”Sluta gräla och omfördela uppgifterna”

Eva Rusz handfasta tips till läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Hej nu finns jag på plats!

jonna säger: Jag vill ha mer närhet i mitt förhållande,på kvällen blir det sex eller bara hållas om och sova,min sambo fattar inte varför utan jag får mindre kramar när jag tar upp det,hur gör jag?

   Eva Rusz säger: ja antagligen låser han sig då du "kräver” det. Försök visa honom, utan ord vad du känner för honom och vill. Alltså, du ger honom kramar, försöker vara lite mer "uthålllig" kanske skoja om att du har större behov än han osv. Lirka, visa men sluta kräva så kan det lösa sig på sikt.

åsa säger: hej, vad gör man när man fullständigt tappat sexlusten för sin partner? vi har aldrig sex - tror inte han heller vill. När vi försöker tända på varandra, känns det helt omöjligt. Ingen av oss får lust. vad gör vi för fel?

   Eva Rusz säger: Jag tror en bov i dramat är att ni tror att ni "MÅSTE " ha sex och då låser sig alla spontana känslor. Känslan styr sexlusten, inte intellektet. Försök skippa sextankar ett tag och istället hitta till glädje och lust i vardagen. Gör nya saker tillsammans, så ni kan skratta och glädjas. Eller tala om "gamla tider", hur ni såg ut, vad ni tänkte då ni en gång möttes? Känslan skall alltså tillbaka. Och det är ingen katastrof om man i en relation inte har sex på några månader eller så. Livet innehåller andra saker. Och grejen är att om ni kan få glädjen tillbaka så kan oxå sexlusten komma på köpet!

säger: Jag undrar hur man kan arbeta upp tilliten igen i en relation. Jag har varit utsatt för övergrepp, och kränkningar som gör att jag är så himla beroende av tydlighet, och att jag kan känna tillit. Min kille och jag har hamnat i en sorts 'mönster', där han är konflikträdd och hellre säger bara A, än både A och B. Som gör att jag känner hans B, och därmed så känns det som han döljer något för mig, ofta! Det har också kommit fram nu, att den intution jag kände, att han gjorde det, har blivit bekräftad. Nu är ju bollen hos mig, och jag vet faktiskt inte om jag orkar fortsätta, eftersom priset är s

Moderator säger: Slutet av frågan har fallit bort, men vi förstår vad du menar. Kom ihåg att skriva kort!

   Eva Rusz säger: Övergrepp blir sår i själen, och dessa kan inte alltid lösas enbart genom en trygg relation. Där kanman behöva proffessionell hjälp, sök det. Om din relation är otrygg och din kille inte går att lita på, ja då kommer antagligen din oro och otrygghetskänsla att öka. Kommunikation kan man arbeta på, men du skall gievtvis inte acceptera att din kille har hemligheter som eventuellt påverkar Er två. En relation skall kännas trygg, förutsägbar och gå att utveckla.

Brydd säger: Hej!! Jag har varit ihop med en underbar tjej i över 7 månader nu. Jag älskar henne. Hon säger att hon tycker om mig, men hon vill inte umgås mer än på dagarna/kvällar, några timmar åt gången. Vi har sovit över hos varandra ett fåtal gånger. Jag har ifrågasatt hennes intentioner med förhållande och hon säger att hon brukar lessna på killen om hon umgås för mycket (tidigare förhållanden) och att hon inte kommit så långt i förhållandet som jag. Hon vill ha mer tid att "vänja" sig. Finns det någon framtid för oss? Jag vill ju det så gärna.

   Eva Rusz säger: Ja visst finns det en tänkbar framtid! Din tjejs beteende kallas "säkerhetsbeteende", och hon använder sig av det som ett slags skydd eftersom hon har erfarenheter av att bli för mkt uppslukad i tidigare relationer.Detta beteende kan upphöra då/om hon känner sig trygg. Givetvis skall du änåd söka att stå på dig i dina behov mot henne, men försök vara lite uppfinningsrik och "locka" henne med roliga upptåg osv. Då kan hon slappna av men gör det ändå i en rimlig takt!

suz säger: Hej Eva, jag har varit ihop i snart ett halvår med en man som är sambo och 25 år äldre än vad jag är. Han säger att han är feg och tycker det är svårt att bryta upp från sitt förhållande. Hans sambo vet om att han har en annan, men hon vill inte bryta upp av främst ekonomiska skäl.

Hur länge kan man låta saken mogna innan man ställer krav? Jag är 33 år och vill inte gå för länge på det här sättet.

   Eva Rusz säger: Det är en helt individuell fråga! Jag, personligen skulle ställa tydliga krav om att lämna. Men andra inte. Du får känna efter hur mkt denne man egentligen betyder för dig? och vad hans beteende, att inte visa vilja att bryta upp egentligen får för effekt på dig? Älskar du honom mer eller mindre då han blir så "svår att få"?

