”Mina pungkulor är ruskigt avtändande”

Sexologen lindrar läsarnas oro

RELATIONER

   Linn Heed säger: Hej nu är jag på plats efter lite efterlängtad ledighet förra veckan.

Moderator säger: Då drar vi igång!

malin säger: hej Linn! Jag har precis börjat träffa en kille som är helt underbar. Vi har träffats i ca en månad nu. Men jag har ännu inte vågat ha sex med honom. Jag vet inte hur jag ska berätta för honom att jag fick herpes av min förra pojkvän(,som inte visste om det). Är så rädd att han inte kommer vilja träffa mig mer sen. Hur ska jag berätta? Har ju aldrig varit i denna situationen innan. tacksam för svar. mvh

   Linn Heed säger: Herpes lyder ju inte under den sk smittskyddlagen, men jag tycker än dock att din inställning att vilja berätta om att du bär på Herpesviruset, är både juste och bra. Försök att ta det vid ett "oladdat" tillfälle, när ni kan vara öppna och förtroliga mot varandra. Herpes är en oerhört vanlig könssjukdom och helt ofarlig. Ni bör se upp att ha sex då du har aktiva blåsor. Du kan också förklara för honom att du är rädd för att han inte skall vilja träffa dig mer och så vidare. Är det en mogen kille som verkligen gillar dig, så kommer han att ta det som du berättar i största förtroende och vilja vara med dig ändå. Ni undviker som sagt var, sex när du har aktiva blåsor. Jag VET att det är jättesvårt att bara så där helt öppet och spontant berätta något sådant som både kan kännas skamfyllt och svårt, men försök. Jag tror att du mår bättre av det i längden och att ert förhållande mår bra av öppenhet och tillit. Lycka till!

Sandra säger: Hej. Jag har en pojkvän som jag älskar väldigt mycket. Men på senare tid har jag tappat min sexlust. Jag funderar på om det kan ha att göra med min dåliga kondition. Kan sexlusten bli lidande av den? Finns det andra saker det kan bero på som också går att göra något åt, och i så fall vad gör man då? Tack på förhand

   Linn Heed säger: Sexlusten åker berg-och-dalbana mellan varven. Försök att ta det lugnt och oroa dig inte så mycket. Bristande lust kan handla både om yttre och inre faktorer. Hur ser din livssituation ut just nu? Är du mycket stressad? Inne i något nytt jobbprojekt / många tentamina i skolan? Ställer du för höga krav på dig själv just nu? Vad skall du räcka till för? Vem/vilka skall du räcka till för? Känns kroppen otypmplig? Är du missnöjd med ditt utseende, vikt etc? Dålig kondition kan naturligtvis inverka på så vis att du rent fysiskt orkar mindre. Sex kan vara väldigt konditionskrävande, faktiskt! Om du hamnar i situationen att du inte orkar ha sex, på grund av dålig kondition, så kan det lätt leda till tankar om att du är otillräcklig, "dålig" i sängen och så vidare. Då påverkar det dig psykiskt och hämmar din lust och ditt sinne att ställa in sig på sex och erotik. Se över din livssituation och prata gärna med din partner om detta. Ni är ju två trots allt.

sverker säger: mina pungkulor är extremt o jämna, den ena är skrynklig. jag vet inte vad det beror på, är ruskigt avtändande? gåar det att göra något åt det?

   Linn Heed säger: Pungkulornas utseende kan faktiskt variera och behöver inte vara något onormalt alls. Normalvariationen är ganska så stor. Är du orolig så tycker jag att du skall gå och kolla upp dem på en ungdomsmottagning om du är under 23 år, annars finns det mottagningar på sjukhusen.

minnie säger: Hej Linn. Jag har en pojkvän som jag har varit tillsammans med i fem år. Jag älskar honom och tycker att vår relation fungerar bra. Problemet är att jag kan inte längre få orgasm när vi har oral sex. Det kunde jag innan, utan problem, men plötsligt nu så kan jag inte längre. Jag vågar inte säga det till honom eftersom han skulle bli jätteledsen. Han frågar mig varje gång hur många gånger var det? Snälla ge mig några tips.

   Linn Heed säger: Ärlighet varar längst, även om det kan vara så himla svårt att berätta, för att man inte vill såra i onödan. MEN just det att ni har hamnat i en situation där han faktiskt tror att du får flera orgamser och du får fejka är inget positivt för er relation i längden. Ju mer du försöker få dig själv att nå till orgasmen via oralsexet, desto längre ifrån kommer du målet, tro mig. Kliv av orgasmjakten. Kanske kan du får orgasm via smekningar, samlag? Kom ihåg att alla orgasmer är BRA orgasmer. Det spelar inte så stor roll hur man får dem, utan det centrala är att du njuter och att du kan ha en skön stund tillsammans med din pojkvän. Du kan också förklara för honom att du inte vill såra honom genom att berätta hur det ligger till, men att den plötsliga förändringen i att du inte längre uppnår orgasm via oralsex, inte har någonting med honom att göra (eller har det det???). Ta det lugnt och försök njut av ditt sexliv på andra sätt. Det fixar sig!

Lennart säger: Hej, jag är 45 och gift sen 20 år. Vi har glidit ifrån varandra sexuellt en längre tid och nu är sexlivet obefintligt. Vad råder du oss att göra? Vi vill båda få till en nytändning men det är svårt att komma igång på ett sätt som "håller". Tack för en kul och bra spalt..

