”Ta strid för att få se hockey på tv!”

Eva Rusz handfasta råd till läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Nu finns jag på plats

3g:Tjena. säger: Hej. Jag har blivip ihop med en tjej via msn. Jag är jättekär

i henne & hon är kär i mig. Vi bor rätt så långt ifrån varandra.

Funkar det ändå? Jag ska åka dit nån gång & träffa henne,

men jag är fruktansvärt blyg av

mig. Vad ska man säga & göra?

// anonym

   Eva Rusz säger: Jag tycker du skall sluta ägna dig att tänka så långt i förväg! Försök slappna av och säg samma saker som ni sagt då ni talats vid! Du kan oxå säga att du är litet stressad (vilket inte alls är ovanligt) Säkert känner din tjej samma sak, det är helt normalt- ta det lugnt. vad roligt Ni skall få det! Kram

Brooke säger: Har läst om att ha sex och dejta igen efter skilsmässa, intressant! Jag själv är en nyskild kvinna 30+ med ett barn. Jag ser väldigt bra ut och har många uppvaktande män runt mej. Problemet är bara att jag inte vill visa mej utan kläder för någon!!! Jag har hängbröst och många bristningar på magen som också är väldigt rynkig med slapp hängande hud. Jag skulle skämmas ihjäl om nån såg den. Ingen kille kan väl tycka om det? Hur ska jag inleda ett förhållande? Hur ska jag våga?

   Eva Rusz säger: vad bra att artikeln uppskattades! Män som är "normala" fokuserar inte på dina hängbröst utan på din personlighet! Det vore väl konstigt om du hade röst som en 15-åring efter barnafödslar? Fokusera bort från din kropp. Kolla in alla hans "fel och brister" eller rättare sagt fina attribut och kroppsdelar. Fokusera på vad han säger, var intresserad av det han berättar som sig själv. Fråga och var aktiv. Du kan varva ner med ngn avslappning innan du gåt till en dejt. Lugn musik eller ett avslappningband kan du lyssna på. Om kilen skulle bry sig om hur dina bröst ser ut så är det inget för dig! jag lovar!

Henke 16 säger: Hejsan Eva! Jag och min flickvänn har varit tillsammans nu snart ett år och vi tycker jätte mycket, men för någon vecka sedan fick jag höra av en kompis att hon varit otrogen. Självklart nekar hon allt detta men nu har även en till kompis påpekat samma sak. Jag tycker om henne jätte mycket men jag vet inte vad jag ska tro : /

   Eva Rusz säger: Det bästa är ändå att du och din tjej samtalar om det och att du berättar vad dina 2 kompisar har sagt. Om hon ändå nekar så får du avgöra om du kan leva med det. Det kan ju finnas andra förklaringar oxå att dina "källor" som har berättat har fel? Ryktesspridning kan ibland få allvarliga konsekvenser och göra saker mot andra människor som skadar! fundera! kommunicera!

säger: ?: jag vill inte leva tillsammans med min sambo längre men vågar inte göra slut. har försökt ett antal gånger, han har fått flytta ut men sedan börjar det. han ringer ett antal gånger på dygnet, gör sig ärenden, kollar på parkeringen om jag är hemma. Han hotar med självmord. detta beteende är intensivt och till slut så backar jag och han blir insläppt igen. Jag tycker om honom men har inget gemensamt mer ärn två tonårsbarn. Vi har levt med varandra i 20 år och kännt varandra i sanrt 30. Mitt liv går förbi och jag vågar inte, orkar inte vare sig med honom eller att ha detta intensiva hängade v

Moderator säger: Chattare, tänk på att fatta er kort. Annars faller delar av frågorna bort!

   Eva Rusz säger: En svår situation men det måste givetvis kunna lösas. En person som använder hot om självmord har hittat ett suveränt vapen att använda mot en annan människa. men- är det i såna fall ditt fel om han skulle ta livet av dig? Nej det är det inte? det är den personens egna val som du inte kan styra. Det är otäckt att ha ett sånt hot över sig. Jag tycker du skall söka samtalshjälp så du får hjälp både själv att bli stark, Men oxå försöka få din sambo att deltaga i samtalen. Sök hjälp och stöd nu!

mmm säger: jag är en kille som varit tillsammans med min flickvän nu i snart 3 år...

mitt problem kan nog låta lite egoistiskt men det e så att min tjej bestämmer väldigt mycket....

hemma i lägenheten har jag slutat bry mig för där spelar det ingen roll vad jag säger...det ska va på hennes vis med inredning och liknande....

nu e det så att jag är väldigt intresserad av hockey och vill gärna se mitt favoritlag spela på tv...iaf ibland men för att se det måste jag åka antingen till en kompis eller på på krogen eftersom vi inte har rätt kanaler,men varje gång jag försöker lägga fram att jag tycker det

   Eva Rusz säger: Du skall öva dig att inte undvika din tjejs vilja utan att börja "ta strid". Om du fortsätter att finna dig i att det är hon som bestämmer så blir dina beteenden sådana att du måste ge upp ngt eller åka hem till kompisar. Att skaffa fler Tv kanaler kan du göra själv utan "tillstånd" från henne. Du har antagligen oxå råd att betal det själc, om inte- dra ner på ngt annat du betalar så du får råd. Att ha ett idrottsintresse är bra och om det nästan bara handlar om att kolla på en viktig turnering osv då och då så bör du stå på dig!"