Fundera men låt inte allt för många månader gå. Formulera några krav och håll fats vid dem och se hur han handlar då!

hans säger: Denna eviga fråga om städning. Vi är ser inte städning på samma sätt. Hur ska vi komma närmare varandra. vi jobbar båda. Hon vill att det ska vara ordning men att gå från ord till handling tar evigheter. jag själv ser mig som ordningsam och jag lägger mycket tid på att säga till henne att ta bort efter sig. behöver hjälp

   Eva Rusz säger: Ja tänk att det är så! Ett förslag är att den som är bäst på det gör det och den andre får att helt annat ansvar. Sluta gräla, omfördela arbetsuppgifterna helt enkelt. Eller- gör en checklista, likt den piloter har som skall bockas av varje dag/morgon, eller så har ni ansvar varannan vecka?

Bella säger: Hej. Jag har otroligt svårt att släppa taget om den kille jag en gång fattat intresse för. Han ger respons då och då, men säger att han inte vill något mer. Jag har inte pratat mycket om det med honom, för då är jag rädd att förlora honom helt. Innerst inne finns det ett hopp som inte vill dö ut.. därför står jag bara still och väntar. Hur kommer jag vidare?

   Eva Rusz säger: Jag tror du kommer vidare om du läser boken "Dumpa honom". Där finns bra och konkreta råd för hur man skall sluta tolka in en massa saker då en person säger som det är!

Läs men lyssna på vad han har sagt dig? Han vill inte ha dig. Det har inte med dig att göra utan så kan livet se ut. Ditt mönster, däremot att hålla dig kvar fast du får alla tecken på att det ev är över är ett beteende mönster du skall arbeta bort.

Det kommer antagligen från olika upplevelser i din barndom där du omedvetet lärt dig att kärlek = klänga sig fast eller att få väldigt lite!

Kärlek = att få ngt och mkt! Dumpa de killar som är omöjliga. Stå ut med känslan som du just då tror är kärlek. det är INTE kärlek att hänga kvar!

Jocke säger: Hej!! Jag hade en 3-årig relation med en tjej jag verkligen älskade och det kändes som hon älskade mig också. Det slutade med att hon var otrogen med en helt annan typ utav kille, och lämnade mig. Nu efter 6 månader börjar hon ringa och vill ha mig tillbaka. Hon gråter och erkänner vilket misstag hon gjorde. Men jag tänker: går hon nånsin att lita på? hur kunde hon "älska" mig men ändå vara med den andre i ett halvår. Vad tror/tycker du?.

   Eva Rusz säger: Ja det är en svår fråga att besvara. Kan du förstå henes "insikter" om de misstag honbegått? Har du kollat om hon, kan sätta sig in i dina tankar och känslor då och nu? "Undersök" hennes intentioner länge, dra ut på det. Om hon kan reflektera och stå ut med att hon inte omedelbart får dig tillbaka eller ett svar på det, så kan du troligen lita på henne ett tag framöver. för att sen se hur det går.

Hon skall alltså visa dig vilja, motivation, uthållighet och ärlighet! Go for it!

göran säger: Det verkar som att vänner kan man nästan ha längre, än ett förhållande, för att man ställer lite mer krav på ett förhållande än vänskap. Jag tycker att vänner accepterar man mer som de är... än om det är sin tjej/kille. När man har en pojkvän/flickvän så har man ju också en vän... men det finns ju såklart skillnader emellan vänskap och förhållande. Men jag tycker ändå att det är lite lustigt att man har mycket mer krav på ett förhållande än på vänskap. Mer krav på ens flickvän än ens kompis? Det kanske är en lustig fråga och kanske inte hör till det här temat precis... men förstår vad jag mena

   Eva Rusz säger: Ja jag kan hålla med dig! Men jag har själv funderat över detta tex hur jag tänker då mina vänner gör dumma saker. jag förlåter dem snabbare och kan sätta in deras beteenden i den s.k. kunskap jag har om dem. Detta är ngt vi alla skulle öva på i våra relationer, då skulle vi få dem att vara längre och antagligen bli mindre turbulenta med! Så alltså. nästa gång man blir irriterad på sin partner; tänk" Hur skulle jag resonera om det var min bästa vän som gjorde så"? Pröva och öva!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

Ankan säger: Hej Eva! Jag är orolig för en vän. Hon är i ett förhållande med en kille som ständig är otrogen. Dom har vart tillsammans i ca 1,5 år och bott tillsammans senaste halvåret. Han flörtar flitigt framför henne och har vart otrogen ett x antal ggr. Det enda är att hon inte har konkreta bevis. Jag vet inte vad jag ska göra? Det är så destruktivt...

   Eva Rusz säger: Men du verkar ju ha bevis på hans otrohet? eller är det rykten+ hursomhelst skall man aldrig acceptera att ngn flörtar vilt med andra. Du får ge din väninna alla "bevis" du har och försöka få henne att tänka efter, själv. Släpp henne inte då honbörjar finna undanflykter det är nämligen ett vanligt beteende!Stå på dig i dina iakttagelser. Vänta och se. det är ett jysst beteende av dig att vilja stödja henne, men det är säkert jobbigt eftersom din vännina har fastnat och blivit hlet blind för vad denna man gör emot henne! jag hoppas du lyckas!

Moderator säger: Då tackar vi Eva för i dag! Det var jättemånga som ville chatta och alla hann tyvärr inte få svar. Erik, chatta med vår sexolog Linn Heed så lovar jag att du kommer att få svar!

   Eva Rusz säger: Hej alla som chattat och velat chatta!

Vi hörs nästa vecka , på tisdag igen!

Kram

Eva