”Varför gråter jag efter sex?”

Läs hela chattet med Linn Heed

RELATIONER

Lisa säger: Hej. Jag har otroligt lite känsel i klitoris eller överhuvudtaget i mitt underliv, enda sättet att få orgasm på är om jag rider och gnuggar mitt klitoris mot honom, minsta lilla som stör så går det inte för mig. Jag kan ta tag i mitt klitoris och slita, trycka mm och det gör inte ont. Jag har precis samma känsel där som på tex min lilltå. Detta är extremt jobbigt och jag har en oerhört stor sexlust. Jag vill jämt och ständigt. Mera än min partner. Jag känner knappt när han är inne i mig, det är bara i vissa ställningar det känns. Jag har försökt göra knip övningar men känner ingen skillnad.

Linn Heed säger: Jag kan inte med ett enkelt svar säga vad din enorma tålighet av klitoris beror på. Vissa är oerhört känsliga på klitoris och klarar knappt att bli berörda, andra behöver oerhörd kraftig och mekanisk stimulering för att uppnå orgasm. Jag förstår om detta oroar och bekymrar dig, så kanske vore det bra att uppsöka en gynekolog bara för att få en check att allting rent fysiologiskt är okej. Annars har du ju hittat ett sätt som gör att du uppnår maximal njutning. Knipövningar brukar kunna ge resultat, men det kräver ganska mycket regelbunden träning. Lycka till!

Undrande säger: Hej Linn! Jag har små röda prickar som kliar på mitt ollon och förhud vad kan det vara för något? // Undrande

Linn Heed säger: Menar du sprickor eller prickar? Förmodligen prickar och då kan det faktiskt vara kondylom, könsvårtor som spökar. Det kan också vara en allmän irritation beroende på för hård mekanisk nötning alternativt svampinfektion. Jag tycker att du skall uppsöka en ungdomsmottagning/läkarmottagning för att kontrollera utslagen. Det finns behandling och lindring att få. Tvätta med ljummet vatten och lufta mycket.

Kristin säger: Hej Linn! Min fråga till dig är: Vad finns det för olika typer av kvinnlig orgasm? Personligen har jag "hittat" två, klitorisorgasm och fontänorgasm. Finns det fler? Och i så fall, hur "hittar" jag dem? Mycket tacksam för svar. Varm hälsning och tack för en bra spalt //Kristin.

Linn Heed säger: Tack Kristin för att du läser min frågespalt och uppskattar den! Den "vanligaste" orgasmen som man pratar om är klitorisorgasmen. Fontänorgasmen stimuleras fram genom tryck och beröring av G-punkten inuti slidan (ca 4 cm in på den främre slidväggen). Vaginalorgasmer uppstår genom stimulering av slidan vid samlag och/eller smekningar. En del kvinnor tycker om att bli stimulerade i och runt omkring anus och kan uppnå orgasmer vid denna typ av stimulering. Du kan pröva att både stimulera G-punkten och klitoris samtidigt för att uppnå en maximal helhetskänsla. Kom dock ihåg att ALLA orgasmer är BRA orgasmer och att det inte finns bra eller dåliga! Värdera inte njutningen utan tillåt dig bara att svepas med!

jey säger: Vad kan man göra mot illaluktande flytningar och underliv? Tack

Linn Heed säger: Illaluktande flytningar är en signal om att balansen i underlivet är rubbad. Det kan bero på könssjukdomar (KOLLA!!!) eller svampinfektioner eller allmän obalans. De två senare kan uppstå vid t ex användande av tvål i underlivet, för tighta kläder, och syntetunderkläder! Tänk på att tvätta underlivet endast med barnolja och vatten, använd bomullstrosor, sov gärna utan trosor och LUFTA ofta och mycket. Det finns preparat på Apoteket t ex Vivag som återställer balansen i underlivet. Det är mjölksyrebakterier som hjälper till att försura miljön i underlivet.

Louise säger: Det här är ett pinsamt, men jobbigt problem. För ungefär 2 år sedan, kunde jag ha sex utan problem. Men för ett och S år sen, när jag träffade mitt ex så började jag bli "för" våt när vi skulle ha sex. Han tyckte att det blev för vått, och jag hade det inte lika skönt. Sedan tog det slut och det har dröjt sedan jag hade sex sist, 4 mån. Hade sex med en ny kille för några dagar sedan och hoppades att problemet skulle vara borta, men icke. Samma sak igen. Vad ska jag göra för att bli av med detta? Hjälp!

