Läsarna berättar

RELATIONER

Anette: Jag har köpt sexleksaker

"Jag gifte mig ung, jag var 21 år, han var 23. Vi förlovade oss direkt och fick vår son efter tre år. Allt kändes toppen. Men så kom vardagen och problemen, vi grälade oftast om sex eller pengar. Han lämnade familjen för en annan tjej. Det var chock för min del, skulle jag ”bli över” nu?

I 13 år hade jag varit med en och samme man – och nu skulle jag plötsligt ut bland folk som singel! Hur gör man då? I början tyckte jag det var konstigt att folk såg mig och flirtade.

Nu har det gått två år sen separationen och äntligen känner jag att jag vågar möta blickar och törs flirta själv. Innan var jag nöjd med att bara vara hans sexpartner, finnas där på hans villkor. Nu har jag hittat min egen sexualitet och vet att jag har egna behov av ömhet, värme och inte minst sex.

Självklart har jag haft några dejter under åren som gått, några gånger har det lett till sänghalmen, men i de flesta fall har jag avböjt vänligt men bestämt. Att tala om sex är inga problem i dag, jag känner mig trygg i mig själv, men när det kommer till kritan så är jag inte speciellt erfaren eftersom jag levt i ett 13 år långt förhållande där vi sällan gjorde annorlunda saker utan föll in i rutiner.

Jag är nyfiken på hur riktigt bra sex är, jag inbillar mig att jag gått miste om mycket spännande. Nu vill jag hitta en partner som passar mitt sätt att leva. Det betyder att jag kommer att få både goda och dåliga erfarenheter, om jag nu vågar ta för mig och träffa någon. Jag har för första gången köpt sexleksaker och tycker inte alls att jag bör skämmas för det, jag tycker dom är toppen!"

Lisa: Sex gör ont efter barnet

"Jag har en dotter på åtta månader som jag födde med planerat kejsarsnitt. Första gångerna vi skulle ha sex efteråt gjorde det så ont, precis som jag fått tillbaka oskulden!

Det känns fortfarande lite ”skumt”, men det säger dom som vet att det är på grund av att jag fortfarande ammar och att mensen inte kommit tillbaka än.

Jag och min man är fortfarande tillsammans, men jag hoppas att vårt sexliv blir bättre snart. Min kropp är förändrad, men nu är jag mer tillfreds med den än jag var tidigare."

Åsa: Måste jag ragga nu?

"Det märkligaste jag har upplevt hittills är att när går man ut på krogen har man inte längre den trygghet ett fast förhållande innebär. Nu känns det som när man var singel för länge sedan och närapå är tvungen att få med sig någon hem innan krogen stänger. Ingen trevlig känsla, man ska nog undvika uteliv så här i början på en skilsmässa.”

Margareta: Äntligen vågar jag igen!

"Jag är 43 år och nyseparerad efter ett 22 år långt äktenskap. Ja, äktenskap vill jag inte kalla de senaste tolv åren. När jag kom hem från BB med mina enäggstvillingar blev det ett samlag om året i åtta års tid!

Efter ett tag förstod jag att min man hade varit otrogen under hela tiden. Min självkänsla dalade. Vi gjorde slut och sedan kom nästa smäll: Jag blev kär i en man som visade sig vara alkoholist.

Efter den erfarenheten började jag så sakteliga bygga upp mitt självförtroende igen. Att leva så lång tid utan kärlek och bekräftelser är som att bli oskuld igen. Jag har bara haft sex med fyra män i hela mitt liv.

Nu chattar jag med två män och det känns bra. Det är så skönt att bli uppraggad för att sedan kunna nobba och gå hem; att känna att jag fortfarande är attraktiv. Det är svårt att bli singel efter en så lång tid som gift. Jag har blivit mycket mer kräsen i dag vem jag går hem med. Men nu är jag nöjd med mig själv och min kropp – och den ene killen skulle jag faktiskt kunna tänka mig att ha sex med. Äntligen!”