”När infaller den 'säkra perioden'?”

Läs senaste chattet med Linn Heed

RELATIONER

masen säger: Hej! Min tjej har så oregelbunden sexlust. Ofta vill hon inte alls, men typ veckan efter mens så vill hon hur mycket som helst. Jag antar att det är hormoner som styr, eller? Är det ovanligt att det skiljer sig så mycket? Jag tycker att det är lite jobbigt ibland.

Linn Heed säger: Hormoner påverkar och styr oss människor på lite olika sätt. Det låter onekligen så att din tjej påverkas av sin menscykel och hormonerna därav. Försök prata med henne om detta, det vill säga att du tycker att upp-och-nedgångarna är lite påfrestande. Även om ni inte har fullbordat samlag under mensveckan så kanske det än dock kan finnas stunder av kel och närhet.

Juive säger: Måste man göra en gynundersökning för att få p-piller?

Linn Heed säger: Nej man behöver inte göra en gynundersökning för att få p-piller. Det beror ju lite grand på av vilken anledning som du börjar äta hormoner. Är det som för de flesta kvinnor, som ett preventivmedel så kan det ju vara bra att göra en gynekologisk undersökning för att se att allting är okej. Förr eller senare så behöver du ändå göra en sådan typ av undersökning. På ungdomsmottagningarna är barnmorskorna väldigt vana vid att unga tjejer är nervösa och spända inför sin första undersökning. Därför kan de avsätta god tid till att prata om detta och stegvis sitta upp i gynstolen och sedan göra en försiktig undersökning. Det är bättre att det blir din första erfarenhet, än en till exempel en akutsitutation på ett sjukhus då man ofta inte har tid med ett psykologiskt omhändertagande.

Filippa säger: Hej! Jag är en tjej som är gravid i 6:e månaden och undrar vad jag kan göra för att få tillbaka min sexlust.Förr hade vi sex varenda dag men nu blir jag spyfärdig bara jag tänker på sex. Har aldrig varit såhär i mina tidigare graviditeter utan då har jag nästan blivit översexuell. Snälla ge mig tips så att jag och min sambo kan få ett bra sexliv igen och slippa alla bråk om just detta. Kram

Linn Heed säger: Just nu har du faktiskt inte lust. Kroppen säger ifrån, kanske av trötthet, hormonpåslag och naturligtvis din fortskridande graviditet. Kan ni inte försöka vara nära varandra utan krav på samlag? Kan ni inte smeka varandra till orgasm och njutning? Försök också se att den här graviditetstiden är begränsad och faktiskt tar slut. Fortsätt prata med din man om hur du känner det och att din frånvarande sexlust inte beror på honom, eller att du inte är attraherad av honom som man längre. Han behöver bli bekräftad och tryggad i att du fortfarande älskar honom och känner attraktion.

Ellinor säger: För drygt ett år sedan fick min sambo och jag reda på att han har könsherpes. Det var första gången det "blommade" ut. Vi hade då varit tillsammans i ett år. Vi hade haft oskyddat sex innan och vi fick sen höra att det bara smittade om det var blåsor, så vi fortsatte ha oskyddat sex. Men nu har han varit hos läkaren och hon sa att det var jag som hade smittat honom, men jag har aldrig haft några symtom. Är det möjligt då och hur ska jag kunna veta om jag har det? Hur ska vi fortsätta med vårt sexliv? Vi vill ju ha barn inom en snar framtid. Kram Elli

Linn Heed säger: Könsherpes (vätskefyllda blåsor) är en virussjukdom vilket innebär att har man en gång blivit smittad så bär man på viruset i kroppen. Det finns salvor och tabletter för att lindra och preventivt förhindra utbrott, men viruset stannar kvar och kan blomma upp till och från under livet. Man brukar säga att könsherpes är som mest smittsamt under den tiden då blåsorna är aktiva, det vill säga blåsorna syns, spricker, vätskar sig, bildar sårskorpa och torkar ut. Det är en process som kan ta ett par veckor. Under den här tiden är det bra att undvika samlag, och om man har samlag - skydda sig med kondom. Men den senaste forskningen har också visat att herpes smittar även när man inte har synliga blåsor. Viruset kan ligga och utsöndras och man kan bli smittad ändå. När man blir smittad med herpes så kan viruset ligga i kroppen utan att direkt visa sig, trots det kan man alltså smitta sin partner, vilket verkar vara i ert fall. Nu har ni ju haft oskyddat sex med varandra och har varandras "virus", så fortsätt älska men tänk på att vara lite extra försiktiga när någon av er har blommande herpesutslag. Herpes är ingenting som påverkar fertiliteten, så barn kommer ni att kunna skaffa utan problem. Det som kan vara ett problem är om man som kvinna har många blommande herpesutslag precis vid förlossningen. Det kan vara en anledning till att eventuellt överväga kejsarsnitt. Lycka till!

robert säger: När är det säkert att få utlösning inne i kvinnan utan att hon blir gravid?

