Har du också varit otrogen med sms?

3 av 4 vänstrar — utan att ha sex

Foto: KATRIN JAKOBSEN
hemlig förbindelse. En stor majoritet av de nära 10 000 svenskarna i undersökningen har haft en affär på avstånd. Väldigt få har berättat om den för sin partner.
RELATIONER

Otrohet betyder inte alltid sex eller kyssar. Du kan bedra din partner på andra sätt — med rara sms, heta blickar och djupa samtal.

3 av 4 läsare erkänner i en undersökning på aftonbladet.se att de har varit känslomässigt otrogna.

En klar majoritet av Aftonbladets läsare uppger att de haft en känslomässig otrohetsaffär. De är inte fysiskt otrogna – men kan ändå inte fly känslan av att de bedrar sin partner.

Flera läsare har mejlat och berättat om nätrelationer, mejlflörtar och arbetskollegor de haft en intim kontakt med – förhållanden utan beröring som satt känslorna i svallning, fått dem att smussla inför sin partner och känna skuld.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tror att beteendet blivit vanligare de senaste åren.

– Vi har fått ett helt nytt utbud av kontaktmöjligheter via internet, sms och mejl. Om man har stilt­je i förhållandet är det lätt att bli uppslukad av den bekräftelse man får av en annan person, som man kanske inte ens har ögonkontakt med.

Enligt Eva Rusz ligger tjusningen i att det är så enkelt att via sms och mejl ösa superlativ och smickrande kommentarer över en annan person.

Men hon varnar för att låta sig lockas in i en emotionell relation.

– Man har bara sina fantasier och föreställningar om hur den andra personen är.

I stället för att ha en känslomässig otrohetsaffär är det bättre att ta itu med sitt verkliga förhållande.

– I och med att man blir charmad blir man också emotionellt låst av den andra personen. Relationen ger något för stunden, det är ett slags lyckopiller. Men det tyder på en brist i den verkliga relationen, och i stället för att vända sig utåt bör man fundera över vad som saknas hos ens partner, vilka behov han eller hon inte tillfredsställer.

Den känslomässiga otrohetsaffären fyller dock en viss funktion, menar Eva Rusz.

– Man tvingas fundera över hos vem ens lojalitet ligger. För att den riktiga relationen ska fungera krävs att båda parter berättar vad man tänker och vill. Ut­ifrån det kan man sedan bestämma om förhållandet är värt att fortsätta satsa på.

Hur nära gränsen är du?

14 tecken på att du har en känslomässig otrohetsaffär

Så här svarade våra läsare:

Hanna Blanksvärd