Ringrostig i kärlek?

Eva Rusz: "Visst vågar du älska på nytt"

RELATIONER

Ditt trygga förhållande är slut.

Det var tio år sedan du raggade på krogen sist – och plötsligt känner du dig som en oskuld på nytt.

— Acceptera att du är lite tafatt till en början och gå lugnt fram, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: GETTY IMAGES
HÄRLIGT - OCH FARLIGT. Efter ett långt förhållande är tanken på att ha sex med någon ny både skrämmande och lockande.

Du är mitt uppe i livet, har partner, barn och hus. Då händer det som inte får hända – din relation går i stöpet. När sorgen och förvirringen har lagt sig kommer nästa problem: Hur dejtar man egentligen när man passerat 35-årsstrecket? Och hur blir man en sexgudinna i sängen med hudbristningar, kärlekshandtag och hängbröst?

– En tröst är: det ordnar sig. Det är okej att vara lite ringrostig precis efter en separation, säger Eva Rusz, relationsexpert.

– Flera av mina väninnor har frågat mig: Hur ligger man med någon nu för tiden? Hur kysser man? Det är jättelöjligt, men jag kan själv känna igen mig i de tankarna.

Lätt att nedvärdera sig själv

Att bli singel efter ett långt förhållande kan väcka olika känslor. Vissa ser friheten som en chans till ett bättre samliv än det som de haft tidigare. Andra har sämre erfarenheter med otrohet och svek i bagaget. Då är det lätt att nedvärdera sig själv.

– Har du blivit ofrivilligt lämnad är det vanligt att känna sig värdelös och styras av sina rädslor, säger sexologen Linn Heed.

– Mitt råd är: Ta ett aktivt beslut att nu kör jag! Om du tycker att du är för tjock och ful startar du i uppförsbacke.

Börja om från början

Tanken på att ha sex med en ny person kan kännas skrämmande. Många har bara haft ett fåtal partners och låser fast sig vid föreställningar om hur sex ska vara.

– Börja om från noll och ställ inte för höga krav på dig själv. Allt måste inte vara perfekt. Ha ett öppet sinne. Sex är ingen prestation, säger Linn Heed.

– Berätta gärna att du inte har haft sex på ett tag. Det är att ge den andre ett stort förtroende och är en enorm bekräftelse.

Om krogen känns fel som ”raggställe”– se dig om efter nya marknader.

5 tips till dig som är nybörjare på kärlek igen

Relationsexperten Eva Rusz.

Läs mer

Sara Milstead