Linn Heed säger: Hej Robert! Det är ju ALDRIG riktigt säkert. Det här med säkra perioder skall man vara lite försiktig med att praktisera, eftersom innan själva utlösningen så kommer det något som heter FÖRSATS. Det är en klar genomskinlig vätska som är till för att rena urinröret. Denna vätska kan innehålla spermier, och det räcker som bekant med en enda liten spermie för att en kvinna skall bli gravid. Varken du eller tjejen känner när denna försats skjuter iväg. Den perioden av en kvinnas menscykeln då hon är som mest mottaglig för att bli befruktad är under ägglossningen, som inträffar två veckor före beräknad mens. Har man som tjej en oregelbunden menscykel så kan det vara jättesvårt att pricka in de dagar där risken/chansen är som störst att bli gravid. Dessutom kan spermierna överleva inuti slidan upp till och med 5 dygn, vilket gör att perioden för att bli befruktad blir längre. Sååååå... använd skydd och älska utan oro.

Tjejen säger: Hej!! När min kille slickar mej och jag tror att det går för mej så kommer det något som jag tror är kiss utan att jag kan kontrollera det. Är det det som kallas sprutorgasm eller är det helt enkelt så att han kommer åt någon nerv som gör att jag kissar på mej. Har aldrig hört någon annan som det har varit såhär för. Kramar!

Linn Heed säger: Det är inte urin, utan det finns ett antal körtlar i ditt underliv som utsöndrar sekret när du är sexuellt upphetsad. Det är inte alls otroligt att det är just en fontänorgasm som du faktiskt får när din kille utövar oralsex. Grattis och fortsätt njut!

bengt säger: Hej. Jag heter Bengt. Jag e 19 år och oskuld. För ett tag sen skulle jag och en tjej som jag hade träffat ett tag ha sex för första gången. Naturligtvis blev jag lite nervös. Och fick lite problem med erektionen. Det blev aldrig något samlag. Det kändes väldigt pinsamt och nu har jag svårt att våga försöka igen. Vet inte riktigt vad jag ska göra.

Linn Heed säger: Du har "utvärderat" situationen och faktiskt kommit fram till slutsatsen att din nervositet påverkade din erektion och så vidare. Att vara nervös och spänd inför sitt första samlag, sitt andra, sitt tredje och så vidare är absolut ingenting konstigt. Snarare en regel än ett undantag!!! Så försök slappna av och se det inte som ett misslyckande, utan som ett första försök. För många är det första samlaget förenat med så mycket längtan, vilja, fantasier och föreställningar att det blir svårt att leva upp till allting samtidigt. Andas lugnt. Slappna av. Ta god tid på dig. Ha sex med någon som du tycker om. OM du vågar så berätta för henne att du är oskuld, det ökar förståelsen. Kanske är hon lika nervös. Ni är ju faktiskt två om det här. Ingenting är pinsamt. Jag är helt säker på att du kommer att våga, vilja och lyckas.

Pelle säger: Jag är blyg i sängen, något tips på hur man får bort sin blyghet?

Linn Heed säger: Vad kommer hända om du vågar släppa loss lite mer? Vilka reaktioner hos dig själv och hos din partner är du rädd för att möta? Vad har du för bild av dig själv som älskare? Föreställ dig någonting som du tycker är "wild and crazy" någonting som du finner utmanande för just dig? Fokusera på detta och försök bryta ner detta i delmål. Närma dig målet bit för bit, det vill säga utmana dig själv successivt. OM du vill göra din partner delaktig i detta så fritt fram, annars kan du ha det som ditt egna projekt och överraska henne/honom med att våga lite mer än vanligt. Läs erotisk litteratur. Låt dig inspireras och våga ta steget att pröva något som du längtar efter. Lycka till!

anonym säger: Hej! Det är alltid jag som ska ta initiativ till både kramar och pussar och sex. Hon kan aldrig komma och göra det inte ens en liten puss. Nu har jag tröttnat och struntar i det jag också. Vi glider mer och mer isär. Känner mig desperat.

Linn Heed säger: Mmmm... låter inget bra. Ni behöver prata om hur ni har det, och framför allt hur det har blivit så här. Att glida ifrån leder ju bara till mer distans och avstånd och förmodligen ett avslut. Gillar du din tjej så ta tag i situationen. Sedan kanske ni måste prata om att spontankelet med kramar, pussar, kyssar och smek inte behöver betyda att nu skall ni ha sex. Ibland hamnar man i att minsta lilla signal i ord/handling innebär att det måste bli sex. Det kan hämma just den här spontana kroppskontakten som vi alla behöver få och ge. Kramen på morgonen. Kyssen i nacken vid diskbänken. Handen på ryggslutet i soffan, och så vidare. Ta ett snack. Det här reder ni upp.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Linn chattar igen nästa vecka, välkomna tillbaka då!

Linn Heed säger: Tack alla för chattet idag. Ser fram emot nästa veckas chatt. Ta hand om er själva och varandra!

ARTIKELN HANDLAR OM