”Min chef kallar mig älskling”

Läs hela chattet med Eva Rusz

RELATIONER

niina säger: Min kille o jag ska förlova oss. Min chef på mitt jobb ringer till mig på min jobbmobil och säger ”hej älskling” och ”puss o kram” han ringde till min mobil på julen o önskade god jul fast vi sagt det dagen innan. Min kille är svartsjuk och frågar mycket om min utländska chef, jag är ej intresserad har jag sagt till dem båda, ändå frågar han mig om honom. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Till din kille får du säga att han verkligen måste lita på dig. Till din chef kanske du kan berätta att din det ställer till bekymmer för dig då han säger "pussokram". Betona för din chef att du tycker det är ok och att du förstår vad han egentligen menar men att din blivande fästman just nu är känslig för det.

sara säger: Hej!! Jag har varit tillsammans med en kille i 6 mån, vi har jätte bra tillsammans. Men det finns ett problem, jag diskuterar för mycket och han riktigt hatar det, hur skall jag göra för att sluta med det? jag känner själv att det är för mycket?

Eva Rusz säger: Försök varva ner då du får en impuls att dra igång en diskussion. ta ett djupt andetag och räkna till 10. "Rid ut diskussionsbehovet", dvs sitt still tills du inte känner att du behöver fortsätta igen. Däremot kan det finnas andra aspekter på din killes begäran att du skall vara tyst. Fundera själv lite och vad du egentligen tycker om att han skall sätta munkavle på dig - är det rimligt? I vilka situationer etc? Fundera!

24 säger: Hejsan! Är sedan 2 år "ofrivilligt" singel. Hur gör jag lättast för att glömma min föredetta?

Eva Rusz säger: Skriv ner hela relationen i en tankedagbok. Sätt av tid mints en time per dag tills du är "tömd". Låt den sen ligga ett tag. Göm den eller gör en egen ceremoni där du gör dig av med den. tex klipp sönder, bränn upp eller spara. Skriv också ner avd du lärt dig om dig själv i den förra relationen och vad du INTE vill vara med om en gång till.

Börja sen att öva dig att fokusera på helt andra saker om du får tankarna tillbaka från det förgångna.

eljvira säger: Hej Eva. Jag är gift i tre år men bråkar med min man rätt så ofta. Vi kan bråka för ingenting och när vi bråkar är min man är cynisk mot mig, han säger att jag är ful, smal, att han kan ha vilka snygga tjejer som helst. Efter bråket kan jag inte glömma hans ord, jag stänger mig i badrummet och gråter, tittar i spegeln och ser mig själv som fulaste kvinna i världen. Jag hatar mig men sen tänker jag på min dotter kommer ut från badrummet och tar hand om henne. Jag vet inte hur jag ska klara mig för vi bråkar minst 2-3 gånger i veckan? Hur ska jag göra är min fråga?

Eva Rusz säger: Bråka kan man göra men "målet" med ett bråk är att man skall lösa en konflikt kring ngt. Att ge varandra nedvärderenade kommentarer är inte bra. Säg ifrån till din man att DET får han INTE säga om eller till dig efter ett bråk. Försök sen själv, nästa gång det börjar segla upp en situation som skulle kunna leda till bråk att fundera igenom vilka behov du har just då? vad behöver du BE din man att göra? Finns det ngt behov du just då kan bortse ifrån osv? Öva dig att bli mer lyhörd för dig själv så kan du visa att du kan vara den som kan lugna ner ett eventuellt bråk innan det börjar spåra ur.

singel säger: Träffade en kille på nyårsfesten. Vi kan väl säga att vi önskade varandra "gott nytt år" riktigt många gånger. Han ringde dagen därpå men det slutade med ett "vi hörs". Inget mer konkret. Vad gör jag nu? Vågar jag hoppas på mer? Mina senaste 4 killar har efter kort tid gått tillbaka till sina fd tjejer så jag vågar ju inte lita på någon alls...

Eva Rusz säger: Skicka ett sms el likn el ring och säg att gärna skulle vilja se honom igen! Du har all rätt att visa vad du vill. Vill han så vill han. Annars kan du finna en annan snart ska du se!

Not a word säger: Hej Eva! Min pojkvän är mycket konflikträdd och håller mycket av sina tankar och känslor av det negativa slaget under ytan. Själv är jag tvärtom, mycket känslosam och vill alltid reda ut eventuella problem. Detta blir en stor krock mellan oss såklart. Hur ska vi göra?