lisa säger: hej jag är tillsammas med en kille som sitter inne han fick 4 år vet inte vad jag ska göra vänta eller glömma honom

men jag älskar honom

   Eva Rusz säger: fyra år är ett ganska lång tid och man kan anta att han inte dömts som "oskyldig" till brottet? jag tycker du skall skaffa dig domen och läsa vad han dömts för. Sen kan du fundera på om du tycker du skall vänta i fyra år på honom. Skaffa dig alltså en egen uppfattning om hans beteende. fundera oxå på hur han beter eller har betett sig mot dig. det finns givetvis många som suttit i fängelse som blir "bättre" genom egen insikt och psykoterapi. ta reda på hans egna inställning till det han dömts för samt hur han tänker bli "bättre" under tiden han sitter imnne! Du har inget bråttom att fatta ett beslut, börja med att ta reda på så mkt som möjligt om det hela.

Elica säger: Distansförhållande=Omöjlig kärlek? Jag har varit tillsammans med min man i 2 S år nu. Vi har ett distansförhållande. Det är 14 mil emellan oss. Vi har båda barn varannan vecka som ingen vill ha mindre. Det innebär att vi bara träffas på helger. Ibland kan det gå 2-3 veckor. Jag saknar det där "vanliga" familjelivet jättemycket. Att vi alla är en familj. Det lär inte kunna hända förrän barnen är stora, om ca 10 år. I början bara njöt jag av kärleken, nu vill jag ha mer. Jag vill bli sambo, jag vill gifta mig, jag vill somna med honom varje kväll osv. Jag känner mig inte nöjd med att ha det som

   Eva Rusz säger: Det blir givetvis svårt att få den dagliga kärleksupplevelsen då man inte bor ens i samma stad. Men det finns par som grejar det. Kan ni inte flytta halvvägs för då kan det ju bli pendelavstånd på 7 mil vardera el ngt liknande? Gör inte slut förrän du känner det är slut. Vi människor är mycket mer felxibla än vi tror. Fundera på om era tidsperspektiv går att rucka på!

säger: Varför har jag svårt att släppa tanken på min flickväns tidigare relationer. Jag vet med mitt förstånd att det är hennes tidigare liv och att nu är det vi. Nån slags svartsjuka på det som hänt -konstigt men likväl en realitet!? Älskar henne väldigt mycket och vill allt med henne. Ändå kommer det här över mig ibland. Vet att hon har utvecklats och lärt under livet men ibland tvivlar jag ändå på hur hon kommer att hantera vår relation. Hon har aldrig varit ensam utan direkt gått in i nåt nytt. Det kan jag oxå få funderingar kring. Varför gör man så? Varför inte stanna upp och "ta det lugnt"?

   Eva Rusz säger: Ofta beror det på den individuella sårbarheten eller känsligheten. Att man inte kan sluta grubbla eller släppa denna typ av tankar. Öva dig att släppa dem, fråga dig då de dyker om om du verkligen KAN lösa dessa tanker? För de handlar ju eg om din framtid om vad som ev skulle kunna hända? Eller begär av din tjej att ni en gång för alla samtalar om detta. Fråga henne hur hon tänkt, vad hon tror det är som medfört att hon haft dessa relationer osv?

blase säger: jag är en tjej som undrar om de går at förlåta att någon under en lång tid har varit otrogen mot en.Kan man någon gån lära sig lita på den personen igen? Jusst nu är de slut men han vill att vi ska ha kontakt och är livrädd att jag träffar någon ny.Ska jag ge de en chans till eller gå vidare

   Eva Rusz säger: Jag brukar säga att otrohet som inte är kalkylerad eller maskerad dvs som i stundens hetta sker och som man tar ansvar för antingen genom att berätta eller inte göra om det bör man kunna överleva. Men då en person under lång tid varit otrogen så är det ett kalkylerat, beräknande beteende. Där personen i fråga har bedragit dig med tankar och känslor och situationer. Ofta kan förklaringen bara finnas inom den som gör så men du bör fundera över om din kille har skuldkänslor (vilka i såna fall) hur starka de är samt hur mycket egna insikter han har om varför han gjort så?

Ta tid på dig och låt dig inte "luras" för snabbt. Insikt och en "plan" för hur din kille skall kunna korrigera sina beteenden mot dih behövs. tex så måste han lära sig tala sanning, berätta vad han gör, kunna uttrycka vilka behov han har med dig osv.

Moderator säger: Nu tar vi sista frågan!

Linda säger: Jag har blivit blivit tillsammans med en kille som heter Adam för 1.vecka sedan vad tycker du att vi skall hitta på? Jag behöver lite förslag? Skulle du kunna hjälpa mig?

   Eva Rusz säger: Vad kul! ta en långpromenad tillsammans. Gå på en rundtur i staden, gå på museum, skogspromenad med choklad och skinkmackor vore väl skoj?

Lycka till!

Moderator säger: Det var som vanligt många som ville chatta med Eva Rusz och alla hann inte få svar denna gång. Stort tack till Eva!

   Eva Rusz säger: Tack alla com chattat! Nu reser jag på semester till värmen och är borta i 2 veckor.

Vi hörs måndag 30 januari igen!

ta det lugnt i allt ni gör så nrukar det mesta lösa sig!

Stor kram till er alla

Eva