”Kan alla tjejer få multipla orgasmer”

Linn Heed: Onani ett superbra sätt att lära känna sin kropp.

Foto: AP
Kan tillfredsställa sig själv Kim Cattrall, Samantha i Sex and the City, presenterar sin bok Sexualintelligence i Berlin i början av november.
RELATIONER

   Linn Heed säger: Halloj! Sitter nu framför datorn och är redo för en ny intressant chattomgång.

Moderator säger: Då kör vi igång.

me säger: hej jag o min kille har haft sex utan kondom ett par gånger men han har dragit ut den när han kommer..finns det nån chans att jag kan bli gravid? tack på förhand vore väldigt snällt om du kunde svara =)

   Linn Heed säger: Hej, ja det finns faktiskt en viss risk att du blir gravid ÄVEN fast din kille inte får utlösning inuti dig. Innan utlösningen, så kommer det något som heter försats. Det är en klar genomskinlig vätska som är till för att bl a rena urinröret. I denna försats kan det finns spermier, och det räcker ju med en enda liten spermie för att du faktiskt ska bli gravid. Varken du eller din kille känner när denna försats kommer. Så fortsättningsvis, använd kondom under hela samlaget.

sture säger: Hej Linn, min fru och jag har varit gifta i 12 år. Vi har det bra tillsammans men jag tycker att det fattas något på det sexuella planet.. Hon vill inte ge mig oralsex, vad kan jag göra?

   Linn Heed säger: Hej Sture! Försök att ta upp frågan så rakt, otvunget och ogenerat som möjligt med din fru. Ta reda på varför hon inte uppskattar att ge oralsex. Tycker hon om när du ger henne oralsex? Kanske beror det på att hon känner sig osäker och är orolig för att hon inte har rätt teknik. Kanske beror det på att hon har tidigare erfarenheter av det som gör att hon undviker det. Man kan aldrig tvinga sig till, eller tjata sig till, MEN du kan på ett ärligt och ödmjukt sätt framföra att du skulle uppskatta lite variation i ert sexliv, där oralsex kanske är en del av det. Försök att möta henne, så kanske hon överraskar dig genom att möta dig i dina önskningar. All lycka till!

Marcus säger: Hej Linn! så här lyder min fråga: när jag och min flickvän har sex så blir det alltid att vi har samma ställning, missonären. den är jätte bra och vi har det jätte skönt, men skulle vilja testa olika. vi pratar om det ofta och hon vill också testa andra men i stundens hetta blir det alltid samma ändå. vad kan jag göra för att ändra trenden? tacksam för svar!

   Linn Heed säger: Hej Marcus! Helt enkelt göra en "helomvändning", vänd på steken, det vill säga rulla över henne så att hon är över dig, så befinner ni er på ett par sekunder i "ridställning" där din flickvän får ta kommandot. Den kan ni variera på en mängd sätt, genom att du hjälper till genom att röra ditt underliv, hålla om hennes höfter, smeka hennes bröst och så vidare. Hon kan antingen stå på knä eller sätta sig mer på huk, vara mer upprätt eller ligga nära, nära dig och viska upphetsande saker i ditt öra. Överraska henne! Ni är ju båda överens om att ni vill pröva andra samlagsställningar! Det finns egentligen inga begränsningar, utom er egen vighet.

Malin säger: Hej Linn! Jag och min sambo fick barn för 3 månader sedan, men dte känner som att han har tappat sexlusten för han är rädd att vi ska väcka lillen säger han. Hur ska jag göra för att honom lite engagerad av mig också, och att vi får ett bättre sexlig tillsammns? tack Malin

   Linn Heed säger: Hej Malin! Graviditet, förlossning och den första tiden efteråt är OMVÄLVANDE för er båda två fast på lite olika sätt. För din kille kan det finnas en rad olika fantasier om vad som t ex har hänt med ditt underliv vid förlossningen. Det kan bidra till att han blir försiktig med att ta initiativ till sex och närhet. Försök prata med din sambo och förklara att du känner dig känslomässigt och fysiskt redo för att komma igång med sexlivet. Se till att ha tid över för varandra när ni vet att lillkillen ligger och sover, och skulle han vakna så är det ju faktiskt inte hela världen. Jag är säker på att din kille längtar efter dig, sex och närhet, men känner sig lite osäker på den nya situationen. Hjälp varandra, så hittar ni vägen igen tillsammans!

Annie säger: Hej.. jag har för tillfället lite problem att bli tillräckligt våt, har du några tips på vad jag kan göra?

   Linn Heed säger: Hej Annie! Ja hur är det med upphetsningsfasen? Är det skillnad om du onanerar eller om du har sex med en partner? Fundera över vad som verkligen triggar igång dig sexuellt? Ta hjälp av fantasier, litteratur med mera. Glidmedel kan du naturligtvis använda, men på sikt är det ju naturligtvis bra om du kan bli naturligt upphetsad och våt. Saliv går också bra att använda. Märker du för övrigt någon skillnad på "våtheten" beroende på vart i din menscykeln du befinner dig? Det kan ibland spela roll och äter du hormonella preventivmedel så kan det vara läge att fundera över om du ska pröva att byta sort, för att se om lubrikationen blir bättre. Detta ifall dina problem håller i sig över tid. Lycka till!

sofia säger: hej, min kille vill att jag ska raka mig där nere.. gör det stor skillnad? vill inte göra det enbart för hans skull..