Linn Heed säger: Du har minst sagt en väl fungerande lubrikation, det vill säga våthet vid sexuell upphetsning. Det ska du i grunden vara oerhört glad över, eftersom det är kroppens sätt att förbereda sig på penetration och samlag. Det gör också att du lättare uppnår orgasm och det naturliga glidmedlet skyddar mot nötning och friktion. Jag tror att många killar blir oerhört upphetsade av ett vått underliv och blir snarare tända istället för avtända. Använd din slidmuskulatur till att knipa under samlaget, då känslan att det "tightar" till sig infinner sig och det kan även bli lättare att uppnå orgasm. Det finns preparat mig veterligen att ta för att minska våtheten. Känner du dig mycket oroad och bekymrad så ta initiativ till ett samtal med din barnmorska på ungdomsmottagningen.

Linn Heed säger: Till Louise: Jag vet inga preparat som du kan ta för att minska "våtheten". Det ordet föll bort i mitt svar.

AngelEyes säger: När jag och min kille har sex går det ofta för mig inom några minuter om min klitoris blir stimulerad, dvs det tar längre tid om vi gör det bakifrån. Det tar mycket längre tid för honom att få utlösning. Hur vanligt är detta och vad kan jag göra för att dra ut på min orgasm? Tack för en bra spalt!

Linn Heed säger: GRATTIS AngelEyes till din orgasmiska förmåga!!!! Det du kan göra för att dra ut på orgasmen är att lära dig känna igen upphetsningskurvan och orgasmkurvan! Stanna till genom att byta ställning, sluta smeka en stund och så vidare, för att sedan fortsätta. För vissa kvinnor innebär detta "avbrott" att de får känslan av att behöva börja om från början igen, och därmed inte orkar jobba sig upp till orgasmläge igen, men det kanske inte är så i ditt fall, eftersom du tycks ha så lätt för att få orgasm. Pröva dig fram! I vilken ställning är det lättast för din kille att komma? Kanske kan ni ha samlag i denna och du smeker klitoris så, och ni kan pröva att komma samtidigt? TACK för att du uppskattar spalten!

killen säger: Hej, vad ska man göra om man inte kan dra tillbaka förhuden riktigt?

Linn Heed säger: Du kan under ett par veckors tid smörja in penis med lite barnolja och försiktigt dra tillbaka förhuden, det vill säga sakta men säkert tänja ut förhuden. Fungerar inte detta så sök upp din ungdomsmottagning. Kanske behövs ett kirurgiskt ingrepp för att din förhud är för trång. Det är ingenting att oroa sig för, utan det är ett enkelt ingrepp som inte är så ovanligt bland killar.

M säger: Jag har vid ett antal tillfälle brustit ut i gråt efter att jag och min sambo haft sex. Vad kan det bero på? Jag känner mig inte ledsen, men jag kan inte hejda det och han blir livrädd att han har gjort mig illa, vilket han så klart inte har.

Linn Heed säger: Sex kan ofta innebära att man släpper på kontrollen. Avslappning, avstressning och bara ge sig hän. Känslor som kan uppstå efteråt är faktiskt tomhet, sorg och ledsenhet. Du kanske bär omkring på svåra minnen, trassliga relationer eller något annat som bekymrar och tynger dig och som med en väldig okontrollerbar kraft kommer över dig när du på ett sätt känner dig liten, naken och sårbar. Försök att förklara för din kille hur du känner det och betona att det inte är på grund av honom, eller att han gör dig illa. Förhoppningsvis kan han finnas där till hands och erbjuda dig trygghet, värme och kärlek när du känner dig så ledsen.

jessica säger: En kille jag träffat påstår att han är allergisk även mot dom nya typerna av kondomerna, alltså mot både vanligt gummi och latex? kan detta vara möjligt eller vill han bara slippa "käka kola med papper"?

Linn Heed säger: Jag skall inte säga att han inte är allergisk eftersom jag inte vet någonting om detta. En del personer är överallergiska mot latex och det finns en latexfri kondom som han kan använda istället. Undersök lite mer med honom vad det faktiskt handlar om. Vill/kan han inte använda kondom så får ni ha säkert sex på annat sätt tills ni har testat er för könssjukdomar. Smeksex, hångel och petting kan ockå vara underbart!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för den här gången. Alla ni som inte fick svar i dag har en ny chans nästa vecka då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK! För dagens chatt och alla frågor! Vi hörs igen nästa vecka! Sköt om varandra!