Därför duger ingen åt Ulrika

Nu riskerar kärlekskaoset att förstöra hennes karriär

1 av 3 | Foto: IBL Bildbyrå ZZ/KMK
Ulrika Jonsson skiljer sig – igen.
RELATIONER

Snipp, snapp, snut, så var sagan slut! Ulrika Jonssons senaste drömprins visade sig vara ännu en groda.

Nu kan hennes trassliga kärleksliv ha krossat tv-karriären för evigt.

”It’s all gone wrong for Ulrika and Mr Right”, skriver The Mail on Sunday. Och den brittiska pressens smädliga vad-var-det-vi-sa måste svida. Efter giftermålet med Lance Gerrard-Wright för drygt två år sedan, har tidningarna inte spekulerat i OM paret ska separera, utan NÄR.

– Vi gjorde allt vi kunde för att få vårt äktenskap att fungera, men vi har nu kommit fram till att vi ska skiljas, sa de i ett gemensamt uttalande den 23 oktober till News of the World.

Exakt vilka terapier paret har ägnat sig åt för att rädda relationen, gick de inte in på. Men tidigare har Ulrika sagt att hon valt att dra sig undan det allra skarpaste rampljuset för att skydda kärleken till Lance. Att ständigt få sitt privatliv granskat under lupp och leva med paparazzifotografer krälandes bland bärbuskarna kan knäcka vilken relation som helst. Allt sedan hon hade en kort kurtis med prins Edward för 20 år sedan, har de mest intima detaljer om ”Oolrikas” privatliv blivit rubriker i de brittiska tabloiderna.

Nu är hon där igen och, som sagt, få är förvånade över att relationen brakar. Ulrikas kärleks-CV vittnar ju onekligen om en rad riktigt usla romansval: hon övergav sin första äkta man, John Turnbull, för hunkiga, men lite korkade Gladiatorstjärnan ”Hunter”. När hon dejtade fotbollsproffset Stan Collymore åkte hon regelbundet på storstryk då ”Stan the man” dragit i sig för många fredagsöl. Dessutom dumpades Ulrika av den tyske affärsmannen Markus Kempen bara timmar efter att ha krystat fram deras gemensamma, hjärtsjuka dotter, Bo.

Blev kallad slyna

Efter den affären antogs det att Ulrika skulle gå i kärlekside, slicka sina sår, ”bara” vara mamma och sky män som pesten. Icke. Istället kollrade hon bort Svennis mitt framför näsan på hans heta italienska sambo, Nancy Dell’ Olio, och det – Gud förbjude – under pågående fotbolls-VM.

I och med det tappade de fotbollsfanatiska engelsmännen tålamodet med sin rågblonda svenska favoritflicka. Istället för att smutskasta den otrogne lurken Svennis (han var ju trots allt landslagets chefstränare och på den tiden hyllad sådan) gav de sig på Ulrika. Miss Jonsson, som tidigare fått fina utnämningar som Årets rumpa och Årets sexigaste kvinna, hånades brutalt. Hon kallades slyna, fick smeknamnet: Swedish Open och beskrevs som ”lika lättillgänglig som en ABBA-sång” i den brittiska pressen.

Förklaringen till sitt dåliga omdöme när det gäller val av karlar, gav Ulrika i den självutlämnande biografin ”Honest”, som hon snabbt som ögat fick ur sig i rubriksvallet efter ”Svennis Gate” (hon må vara naiv när det gäller män, men hon är en slipad affärskvinna). I boken avslöjades att hon som pinfärsk tv-medarbetare våldtagits av en superkänd brittisk tv-personlighet, vilket kunde förklara hennes dragning till destruktiva män. Tv-stjärnan pekades av andra medier ut som John Leslie, något som Ulrika varken har bekräftat eller dementerat. Som programledare var Leslie en extremt poppis Peter Settman-typ.

Stort bekräftelsebehov

Boken berättar också om hur hon som liten flicka desperat kämpade för sina föräldrars uppmärksamhet och därför utvecklade ett enormt bekräftelsebehov. Behovet av att synas, höras och beundras blev aldrig lika tillfredsställt som när hon syntes i rutan och i närmare tjugo år levde Ulrika Jonsson för att älskas av den brittiska tv-publiken. När hon i ”Honest” beskrev törsten efter kändisskapet, gick hon så långt att hon kallade sig själv en ”tv-hora”.

