Har storleken betydelse?

1 av 4 | Foto: BÖRJE THURESSON
För männen har storleken alltid varit viktig. Men hur är det för kvinnan? Söndag reder ut den eviga frågan.
RELATIONER

Frågan om storlekens betydelse finns i varje sexspalt.

Och visst är det en viktig fråga - i alla fall för männen själva.

Att unga pojkar jämför sin snopp med andras är knappast något nytt. Men det är inte bara pojkar som jämför. Nyligen bröt ett snoppkrig ut mellan Mick Jagger och Keith Richards i Rolling Stones. Richards anklagade Jagger för att ha liten snopp. Den beryktade casanovan Jagger blev rasande och stämningen inför bandets världsturné lär ha varit allt annat än kamratlig.

Viktigt - för männen

Tittar man närmare på penisens kulturhistoria är Jagger och Richards långt ifrån unika. I alla tider har män hånat eller hyllat varandras kön. Ett stort organ har alltid associerats med makt och styrka. Det är knappast en slump att statyer av den grekiska guden Priapos hade ett stånd lika långt som halva hans kropp och att romerska generaler befordrade soldater enbart för att de var välutrustade.

- Mitt intryck är att storleken är mest väsentlig för männen själva, säger Ulf Wideström, sexolog i Göteborg.

Han tror att män likställer erotik med en sportgren som de vill vara bäst på.

- Är man välutrustad tror män att det blir bättre för kvinnan. Men för kvinnor är erotik en umgängesform och då är storleken inte avgörande, säger han.

Men visst finns det kvinnor som föredrar välutrustade män:

-Det är som med män och bröst - vissa gilla stora, andra föredrar små bröst.

De flesta experter är ense om att storlekens betydelse mest är visuell. Den är inte avgörande för ett bra sexliv.

- Hur man använder utrustningen är utslagsgivande, säger Ulf Wideström.

Mindre än många tror

Många män har missuppfattat hur stor en normal penis är, visar ny forskning. Enligt en studie som presenteras i den medicinska tidskriften Urology tror de flesta män att normalsnoppen är större än den i själva verket är.

Men vad gör man om man är allt annat än välhängd och oroar sig för vad partnern ska tycka?

- Låt det hela ta den vändning det tar sig. Båda två har säkert någon kroppslig egenhet som känns bekymmersam. Tillåt dig att vara precis så orolig som du är, men gör det du vill göra ändå, säger Ulf Wideström.

Man kan också göra som Jackass-stjärnan Johnny Knoxville, som har berättat om sitt lilla organ i engelska tidningar. När Knoxville hamnade i säng med en av sina erövringar frågade hon fräckt: "Och vem tror du att du kan tillfredsställa med den där lilla saken?"

- Mig själv, svarade Knoxville.

Så här svarar fyra på stan

Vivvi Toikkanen