Krydda sexlivet – med nätsex!

Åtta av tio får ökad lust av att sexchatta

Foto: Getty Images
RELATIONER

Nätsex kan vara bra. Faktiskt.

Så det är bara att förtränga moralpaniken och i stället öppna dina sinnen.

Fyra av fem har redan testat. Och och nästan alla har fått ökad sexlust.

När du hör ordet nätsex ser du en galen porrsurfare framför dig som är helt beroende av sin dator och sitt sexchattande. En person vars relationer "in real life" går på sparlåga, eftersom allt engagemang och all tid läggs på de konstruerade relationerna på nätet.

Men... stopp ett tag. Det behöver inte alls vara så.

Tvärtom.

Sexchattande kan faktiskt i stället förbättra sexlivet med din partner. Det kan få dig mer sugen på sex, mer nyfiken och göra dig bättre på att ta för dig.

Som att byta recept

En av dem som försöker avdramatisera synen på sexchattande är sexologen och läkaren Boel Stjerna.

Hon menar att i alla andra sammanhang i livet utbyter vi erfarenheter för att lära oss mer och bli bättre. Alla -utom sex.

– Du byter väl recept om du ska laga mat. Att sexchatta är inte konstigare än så, säger hon.

I sin praktik möter hon ofta människor -både män och kvinnor -som har fått ett bättre sexliv efter att ha sexchattat. De har hittat tillbaka till sin lust, och dessutom vågat ta för sig bättre i sängen.

– Det är lättare att våga testa om man inte behöver se den andre personen i ögonen.

Sexlusten ökar

Aftonbladets nätundersökning talar också sitt tydliga språk.

Runt 80 procent av de kvinnor och män som har testat känner större sexlust. Lika vanligt är att de blivit bättre på att testa nya saker i sängen. Effekten skiljer sig alltså inte mycket åt mellan könen.

Först när det kommer till om man har blivit bättre på att ta för sig i sängen syns en markant skillnad mellan män respektive kvinnor. Det är bara 37 procent av männen som kan märka en sådan skillnad hos sig själva. Bland kvinnorna känner däremot nästan hälften att de har blivit bättre att ta för sig efter att de har testat att sexchatta.

– Att fylla på sig själv som en sexuell varelse gynnar självklart sexlivet. Genom sexchattandet öppnar du upp dina sinnen och ställer in dig på rätt våglängd. Då är det lättare att hitta lusten. Det är som en erotisk vitamininjektion, säger sexolog Linn Heed.

Hon poängterar dock riskerna med sexchattande. I Aftonbladets enkät är det bara en av fem som är öppen med sexchattandet. Resten chattar i hemlighet.

– Det är viktigt att man inte riskerar att såra sin partner. Det gör man om den andre upplever sexchattandet som ett svek, säger hon.

Även Boel Stjerna poängterar att man ska berätta om sexchattandet för sin partner.

– Du berättar väl om du har lånat ett recept, säger hon retoriskt.

Men om man verkligen inte vågar berätta för sin partner, men ändå vill få den nytändning som chattandet innebär?

– I så fall tycker jag att man ska sexchatta tillsammans, säger Linn Heed.

– Säg att du har funderat på det där med sexchattande och att du vill prova det tillsammans med din partner. Låt det bli er gemensamma hemlighet.º

Här är farorna med nätsex

85 procent av kvinnorna har sexchattat – 83 procent av männen

Sofia Wadensjö Karén