Så 2002, kort efter Svennis- och Leslieskrällarna, träffade hon Lance Gerrard Wright: ödmjukare och stiligare än någon av hennes tidigare män. Inför det romantiska bröllopet på Värmdö i augusti 2003 sa Ulrika till tidningen News of the World:

– Lance har hjälpt mig att komma över mina demoner. Han älskar mig för den jag är.

”Saknar inte media”

De träffades när Ulrika var programledare för dokusåpan ”Mr Right”. Lance var snyggingen som undersköna damer tävlade om att få dejta. I bästa Ulrika-stil flörtade hon friskt med Lance i kulisserna och brädade därmed samtliga kvinnliga konkurrenter. Hennes rykte som mansslukerska hade sannerligen bekräftats med buller och bång och denna gång hade hon gått över gränsen för vad tv-cheferna kunde tåla. Att helt fräckt sno förstapriset framför näbben på deltagarna ansågs väl magstarkt. ”Mr Right” är den sista riktigt stora tv-showen som Ulrika kontrakterats för.

För att stävja alla elaka rykten om att hon är en tragisk tv-föredetting har hon ivrigt försökt övertyga världen om att hennes frånvaro från cirkusen på röda mattan varit självvald. Att kärleken till Lance varit mer äkta än hennes blonda hår och att hon föredragit att tanka kärlek hemma hos man och barn istället för framför kameran.

I septembernumret av det glassiga månadsmagasinet Hello, myste Ulrika med sina barn i ett hemma-hos-reportage och berättade om sitt nya, normala liv som bullbakande trebarnsmamma och tillgiven hustru.

– Jag har ingen längtan efter att vara programledare för de stora lördagsshowerna på tv, sa hon.

Hon sa också att hon inte saknade medieuppmärksamheten, att hon bekräftades på andra sätt:

– Jag får min spänning genom att dansa omkring i köket!

Det var alltså för en knapp månad sedan. I samma tidning berättade hon också om sitt dramatiska viktras, orsakat av en besatthet av att komma i form efter lillflickan Marthas födelse. Hon lyckades så till den milda grad att bränna graviditetshull att det ryktades om ätstörningar.

– Jag har gått ner lite för mycket i vikt. Jag gör av med mer kalorier än jag får i mig, eftersom jag joggar fyra gånger i veckan. Så jag behöver absolut lägga på mig lite, sa hon till Hello.

25 kilo joggade hon bort och med facit i hand kan man anta att det inte bara är löpträningen som bränt kalorier. Ett trassligt äktenskap får de flesta att tappa aptiten.

Trygge Lance blev trist

Lance har packat väskorna och lämnat familjens hem i Berkshire. Hon beskrev sina danser bland karotter och degbunkar i det engelska lantköket som ”spännande”, men tvärtom har det alltså visat sig att äktenskapet med lugne, trygge Lance blivit allt tråkigare.

– Det är bra att ha någon som går ut med soporna, sa Ulrika när hon fick frågan: Vad är det bästa med att vara gift? Hon intervjuades i en engelsk talkshow strax innan parets problem offentliggjordes. Nyligen sa hon också:

–Om jag någonsin gifter mig igen, ska det vara med en mångmiljonär.

I och med sin senaste kärleksskandal kan Ulrika dessutom ha hamrat i sista spiken i kistan när det gäller tv-karriären. Brittiska medieexperter säger att hon är helt utfryst i branschen. Detta vet naturligtvis Ulrika och trots både kris i äktenskap och karriär, har hon inte legat på latsidan de senaste månaderna. Enligt uppgift är hon i slutstadiet av sin första roman och lagom till att engelsmännen ska banta bort sina julkalkonskilon, släpper hon också en egen fitness-dvd till nyår.

Som sagt, Ulrika är slug i affärer och vet att slå mynt av alla händelser i sitt liv: våldtäkter, otrohetsaffärer, hälsofreakeri. Hur hon ska recycla sitt kraschade äktenskap till en kassako, återstår att se. Under tiden kan vi bara konstatera att Ulrika Jonssons senaste Mr (W)Right får ställa sig längst bak i raden av de alltför många kasserade Mr Wrongs.

Ulrikas kärlekskarusell

Fakta/Ulrika Jonsson

Läs mer

Erika Scott