Sju av tio män porrsurfar

Linn Heed: Många tjejer känner sig väldigt avvisade.

RELATIONER

Sju av tio män porrsurfar. Det visar en undersökning bland aftonbladet.se:s läsare.

Samtidigt har många kvinnor svårt att acceptera männens porrsurfande.

Sju av tio män och fyra av tio kvinnor slår sig då och då ned framför datorn för att porrsurfa.

– Porrsurfandet är så otroligt lättillgängligt. Man behöver inte smyga i väg till videobutiken eller förnedra sig med att köpa tidningar, säger Aftonbladets sexolog Linn Heed.

Om det förr var skamligt att titta på porrfilm och att läsa porrtidningar är porrsurfandet näst intill rumsrent. En majoritet av aftonbladet.se:s läsare tycker att det är okej att partnern porrsurfar.

Samtidigt reagerar många kvinnor starkt mot synen på porrsurfande som ett privat intresse.

”Känner mig otillräcklig”

”Min sambo har för vana att kolla in porr på datorn. Jag mår jättedåligt av detta. Känner mig väldigt otillräcklig som inte kan uppfylla det som tjejerna på filmerna gör”, skriver en tonårsmamma – som kallar sig hämmad – i ett mail till aftonbladet.se.

Signaturen ”Jag” plågas av sina känslor.

”Jag hittade av ren slump porrbilder och såg oxå att (mannen) hade varit inne på porrsidor. Detta gjorde mej förbannad o jävligt ledsen. Jag hatar att känna så, jag känner mej så sviken på nåt vis. Egoistiskt kanske men jag vill inte att han ska titta på nån annan än mig!!”

Gemensamt problem

Den som porrsurfar bör enligt Linn Heed ta upp det med sin partner. Surfandet kan väcka känslor som kan påverka relationen.

– Är han lyhörd tar han upp det innan hon gör det. Annars hoppas jag att han kan vara klok och ta emot hennes känslor och osäkerhet. Och också vara öppen för att hitta en lösning. Han är delaktig även om surfandet inte är illa menat, säger hon.

Linn Heed tycker inte att någon ska acceptera kränkningar. Samtidigt är det viktigt att försöka att se nyktert på partnerns porrsurfande.

– Har man redan ett dåligt sexuellt självförtroende kan en sådan här grej sätta igång fantasier som kan börja leva sitt eget liv. Många tjejer känner sig väldigt avvisade. Det är bra om man kan skilja på känsla och förnuft. Då måste inte han gå i försvar utan kan förklara.

Läs mer

Karin Lindblom