”Jag är så rädd att vara dålig i sängen”

Läs hela chattet med sexologen Linn Heed

RELATIONER

Heleena säger: Hej Linn! Jag är så orolig för att vara ful och dålig i sängen. Till saken hör att min kille ibland slaknar. Vi kan inte prata om det, och även om jag vet att han tycker om mig så är jag livrädd att han inte tänder på mig. Detta gör att sexlivet kanske inte är det bästa för någon av oss...trots att vi nog gärna vill...vad ska jag göra?

Linn Heed säger: Du måste se till att jobba på ditt SEXUELLA SJÄLVFÖRTROENDE, och att de negativa tankarna och bilderna som du har av dig själv inte kommer utifrån, utan är skapade inifrån dig själv. Ta reda på vari ditt dåliga självförtroende och skeva självbild bottnar i. Tänk på saker som du är bra på. Försök förnimma känslan och överför den i andra situationer. Det är lätt att hamna i onda tankespiraler som påverkar oss negativt. Du förmedlar troligtvis omedvetet din känsla av att vara ful och dålig till din kille, som kanske tolkar det som att du inte är intresserad av honom. Försök att prata med varandra. Ingenting kommer att bli sämre av det. Jag lovar.

boris säger: Min fru och jag fick barn för två år sen och sedan dess har vi knappt haft sex alls. Jag förstår att det kan ta tid att komma igång efter en graviditet och förlossning - men två år?! Vad gör vi? Det känns som om vi sitter fast. Vi har pratat lite om det men det är svårt att nå fram.

Linn Heed säger: Två år kan kännas som en mycket lång tid, men det är precis som ni är inne på. Försök att prata med varandra om hur ni har det tillsammans. Även om sexlivet inte har kommit igång, så kanske ni kan hitta sätt att känna fysisk och emotionell närhet på. Försök inte att ställ krav på varandra som blir omöjliga att leva upp till. Risken är då att ni får ännu svårare att komma igång. Samtidigt måste ni kanske bli lite fyrkantiga och planera in sex/närhet/förspel en kväll när lugnet har lagt sig. Lycka till!

Malin säger: Hej Linn! Jag undrar hur jag ska trappa ner min sexlust? Min sambo jobbar hela dagarna och är trött när han kommer hem och jag vill ha sex. Hur ska jag lyckas med mitt problem. Tack på förhand! // Malin

Linn Heed säger: Kanske måste du tänka om i kvalitet istället för kvantitet... Försök satsa på att ta initiativ till sex och närhet när din sambo är mer utvilad, kanske till helgerna? Även om han känner sig trött och orkeslös så kanske du får dra ett större lass. Det viktiga är att du inte belastar dig själv med tankar såsom att det är dig det är fel på osv. Jag tror inte att han avvisar dig på grund av att han inte vill ha sex, utan just för att han inte orkar riktigt. Sedan är det inte fel att tillfredsställa sig själv, även om tvåsamheten kan tyckas mer lockande.

kajan säger: Min kille, som är 39 år, har problem med potensen ibland. Jag fattar att det kan kännas knäckande för honom, men självklart älskar jag honom lika mycket för det. Däremot är det frustrerande att inte få bli tillfredsställd av honom, jag verkar nog inte så förstående och det ger mig dåligt samvete. Har du något råd till oss?

Linn Heed säger: Det finns ju faktiskt hjälp på traven bland annat i form av hälsokostpreparat. Kolla i er hälsobutik. Hur öppen är han för att prata om den sviktande erektionen? Du behöver nog kanske också öppna upp lite mer och förmedla till honom att du älskar och förstår honom, men att du ändå önskar vara nära och bli tillfredsställd. Ni kan ju hitta andra sätt än enbart samlag, för att njuta tillsammans. Det viktigaste rådet är att ni pratar öppet om det som kan bli ett så jättestort problem. Låt inte den sviktande erektionen bli något som skenar iväg på egen hand.