   Linn Heed säger: Hej Lennart! TACK för att du uppskattar min spalt, kul! Ja du och din partner har ett problem som inte är så ovanligt i en lång relation. Relationen utvecklas, påfrestas, prövas och så vidare och lusten svänger med detta. Det låter som att ni i alla fall har goda grundförutsättningar, eftersom ni båda två är överens om att ni vill få till en nytändning. Det innebär att ni har PRATAT MED VARANDRA om att ni är överens om problembilden??? Målbilden verkar tämligen klar, ni vill komma igång igen och få en nytändning tillsammans. BRA! Inspiration kan hämtas på många olika sätt. Det finns en mängd olika erotisk litteratur, med både tips och illustrationer. Kanske skall ni våga er på att pröva något nytt tillsammans. Gör något lekfullt av situationen. Ni känner varandra väl. Är trygga med varandra. Utmana varandra i era sexuella fantasier. Kanske kan ni skriva ner hemliga önskningar på lappar och lägga dem i en burk. En gång i veckan drar ni en lapp ur burken och försöker närma er det som står som önskemål på lappen. Det behöver inte vara så avancerade förslag, utan det kan handla om att överraska varandra med något oväntat. Att resa bort och byta miljö kan också innebära nya möjligheter. Sätt ned fötterna i backen nu och börja agera, TILLSAMMANS! Lycka till!

Liisa säger: Hej Linn. jag àr 20 àr och har varit tillsammans med min man i 4 àr jag har aldrig tagit p piller och vi skyddar oss aldrig men fortfarande har jag inte blivit gravid.. vad kan vi gòra fòr vi vill verkligen ha barn??? snàlla hjàlp oss..

   Linn Heed säger: Har ni försökt aktivt under fyra års tid, så tycker jag att det är dags att ni gör varsin ordentlig läkarundersökning. Din man kan gå och testa sin sperma, vad gäller kvalitet, rörelse, mängd och så vidare. Det är ett enkelt sätt att börja ta reda på om det föreligger några fysiska hinder hos någon av er. Du kan gå till din gynekolog och göra ett ultraljud för att se att allt ser okey ut. Ibland spolar man äggledarna, då dessa kan "slamma igen", för att underlätta passagen för ägg och spermier. Ta reda på en bra klinik där man är duktiga på att utreda sådana här saker. Bor ni i Stockholm så är Sophiahemmet en välrenommerad specialistklink, annars kan du säkert få tips från din gynekolog. Lycka till!

alexander säger: Hej. jag har sällskapat med en flicka i en månad nu men vågar inte ha sex med henne eftersom jag är rädd att min penis är för liten och att hon inte skulle njuta av det.Den är endast 16cm lång och inte alls för bred.Är det någon vits och försöka eller vad tycker du?

   Linn Heed säger: Hej Alexander! SJÄLVKLART är det vits att försöka. Du gillar ju den här tjejen och hon verkar gilla dig! Din penis är helt normal storleksmässigt. Du behöver inte oroa dig. Ta det lugnt och ha sex när rätt tillfälle dyker upp. Tänk på att förspel och kondom är två bra ting inför samlaget. Du kommer räcka till och jag är helt övertygad om att ni kan få det bra tillsammans sexuellt. Hon är säkert minst lika osäker som du. Glöm inte bort det. Lycka till!

Hedwig säger: Hej. Jag är en tjej på 28 år. Varje gång jag har en pojkvän som jag sex med får jag svamp i underlivet. Det är jobbigt och jag haft en kille som lämnade mig pga detta. Kan man få svamp av aktiv sexliv? Svara snälla!!!!

   Linn Heed säger: Hej Hedwig. Ja tyvärr.... underlivssvampen brukar för många kvinnor komma som ett brev på posten när man har en ny partner. Det tar tid för kroppen att vänja sig vid en annan människas bakteriekultur och kroppsvätskor. Vissa människor fungerar bättre ihop än andra. Man brukar prata om att svampen uppträder under "smekmånaden" och att kroppen så småningom brukar anpassa sig och vänja sig vid den andre och att svampen inte får fäste. Du kan själv påverka hur mottaglig du är för svampinfektioner. Lufta underlivet så ofta du kan. Använd endast bomullstrosor/om du har trosor på dig. Sov utan trosor på natten. Gå inte i stringtrosor och för tighta byxor. Underlivsrakning irriterar ofta och kan göra det lättare för att svampen försökar sig. Undvik för mycket godisätande (svampen älskar sockret). På apoteket finns det kapslar med mjölksyrabakterier, som är bra att tillföra underlivet vid tillfällig obalans. Var försiktig med att behandla med receptfria svampmedel om och om igen. Kroppen blir tillslut resistent. Lycka till!

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

emelie säger: Hej Linn ! Ibland när jag och min pojkvän har sex så får jag en konstig känsla i kroppen och börjar gråta men jag vet inte varför ! Jag är inte ledsen eller arg utan det bara kommer jätte mycket tårar ? kan det vara en känslig punkt? Kram !

   Linn Heed säger: Sex har ofta en magisk förmåga att utlösa känslor och ibland göra oss "hudlösa" och sårbara. Har du sex tillsammans med din pojkvän och känner dig extra trygg, säker och hållen så är det inte så konstigt att du vågar släppa fram dessa känslor inom dig. Tala med honom, så att han inte skräms och undrar. Sexet frigör både hormoner och låsta känslor. Se det som en tillgång.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag men Linn chattar igen nästa vecka. Välkomna tillbaka då!

   Linn Heed säger: TACK alla underbara Chattvänner för idag. Vi hörs till nästa vecka igen!