Eva Rusz säger: Ja det verkar vara ganska vanligt i många relationer att man har olika beteenden som kan utmana varandras tålamod. Å andra sidan kanske ni får ut ngt av er relation av att vara olika? Att öva sig att reda ut problem är bättre än att hålla inne. Din kille kan inte förändra sig hur mkt som helst men du kanske kan begära att han övar sig att sätta ord på sina behov då han har ett? Du kanske får öva dig att i vissa situationer välja om du verkligen skall gå till "angrepp" (som han säkert tycker du gör) eller om du kan vänta och se om ditt behov kan klinga av själv? Övning ger färdighet!

anna säger: Hej. Jag har varit tillsammans med en kille i 5 mån, vi har barn på olika håll. Nu har vi kommit i en kris där han inte vet om han vill fortsätta eller inte. Är det tidigt att komma i en sån kris eller är det normalt?

Eva Rusz säger: Finns ingen tid då det kan ske. Men efter 5 mån har man lärt känna varandra lite mer och djupare så visst kan det då uppstå funderingar. Men de kan också leda till utvecklingen mellan er. Fråga honom vad han tänker på? Vad det ev kan vara som gör honom tveksam? Du skall inte sitta och passivt invänta hans "dom" utan efter fem mån har du all rätt att ställa frågor och faktiskt också lära känna honom bättre. ta det inte personligt utan se det som en process som normal.

Lisa S säger: Träffade en kille för drygt månad sen. Vi har tagit det lugnt tycker jag, men nu säger han igen att han vill att vi tar det lugnt och att jag ska vara lite mer självständig. Nu har jag låst mig helt, tror att allt jag gör är fel, att han inte vill ha förhållande egentligen osv. Hur får jag balans mellan att springa efter och frysa till?

Eva Rusz säger: Jag tycker du ska be honom konkretisera vad han exakt menar med "ta det lugnt" och "vara mer självständig". Be honom reda ut dessa begrepp och beskriva hur det i hans värld ser ut i handling. Sen, då du har lyssnat på honom så får du själv ta ställning om du förstår och accepterar det han vill eller inte. Då vet du om du ska eller vill "springa eller frysa"!

fiii säger: Hej. Mitt ex släpper inte taget om mig utan hittar alltid på anledningar att höra av sig. Det går inte att prata med honom för han är väldigt manipulerande och jag orkar inte det helt enkelt. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Sluta tala med honom. Säg ifrån. Då han ringer låter du dig inte ledas in i ett samtal utan lägger på luren om han inte förstår vad du säger. Var konsekvent hela tiden.

Eh säger: Vad är ens behov? Jag har lärt mig att vara nyttig, produktiv, tålmodig och uppoffrande. Hur lyssnar man då på egna behov när man inte haft några?

Eva Rusz säger: Ja då man inte fått känna efter så är det svårare. Men det går att öva sig att i små "doser" känna efter tex. Är jag glad, ledsen eller trött just nu? Vilka behov har jag då jag är det just nu? Eller - är jag arg, upprörd, sur just nu? Vilka behov har jag just nu? Vad skulle jag behöva göra just nu då jag känner mig så här..?

kille20 säger: Hej Eva. Jag träffade en tjej förra sommaren som jag blev väldigt god vän med. Jag är förälskad i henne men hon har redan en kille och jag vågar inte berätta hur jag känner eftersom jag då kanske förlorar henne som vän. Vad ska jag göra? Det är jobbigt att behöva drömma om henne utan att kunna få henne...

Eva Rusz säger: Ja det är en svår sits. Ett sätt är att du ändå berättar för henne vad du känner, det är inte alls säkert att hon bryter med dig bara för att du säger som det är?

Det andra är att du inom dig "talar dig själv till rätta” och säger att nu får det vara slut på att tänka kring henne. Sluta dagdrömma! Fokusera på andra tjejer.

thea säger: Hej Eva min sambo skall flytta ifrån mig men han vill fortfarande att vi skall vara tillsammans, jag vill inte att han flyttar. Men han har bestämt sig. Jag vet inte hur jag skall förhålla mig till honom, för jag är arg och ledsen över att han gör så här. Han kan heller inte svara mig på mina frågor utan han säger bara att nu är det så här. Hur skall jag förhålla mig?

Eva Rusz säger: Oj vad svårt! Jag tycker du skall säga att du vill ha en "time out” efter att han flyttat och fundera och kommunicera med honom. Det är ju en märklig situation att han vill flytta men inte säga varför och begär att du skall finnas kvar? Kommunikation är ett MÅSTE: Stå på dig. Det är mkt respektlöst om han går och begär att du inte skall få veta varför! Om han ändå vägrar berätta så fortsätt med din egen timeout så får du låta tiden gå och känna efter. Du kan ju då allt lugnat ner sig komma på andra, egna tankar om honom och hans beteende. Lycka till i denna svåra situation!

Moderator säger: Nu måste vi sluta för i dag. Eva chattar snart igen, välkomna tillbaka då.

Eva Rusz säger: Hej och tack till alla som chattat och velat chatta. Vi hörs nästa vecka igen! Ut i det fina vintervädret! Kram Eva