Mattias säger: Hej Linn. Jag har inlett en sexuell relation med en trevlig tjej sen några månader tillbaka. Vi har båda upptäckt att vi njuter av analsex men hon är lite orolig att bli "utsliten". Så min fråga är att om vi är försiktiga och använder rikligt med glidmedel hur ofta kan vi då ha det? Hennes uppfattning är att det funkar bara en gång i månaden medan min uppfattning snarare är att vi kan ha det när vi känner för det. Vad rekommenderar du?

Linn Heed säger: Min rekommendation är att ni respekterar varandras gränser och önskemål. Om din tjej inte vill ha analsex mer än en gång i månaden, så lyssna in det. Det är som du själv skriver viktigt med glidmedel, renlighet och att inte forcera inträngandet. Då är analsex inte skadligt. Analsex kräver stor tillit till varandra. Missbruka inte den.

Bubblan78 säger: Hej Linn! Jag har en fråga som jag undrat på ett bra tag. Ibland efter att jag haft sex, speciellt om jag har ett längre förhållande och känner min partner bra (ironiskt nog), så kan jag få liksom äckelkänslor/krypkänslor/obehagskänslor efter sex, speciellt om jag fått orgasm. Likaså tycker jag inte att det är mysigt att ligga och gosa för mkt efteråt. Det känns liksom för nära och inkräktar på min själ på ett obehagligt sätt. Jag skulle helst vända mig om, ta en cigg och somna själv hehe. Lite som en kille efter ett one night stand. Är jätteintresserad vad du har för tankar om detta.

Linn Heed säger: Det du beskriver kan förstås i termer av rädsla för närhet. En bristande tillit där "bra" sex handlar om att våga ge sig hän, klä av sig "naken" inför den andre, att vara utelämnad men ändå ha tilltro till att ens partner behandlar en respektfullt och så vidare. Att få äckel- och obehagskänslor efter orgasm, kan handla om att du inte fullt ut kan tillåta dig själv att njuta och släppa kontrollen. Att känna sig utelämnad kan för vissa människor tolkas som svaghet. Om du är nyfiken på dig själv och varför du känner så här, så tycker jag att du kan gå iväg och prata med någon om detta. En sådan "inre" resa tror jag kan vara berikande både för dig och ditt sexliv.

anonym säger: hej! Jag undrar en sak. det är så att när jag o min pojkvän har sex så rinner det så mycket från mig. ibland får vi avbryta lite fort o torka av lite. vad kan ja göra? //Mvh måste veta!

Linn Heed säger: Du skall egentligen inte göra någonting, utom att vara glad över att din så kallade lubrikation fungerar så väl. Det är viktigt att bli upphetsad och våt inför samlag, eftersom de sköra slemhinnorna annars kan ta skada av friktionen. Lägg en handduk under om det känns för besvärande, men annars tycker jag att ni bara skall njuta av det härliga och häftiga.

Putte säger: Hej Linn. Jag fantiserar ofta om att jag ser på när min sambo har sex med en annan man. Känns lite som jag fastnat, tänker ofta på det medan vi har sex, ibland måste jag tänka på det för att överhuvudtaget komma inom "någorlunda tid". Hur ska jag ta mig ur det? Är det normal/sjukilt?

/Putte

Linn Heed säger: Dina sexfantasier är varken onormala eller sjukliga. Att fantisera om ytterligare en part är en vanlig fantasi bland både män och kvinnor. Känn ingen skuld och skam över att du använder dina fantasier i upphetsningen eller under samlaget. Om du vill bryta ditt tankemönster så får du jobba på att tänka på något annat/byta ut fantasin när den börjar ta överhanden. Att komma i "någorlunda tid" låter lite jobbigt. Kanske måste ni hitta nya former för att älska. Pröva nya ställningar och överraska varandra i sexlivet. Låt inte sexlivet bli för slentrianmässigt. Du och din partner kan faktiskt påverka det.

Andie säger: Kan kondylom smitta på andra sätt än att man har sex? Typ via handduk, bastu eller toalettring?

