”Det är slut”

I dag är risken störst att bli dumpad

RELATIONER

Funderar du på att göra slut? Eller har du just blivit dumpad?

Du är inte ensam.

Andra torsdagen i januari är den dag på året då flest par gör slut.

Foto: Per Björn
Dumpad I dag är risken som störst.

Det konstaterar brittiska forskare i en studie, uppger tidningen The Scotsman. Enligt statistiken gör ett par av tio slut i januari – de flesta av dem den andra torsdagen i månaden.

En orsak till att så många gör slut just i dag skulle kunna vara att framför allt kvinnor vill förändra sina liv i början av året.

Först julfirandet

– Väldigt många går med de här funderingarna länge, men tänker att ”vi ska väl i alla fall fira jul först”, eller ”det där tar jag tag i efter helgerna”, och då har det blivit mitten av januari, säger Bodil Wennberg, författare och psykolog.

Vintermörkret kan vara en annan viktig faktor.

– De mörka månderna känns tunga för många och då kanske man skärskådar sin relation onödigt strängt, säger Bodil Wennberg.

Kritisera inte

Den som funderar på att göra slut bör utgå från sig själv.

– Det är viktigt att beskriva sitt behov av att göra slut utifrån sina egna känslor och tillkortakommanden. Ibland kan man ha behov av att kritisera den andra för att rättfärdiga sig själv, säger Bodil Wennberg.

Den som blir dumpad kan vara hjälpt av en viss tids ältande med andra.

– Man ska försöka att klä sina känslor i ord. Risken om man inte får analysera situationen är att man gör samma ”misstag” nästa gång. Det är sorgligt om en relation dör, men det behöver inte betyda att någon har gjort fel. Om man förstår skälen kan man tänka i nya banor.

Läs mer

Tidigare artiklar

Karin Lindblom