”Gärna silikon - men inte på min tjej"

Varannan man tänder på silikon

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
STÖRRE BRÖST? Att förstora brösten med silikon är vanligt – trots riskerna.
RELATIONER

Nära hälften av alla män tänder på silikonbröst - men de vill inte att deras partners opererar sig.

Det visar Söndags undersökning på nätet.

- Pendeln har svängt, säger sexolog Malena Ivarsson.

Få kroppsdelar väcker så starka känslor som bröst. Som symbol för sexighet och attraktion har bysten en särställning. Kanske är det förklaringen till varför silikonimplantat är den överlägset vanligaste plastikoperationen i Sverige.

Tänder på silikon

Kirurger uppskattar att det görs minst

2 000 inlägg varje år. Samtidigt ökar också männens tycke för konstgjorda bröst. Hälften av 52 400 som svarade på Söndags nätenkät uppger att de tänder på silikon och 24 procent skulle vilja att flickvännen gjorde en förstoring. Det trots att en majoritet av de svarande anser att silikonbröst känns onaturliga.

– Tidigare bemöttes sådana ingrepp med avstånd. De här siffrorna kan tyda på att det har hänt något. Männen kan ha vant sig eftersom allt fler opererar sig, säger Malena Ivarsson.

– Ofta blir kvinnans självförtroende bättre och sexlivet rikare efteråt.

Michael Olenius är kirurg och ordförande i Föreningen för estetisk plastikkirurgi.

– Jag tror att toleransen bland män alltid har varit ganska hög. Mest för att resultatet blir så bra.

– Medföljande män har ofta attityden att ”om du vill göra en operation, så gör det”. Fast för oss kirurger är det en parentes vad mannen tycker – huvudsaken är att kvinnan blir nöjd och gör det för sin egen skull.

Trotsar hälsorisker

Många av de kvinnor som skaffar implantat är äldre och har fått ett eller flera barn. De vill med alla medel återställa kroppen som den var innan, trots hälsorisker och höga kostnader. Men alla är inte lika entusiastiska över utvecklingen.

– Helt klart är att intresset ökar, särskilt bland yngre kvinnor. Det som vi är mest bekymrade över är att bröstimplantat gör det svårare att spåra cancer, säger Ingrid Tengrup, överläkare i kirurgi vid Malmö allmänna sjukhus.

En av fem får problem

Enligt en studie vid Herlevs sjukhus i Danmark leder var femte bröstoperation till komplikationer. De vanligaste besvären är:

50 000 svenska män i undersökning:

Sara Milstead