Linn Heed säger: Nej det smittar via sexuella kontakter.

Linnea säger: Hejhej Linn! Jag har varit tillsammans med min pojkvän i snart två år, och vi har väl haft sex de senaste två åren, jag är 16, och han 18. Allt är jättebra, det gör inte ont eller nåt, och allt är på bådas villkor, Men nu till problemet, den senaste månaden efter att jag har fått orgasm så blir jag illamående, och ber honom sluta direkt, har spytt en gång, känns äckligt och vidrigt. Både jag och min kille lider ju av detta, för vi vill ju kunna ha sex utan att jag ska må illa och spy efteråt, vet du vad detta kan bero på? mvh. /Linnea

Linn Heed säger: Vad har hänt den senaste månaden? Har du stressat mycket i skolan/praktiken? Har ni haft mer bråk och konflikter än vanligt? Har det hänt något i ditt nätverk av sjukdom etc? Har du bytt preventivmedel? Ställ sådana frågor till dig själv för att kartlägga om det finns några yttre förklaringsmodeller som gör att du mår illa. Annars tycker jag att du skall gå till din ungdomsmottagning och få hjälp att ta reda på vad det kan bero på. Lycka till!

lisa säger: Hej Linn! Jag är orolig för en sak. Jag gillar att visa mig naken och att riskera bli upptäckt när jag onanerar. Men jag är orolig att filmer ska spridas på internet när jag använder min webcam, finns det nåt forum eller liknande som är mer "säkert"?

Linn Heed säger: Jag kan inte rekommendera dig något offentligt "forum/rum" för detta. Jag tycker att du generellt bör vara försiktig med hur du visar upp dig, just eftersom det kan missbrukas och du kan fara illa både fysiskt och psykiskt. Fundera över vad det exhibitionistiska behovet står för? Saknar du bekräftelse i ditt liv? Vad är skillnaden för dig i inre respektive yttre bekräftelse? Kan du skapa spänning på andra sätt i din tillvaro? Onanera är bra, men se till att du inte far illa på vägen.

robin säger: Tror jag skulle behöva viagra för min egen skull, men hur kan man få tag på det? vet inte riktigt om jag vågar gå till vårdcentralen. I så fall, vad gör dom på vårdcentralen?

Linn Heed säger: Gå till en doktor som du har FÖRTROENDE för. Har du ingen sådan, så tänk positivt. Då har du alla förutsättningar att träffa en doktor som du kan lita på. Han/hon pratar med dig om varför du tycker dig behöva medicin. En allmän hälsoundersökning där man tar reda på tidigare sjukdomar och så vidare. Du behöver inte oroa dig. De doktorer som du träffar är både medicinskt kunniga och professionella. Tveka inte att sök hjälp.

sofia säger: Hej Linn! Jag och min sambo har varit tillsammans i 4 år snart. I början var vårt sexliv jättebra. Men för ca i,5 år sedan tappade jag lusten. Jag älskar honom jättemycket och kan inte tänka mig ett liv utan honom. Tänder inte heller på andra så det är inte där problemet ligger. Jag kan vara jätte upphetsad innan han kommer hem och även när han är hemma. Men när vi ska komma till själva samlaget så försvinner lusten. Finns det något jag/vi kan göra för att jag ska få lusten tillbaka?

Linn Heed säger: Fundera över vad som händer i ögonblicket innan ni skall ha samlag? Känner du krav? Prestation? Förväntningar? Försök håll kvar lusten, känslan av upphetsning och vilja. Någonting låser sig för dig precis innan samlaget. Ta reda på varför. Kanske kan det avdramatiseras om du pratar med din sambo om detta. Ni kan förhoppningsvis dela det här problemet tillsammans. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag, men Linn chattar snart igen.

Linn Heed säger: TACK för chattet idag. Imorgon går vi in i sommarmånaden juni. Älska mycket och varsamt. Sköt om varandra!

ARTIKELN HANDLAR OM