”Man skall inte läsa andras dagböcker"

Eva Rusz chattade med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Hej nu är jag redo att svar på alla era frågor!

Sara säger: Hej Eva! Jag har haft ett förhållande i drygt 3-4 år. Vi älskar varandra oerhört mycket och hittat tillbaka till varandra efter en jätte jobbig separation. Nu är problemet att min kille är en riktigt karriärist. Han tackade Ja till ett superbra jobb som var då i Kina. Han har nu åkt sen en 2 månader sen. Vi har ständigt kontakt hela tiden /varje dag och planerar att fira jul /nyår tillsammans. Jag har inte möjlighet att flytta dit än på grund av mina stuier. Jag är rädd att vi inte kan klara av det här under de här kommande två åren som vi måste vara ifrån varandra. Snälla ,Hjälp oss.

   Eva Rusz säger: Ta inte ut din rädsla i förskott. Två år kan man inte ha "kontroll" över, knappt en månad i sänder! mycket kan ändras både vad gäller hans arbete och ditt. Lev i nuet, försöka sätta stopp för dina oroande tankar. Den enda funktionen de fyller är att ge dig oro.

*puppan* säger: hej! hur lägger man fram på ett fint sätt att man vill flytta ihop?

   Eva Rusz säger: Varför inte säga som det är? Att du skulle tycka det var härligt att dagligen få dela liv och säng med din partner, alltså fråga om Ni skulle kunna tänka Er att flytta ihop!

hej säger: Jag håller på att dejta en man och han är jättetrevlig osv. men jag är bara med honom för att han har mycket pengar och köper saker åt mig. Detta har pågått i ca 7 månader. Är jag en dålig människa?

   Eva Rusz säger: det är inte jag som skall sätta betyg på dig. Men tanken har tydligen slagit dig med att du lurar en annan person? Du lurar denne på tid, tankar och känslor och pengar? Det är upp till dig att ta ett beslut hur du skall göra!

stina säger: Hej Eva! Jag kommer inte överens med min nya mans två barn. Vi har varit tillsammans i över två år nu, och barnen är 10 och 12 år - borde man inte kunna prata med dem då? De vill över huvudtaget inte ha med mig att göra och jag känner att jag aldrig fått en chans.

   Eva Rusz säger: Ja visst behöver ni lösa detta. Din man och du är det som tillsammans skall ta tag i det hela, inte enbart du. Det är lika mkt din mans ansvar att hans hjälper sina barn komma över det motstånd de visar. Lös detta tillsammans och stå på dig i att det skall gå att lösa med!

Kristina säger: Hej! Jag har ganska nyligt valt att bli singel efter ett 2 år långt och seriöst förhållande. Detta pga att jag inte kände mig kär trots att min pojkvän var helt perfekt på alla sätt och vis. Jag är 24 år och mina vänner börjar flytta ihop och skaffa barn, själv känner jag mig absolut inte redo att vara nära någon, jag blir livrädd vid tanken på ett seriöst förhållande, bara tanken på det får mig att känna mig kvävd. Är det något fel på mig som är mycket lyckligare utan förhållande än med? Kommer jag vilja leva ensam hela livet?

   Eva Rusz säger: Nej, man går ständigt igenom olika inre processer. Ibland vill man ha en relation, ibland en paus-Att ha en paus kan innebära att man letar inom sig själv, efter nya egena behov och inriktningra. Använd nu tiden till att fundera och känna efter vad som är viktigt för dig. hur dina behov ser ut just nu? Försök sen att fullfölja vissa eller alla av dem. det är bara du som har ansvar för vad du skall fylla ditt liv med, just nu.

Lisa säger: En av mina bästa vänner har just brutit upp från ett sex år långt förhållande och mår jättedåligt. Vad kan jag göra för att hjälpa henne?

   Eva Rusz säger: Ställ upp och lyssna, se det som första hjälpen. Att du beter dig som en "stor filt". Lyssna och be henne dra egna reflektioner.

Erik säger: Jag och min fru har just flyttat från Stockholm till en mindre stad för att jag fått jobb. Hon vill inget hellre än att flytta tillbaka - hon är mammaledig just nu men vill helst börja på sitt gamla jobb igen, i Stockholm alltså. Jag trivs bra där vi bor nu. Vad vi än väljer måste någon ge sig - hur gör vi?

   Eva Rusz säger: Jag tror ni bör försöka ta det lugnt ett tag i alla fall. Kan inte din fru söka nytt jobb innan hon "ger upp"? Det ÄR en står omställning att flytta till en annan stad. Men o din fru får jobb där så kommer både nya kollegor och andra småbarns familjer att mötas. ge det alltså tid, det är en kompromiss just nu. Om inget skulle bli bättre inom låt säg 1-2 år så kanske en flytt skulle vara ett samtalsämne igen?

john säger: Jag är sambo med en kvinna som jag älskar - men kan inte låta bli att nätflirta. Har ofta tre-fyra kvinnor på gång på nätet samtidigt. Vill aldrig träffa dem på riktigt men får en kick av att sexchatta med dem. Varför gör jag så? Jag älskar ju min sambo och vill inte förlora henne.