   Linn Heed säger: Skillnaden blir att du tar bort en naturlig "dörr" mot ditt känsliga underliv/slidan. Behåringen är till för att skydda underlivet så att inga onödiga bakterier smiter in. Självklart skall du bara raka ditt underliv om du själv vill det. I vissa kulturer rakar man sig för att kunna hålla en bättre hygien och så vidare. Du kan raka dig på lite olika sätt: behålla en del behåring på t ex venusberget, eller raka bort allt. Tänk på att inte använda tvål/raklödder och hyvlar med dubbla blad, alltså använd mild tvättcreme från Apoteket / alternativt barnolja och engångshyvlar med enkla blad. Släng hyveln efter en rakning, för att bibehålla hygienen. Smörj gärna in med olja efteråt så att du återfuktar porerna. När behåringen växer ut igen, så kan det både sticka och klia beroende på hur mycket hår du har. Ta dig en ordentlig funderare. OM du rakar dig och sedan ångrar dig, så vet du ju att håret växer snart ut igen.

sugen säger: Vad gör man när man har levt i ett förhållande i 22 år har 2 barn tillsammans men sexet har alldrig fungerat. Problemet är att hon är så otroligt blyg kan tex inte kommunicera eller ens se mig i ögonen när vi håller på fortfarande efter 22 år.

Har försökt påa lla sätt fått henne att inse att vi har ett problem men inte lyckats nu orkar jag inte längre hoppas att det skall bli bättre

vad gör jag?

   Linn Heed säger: Ja... då låter det som att ni kanske skulle behöva hjälp utifrån för att komma loss från era invanda positioner och mönster. Du upplever det uppenbarligen som ett stort problem, gör hon det också???? Är ni överens om att sexet aldrig har fungerat? OM ni inte ens kan diskutera dessa två frågor öppet, så föreslår jag att ni bokar tid hos t ex en familjerådgivare, bara för att bryta dessa benhårda cirklar. Ni måste hitta något sätt att MÖTAS och kunna berätta för varandra om hur ni upplever situationen, för att sedan titta på lösningar. Fråga henne om hon är villig att hänga med på en tid, som du bokar...redan idag? Lycka till!

mia säger: Vart har min lust tagit vägen? Efter vårt första barn för 5 år sedan försvann min lust helt. Jag älskar min man. Var gång vi har sex gör det ont om vi inte använder glidmedel. Jag är trött på att aldrig vilja ha sex. Jag VILL ha lust!!! Hur ska jag göra för att få tillbaka lusten??

   Linn Heed säger: Lusten hänger ihop med så många olika faktorer och det kan vara svårt och komplext att hitta precis nyckeln till varför den uteblir. Sex SKA INTE GÖRA ONT! Det är kroppens sätt att säga ifrån!!! Lägg glidmedlet på hyllan ett tag och börja prata med din man om hur ni har det. Berätta för honom att du ÄLSKAR honom, men att lusten inte riktigt infinner sig. Försök vara nära varandra utan krav på samlag. Smek varandra utan penetrering! Du kan pröva alternativa medel/tabletter från Hälsokosten, t ex Vitalizex som flera kvinnor vittnat om har hjälpt dem att återfå lusten. OM det hjälper för dig kan jag inte säga, men du kan alltid pröva. Vad har ni för förutsättningar runt omkring för att lusten faktiskt skall få en chans att växa? Finns det barnfri tid? Barnvakt? Vem sköter allt kringgöra städning, tvätt, handling? Hur slut är du när du ställer krav på dig själv att verkligen ha lust? Hur trött är du när sexet skall till? Bra sex, och LUST kommer inte alltid naturligt, utan man måste aktivt jobba för det, både på ett inre mentalt plan, men också se till att förutsättningarna i omgivningen är dem optimala. Lycka till!

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

JoAz säger: Kan alla tjejer få dels multipla orgasmer, dels fontänorgasm?? Finns det något speciellt sätt att uppnå detta??

   Linn Heed säger: De allra flesta tjejer har förmågan att uppnå orgasm. Ibland kan histaminbrist orsaka orgasmsvårigheter. Saknar man rodnanden i huden runt ansikte, hals och bröst vid upphetsningen, så kan det vara ett tecken på histaminbrist. Orgasmer infinner sig inte bara så där. Ibland måste man jobba för dem. Framför allt måste man lära känna sin kropp och veta vad som fungerar och hur man vill bli smekt. ONANI är ju superbra för att upptäcka detta. Att onanera tillsammans med sin partner kan vara ett lekfullt sätt att utforska. Man kan öva upp sig i sin förmåga att få flera orgasmer. Vissa tjejer är dock så oerhört känsliga efter en orgasm, så att dem knappt tål någon beröring direkt efteråt. Då kan det vara svårare att uppnå multipla orgasmer (det vill säga flera orgasmer i direkt följd efter varandra). Fontänorgasmer är också något som man kan pröva att upptäcka, bland annat genom stimulering av G-punkten. Utgå ifrån att de allra flesta kvinnor faktiskt kan uppnå orgasm. Sedan är det mer fråga om, nyfikenhet, tålamod, teknik och intresse.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta men Linn chattar igen nästa vecka. Välkomna tillbaka då!

   Linn Heed säger: TACK för idag. Vi hörs igen nästa vecka! Ge någon en kram idag, han eller hon kommer att uppskatta det!