”Ge honom en ”örfil” eller gör slut!”

Läs chattet med Eva Rusz

RELATIONER

Eva Rusz säger: Nu är jag här!

Anna säger: Hej Eva! Jag har varit tillsammans med min underbara pojkvän i 3,5 år. Allting fungerar jättebra! Och jag älskar honom verkligen. Jag har alltid haft stor sexlust men nu på senare finns den bara inte. Det känns så tråkigt! Måste verkligen leta upp den varje gång. Varför blir det så? Kommer jag kunna känna samma sexlust som i början eller beror det på att själva spänningen försvunnit? Tacksam för lite hjälp. Anna

Eva Rusz säger: Nej, sexlusten kan komma och gå. Ibland påverkas den av stress, slentrian osv. Det är inget "skadligt" att ha uppehåll med sex. Det finns som regel anser jag, alldeles för stora och "hårda" förväntningar dvs måsten på att man inte har en bra relation om man inte har sex ett visst antal ggr/vecka. Slappna av, ha kul på andra sätt. Se det som en process där man ibland kan tända till och ibland mindre. Ta det bara lugnt!

Veronica säger: Min sambo är så elak mot mej när han är full, säger väldigt hemska saker så jag har snart ingen självkänsla kvar. Han har lovat att inte dricka sej full med ett undantag, firmafester/resor! Jobbarkompisarna pratar skit om han o tror jag är en surkärring om han inte går på alla dessa fester/resor är hans svar. Vi har pratat mycket om detta, han lovar, men allt är bara ord...

Eva Rusz säger: Ja, svårt att råda. Du kanske ska låta honom gå på firmafest men se till at du inte är hemma då han kommer hem full? Alltså se till att du minimerar risken att bli illa behandlad? Alt kräv att han slutar dricka. Vad hans jobbarkompisar säger - strunta i det. Det är hans beteende som de ser och jag tror nog att några av dem förstår dina motreaktioner.

joanna säger: Hej Eva, jag och min sambo var tillsammans i 4 år. Nu ska vi flytta i sär, pga av att han från början ville bo själv. Nu har han hittat en annan när det har varit slut i två veckor drygt, jag har inte hunnit flytta ut ens! Hur berbetar man svartsjukan och känslan av övergivenhet?

Eva Rusz säger: Ja för det första så kommer det givtevis att ta lite tid. Det känns aldrig bra då ens sambo möter en ny person så snabbt inpå. Jag förstår att du känner dig ledsen och sårad. Försök ta et steg i taget. Se till att du vet vart du skall flytta. Låt inte honom komma undan med var du skall ta vägen! Sen kan du ju alltid begära att ni ses och får tala igenom ert uppbrott. Sorgen kommer att finnas ett tag, den är ofarlig och på ett sätt viktig. Men din ilska över hans beteende bör du skriva av dig och sen berätta för honom alt skicks ett brev, där du talar om hur arg du är.

Alicia säger: Fick jättefin kontakt med kille på jobbet o blev intresserad, men har kommit på att han träffar nån annan där, fast de döljer det. Försöker glömma honom,men han kommer alltid fram o flörtar,blir personlig o det ser konstigt ut om jag plötsligt slutar prata med honom. Han lyser upp mina dagar,vi kan prata o han e helt annorlunda än den typ av män jag träffat.Hur ska jag göra för att glömma?

Eva Rusz säger: Varför skall du glömma ngt som inte ens har börjat? Slappna av, fortätt ha det trevligt med denna man och kollega. Fråga honom så du säkert vet om han verkligen är upptagen? Om han är det kan det bli lättare för dig att se honom som en vän. Om du nu får ut glädje att tala med honom så skall du vara hans vän. Det kan man ta ett eget ansvar för själv!

säger: Min pojkvän har varit otrogen och fortsätter att flirta och inte visa mig respekt när vi är ute på krogen. Nåt tips på hur jag ska hantera det? Han vet att jag inte tycker om hur han beter sig när han/vi är ute. Mvh Jessica

Eva Rusz säger: Visa att du inte tolererar hans beteende. Ge honom en "örfil" om han flirtar framför ögonen på dig eller gör slut!Det bör finnas bättre killar för dig än han!

säger: Hej Eva! Jag undrar hur man ska göra som par då man är ofrivilligt barnlösa. För att inte tappa bort varandra i hela processen?

Eva Rusz säger: Försök få tid till andra upplevelser än att enbart fokusera på barn osv, resa, skaffa en hobby, ha kul där ni tar paus ifrån de ev betungande behandlingar eller processer som ni står inför er.