   Eva Rusz säger: Jag tror det ändå kan vara ngt du saknar i din nuvarande relation. Fundera på vad det kan vara. Sexet, spänningen, osv? Sen kan du alltid pröva att sluta chatta och se vad som då sker. Du kanske just nu TROR att du inte klarar dig utan det. men tänk om du har fel? Pröva och fokusera din energi på din sambo istället.

säger: hej!Jag är entjej på 19 år som har haft kontakt med en superschysst kille på 20 år i mer än en månad. Vi träffades på Internet och har hörts var dag sen dess! Han tycker jag är trevlig och en skön tjej, och jag gillar honom med. Vi bor i olika städer långt ifrån varandra. Jag har aldrig haft ett förhållande och nu undrar jag hur jag ska göra. Ska jag våga satsa på honom? Jag vet ju inte vad han tycker men han hör ju av sig varje dag och vi har väldigt lätt att prata med varann om allt möjligt, dessutom har vi samma humor. Vad göra? Mvh Anna

   Eva Rusz säger: Ni kan väl alltid börja med att träffas? Du skall inte ännu ta ställning till om du skall ha en relation med honom, men be honom åka till din stad och möt honom på ett cafe. Det är viktigt du inte bjuder hem honom eller ger honom hela din adress, innan du mött honom i verkligheten.

nisse säger: Min fru har sänt sms till min kompis 6 mån. innan jag kom på henne, hon säger att det inte har "hänt något" mellan dom . Vad skall jag göra

   Eva Rusz säger: Försök ta reda vad som drivit henne att göra så? ge dig inte, be henne berätta vad detta skulle vara för mening med det? berätta för henne hur du känner dig då hon gjort så. tala ev även med din kompis och ta reda på vad han har /hur han har tagit till sig dessa sms? har han inte sagt ngt till dig; Varför? Ställ krav på din kompis och din fru. det är självklart en mycket kränkande och förvirrande situation som du avslöjat!

säger: Hej! hAR HAFT ETT TUFFT ÅR MED NYFÖDD BEBIS SOM BLEV SJUK, MAN MED NYTT JOBB som aldrig var hemma. HAr fått dra hela lasset själv med sjukbesök, dagislämning för stora syskon, hus o hem med allt vad det innebär. Känner att jag nästan hatar min man för allt jag fått utstå. Hur skall jag kunna förlåta honom så vi kan gå vidare. Har ingen lust till sex o det smärtar honom men jag vill bara vara i fred.... Älskar honom

   Eva Rusz säger: Jag tycker du och din man försöka avsätta tid att att gå igenom VAD du och han skall kunna göra framöver för att minska trycket hemme och på dig. Du kan ju alltid i förväg tänka igenom vad du vill be honom att göra för dig? Alltså bli tydlig i dina behov och "krav". Sen får du se det som en förhandlingssituation er emellan.

morot säger: Hur vet man om man lever med rätt person? Jag har det bra med min kille, sedan fem år, men har svackor som jag antar att alla par har. Men hur lång "får" en svacka vara? Hur vet man att det är mer än en svacka? Jag tycker det är så svårt att veta var man ska lägga ribban för ett "bra" förhållande...

   Eva Rusz säger: Det är mycket individuellt hur man upplever en svacka: om en svacka medför att du inte fungerar i arbete eller hemmet kan det vara tecken på depression, dvs man trivs inte. Men en svacka kan också utlösas av dina tankar om dig själv, er och framtiden. Om du har en svacka på ngn dag emellanåt då du är arg tex så är detta helt normalt. Om svackan ger dig ny kunskap eller förståelse om dig själv eller din partner så leder den till utveckling, det är bra. men om svackan alltså leder till mycket olycka då kan det vara dags att fundera på sin relation och sitt känsloliv!

HJ säger: Jag har aldrig varit svartsjuk förut men nu har jag träffat en ny, kanonbra man - och känner mig för första gången svartsjuk! På hans kollegor, tjejkompisar, gamla ex... Han är jättefin mot mig men jag vill helt enkelt inte att han umgås (ensam) med andra kvinnor. Vad har hänt med mig???

   Eva Rusz säger: Svårt att säga, men då man blir så där extra kär så blir man också lite "skör och sårbar". Men eftersom du inom dig vet att den kille du mött är oK så är det ditt ansvar, helt och fullt att stoppa dina svartsjuketankar, en gång för alla. Vilka han umgås med kan du inte styra, men du kan givetvis Om det skulle gå ut över ert eget umgänge för mycket berätta det för honom.

nima säger: Hej! Jag råkade läsa min flickväns dagbok som låg framme häromdagen och hon glömt stänga den. Där jämförde hon mig med sitt ex, och kom fram till "visst mitt ex är väldigt mycket snyggare men Nima har andra fördelar". Jag blev väldigt sårad, har inte berättat något för min flickvän att jag läst. Kan inte låta bli att tänka på hennes "snygga" ex. Jag själv känner mig ful och fått ett ärrat självförtroende.Hur går man vidare?

   Eva Rusz säger: Bara för att du tjyvläst så medför inte det ATT DU ÄR FUL! Man skall inte läsa andras dagböcker. dessutom är utseendet egentligen underordnat goda, inre egenskaper som din tjej verkar uppskatta hos dig. Tycke och smak är olika. Om du och andra tycker du är snygg så är du det, oavsett vad hon har jämfört dig med!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

Emma.... säger: Hej. Det är en kille jag gillar men hitills har vi bara haft sex, ganska många gånger. Han säger att han tycker om mig men är inte redo för ett förhållande. Ska jag fortsätta hoppas att det kan bli nåt mellan oss eller säger han att han tycker om mig bara för sex?

   Eva Rusz säger: Jag tycker du skall fråga honom ? Och sen tycker jag du skall fundera på vad hans svar säger dig om honom. Men du skall också fundera på vad det kan vara hos dig, som gör att du accepterar hans första förklaring? Du degraderar ju dig själv om du vill ha en relation men ÄNDÅ ställer upp på att enbart få vara älskarinna! Stå på dig !

Moderator säger: Då tackar vi Eva för i dag!

   Eva Rusz säger: tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kram Eva

ARTIKELN HANDLAR OM