Eva: Försök stötta varandra hela tiden

Att en blir sjuk är en livskris för båda

RELATIONER

Evas förklaring: I en relation finns förväntningar på en fortsättning, att alltid vara tillsammans. När en person plötsligt drabbas av svår sjukdom så utlöser detta en rejäl livskris för båda.

Den som är sjuk tvingas omdisponera sin energi och sina tankar till att kämpa för att bli frisk. Att fokusera drar väldigt mycket energi som man tidigare kunde rikta mot varandra och sig själv.

På den andre parten ställs extraordinära krav. Många rädslor kan uppstå. Hur ska jag kunna eller orka stötta? Har jag den kompetens och kraft som behövs?

En del personer kan bli handlingsförlamade av den kris en svår sjukdom utlöser – man kan komma i kontakt med egna otillräcklighetskänslor.

Jag har sett hur friska partners flyr in i arbetet, eller i vild panik till och med börjar se sig om efter en annan partner. Men för de allra flesta blir det hela en process där paret vill kämpa tillsammans. Och det är det bästa för att hjälpa den drabbade och rädda relationen.

Evas lösning: Lösningen finns i att både stötta varandra och öppet våga samtala. Man ska inte hela tiden vara ”klämkäck” utan också sträva efter ödmjukhet och rätt att visa sårbarhet. Det innebär dock inte att det ska tyckas synd om den friske partnern. Men att det är okej att han eller hon får känna sig ledsen och rädd emellanåt.

Det är inte ovanligt att den som drabbats av sjukdomen inte vill ta emot hjälp eller närhet. Då är det viktigt att partnern inte tvingar sig på, men inte heller ger upp direkt. Visa att du ställer upp och finns där.

Under en så svår process kan båda behöva ”ta semester” från sjukdomsprocessen ibland. Till exempel göra något mysigt ihop även om det kanske inte går att resa till andra sidan jorden just då. Man bör också tillåta den friske partnern att få hämta energi själv ibland. Genom att emellanåt få umgås med sina vänner, för att få en paus och förhoppningsvis återhämtning,

Dra ner på kraven att kärlekslågan måste vara extra het på grund av att den ene är svårt sjuk. Det är normalt att känslor kan dala på grund av rädsla och utmattning, men det betyder inte att man inte älskar varandra.

Det är bra att drömma om framtiden. Forskning visar att dagliga, positiva och ”glada” framtidsdrömmar kan ge en hjälp åt tillfrisknandet.

4 råd till den som stöttar