Anna säger: Min sambo får ofta utbrott genom att höja rösten och bli "vansinnig", detta känns jobbigt då jag känner att min puls ökar anm. värt mycket när han "höjer rösten-är arg", vi har pratat om det men det verkar inte hjälpa. Ex på utbrott är att han kan bli förbannad för att katten "krafsar" på golvet. Jag är inte rädd att han ska slå mig, men det är ändå obehagligt, hur ska jag bete mig?

Eva Rusz säger: Ja det allra bästa, fast det är svårt, är att du under en period avstår och går bort ifrån honom då han far ut. Försvinn ut ure rummet tex men skäll inte. Det andra är att du bestämmer dig för att vara kvar men "inte höra" dvs inte känslomässigt ta in hans utbrott utan att du enbart noterar, accepterar och sätter en slags "etikett" på honom att han har problem som enbart är hans. Det tredje är att han får aktivt ta eget ansvar och arbeta med att tex räkna till 10-20 varje gång han går upp i varv, innan han skall reagera. Det är ett långt och tålmodigt arbete ni har framför ER! Det gäller att Ni båda ser detta som ett problem annars blir det enbart du som får lov att finna nya strategier!

jonas säger: Min flickvän tycker att jag ska vara mer romantisk. Hon tycker inte att jag är ska visa mer o säga hur mycket jag älskar henne. Jag är inte så bra på att uttrycka mina känslor. Vad ska jag göra för att hon ska känna sig speciell och förstå att hon betyder allt för mej.

Eva Rusz säger: Jag tycker du skall fråga henne vad hon egentligen menar med att "vara romantisk"? Säg till henne att du inte förstår men vill lära dig,. be henne ge ex på vad hon skulle tycka var romantiskt och utför sedan en av de sakerna som övning!

Angelica säger: Hej Eva, jag är en 35 årig kvinna som är lyckligt gift en en lång tid tillbaka. Min man jobbar om dagarna, medan jag sitter hemma. Den senaste tiden har jag börjat chatta alltmer, och träffat män som jag bedragit min man med. Känner mig beroende av att chatta och träffa andra nu. Jag älskar min man och vill inte förlora honom. Hur ska jag sluta, och istället vara trogen?

Eva Rusz säger: Ja du är inte ensam om detta. Det kan för en del nästan bli som en drog som det är svårt att sluta med! Mitt förslag är stt du går och och går eller joggar och drar ur sladden till datorn under en period. Eller att du funderar igenom vad du skulle vilja "piffa upp" ert sexliv med för saker eller ställningar osv. Öva dig alltså att fokusera på vad du och din man kan göra för att utvecklas!

jossan säger: Halloj, jag bor bara med min pappa, min mamma bor långt ifrån mig. På senast har vi inte pratat mycket, och vår konversation är fåordig. Vad ska jag göra för att få en bättre relation med honom?

Eva Rusz säger: Tala om vilka behov du har av att tala med honom, uttryck dig termer som "pappa, jag skulle bli gladare om du och kunde få tid att talas vid". Berätta alltså om vilka behov du har, vad du vill. Det bör en pappa lyssna på!

steiner säger: Min sambo vill att jag skall göra mer av hushållsarbete, men smtidigt rör hon till och ställer skräp överallt. Min ide är att ansvara för olika saker och inte dela på allt. Kommentar?

Eva Rusz säger: Ja jag vill inte ställa till bekymmer mellan Er.. men visst kan det kanske bli lättare om ni har egna områden att sköta? Pröva! Annars får ni ändra på det!

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

säger: Min pojkvän och jag hade en kris för ett tag sedan, han gjorde slut men ångrade sig sedan och sa att han tänkt över det hela och att han ville ha mig tillbaka. Jag tog honom tillbaka under förutsättning att han menade allvar, vi har upplevt mkt i hop och kärleken är ömsesidig. Nu har han dock ångest över att gifta sig? Jag har sagt att det är allt eller inget som gäller, han säger att han älskar mig över allt men inte vet varför han känner så här. Vad ska vi göra? Väldigt tacksam för svar! sussi

Eva Rusz säger: Dra ner på tempot ett tag. Ibland hinner inte själen med, giftemål är en stor sak. Hans reaktion behöver inte alls ha att göra medEr/DIG. Det är så att han behöver lite mer tid, men givetvis inte flera år. Tala med honom om hur han tänker då han får ångest! Det brukar kunna lägga sig efter ett tag!

Eva Rusz säger: Tack alla ocm chattat och velat chatta!

Vi hörs nästa tisdag igen!

Kram

Eva

Moderator säger: Tack alla chattare - och tack Eva Rusz!

ARTIKELN HANDLAR OM