Stora rättvisekriget rasar hemma – och det behövs

1 av 2
RELATIONER

- Om du ska jobba över går jag ut med tjejkompisarna på fredag.

- Vad sur du är, jag har ju dammsugit.

Där ligger de i skyttegravarna, mammorna och papporna. Det Stora Rättvisekriget är i full gång.

Vem har mest egen tid? Vem lagar mat oftast? Vem slingrar sig från att hämta på dagis?

Den som har höga krav på att dela lika riskerar mer gräl. Det säger Mikael Nordenmark, docent i sociologi vid Umeå universitet och Arbetslivsinstitutet.

- Ju högre förväntningar på att dela lika, desto mer frustrerad kan man bli. Speciellt kvinnorna, eftersom det ofta är de som vill förändra. Det finns en generation kvinnor nu som har det rätt slitsamt - de är pionjärer. Det positiva är att en del blir förbannade över orättvisor.

Män prioriterar egna intressen

Många mammor och pappor kämpar för att få tid för sig själva. Vem som har mest egen tid är ett typiskt område som kan leda till konflikter. Det kan gälla allt från att en slinker in i arbetsrummet just när barnen ska läggas, till att den andre går på kurs varje vecka.

- Män prioriterar sina egna intressen i högre utsträckning. De tar sig den tiden, medan kvinnor tar den om den blir över.

Men att strida hemma har sitt pris.

- I ett förhållande vill man leva i harmoni, inte vara besvärlig och skapa konflikter. Många tycker att det är nog svårt att hålla ihop ändå. De som vill bryta mönstren måste hela tiden försvara och förklara sig, säger Mikael Nordenmark.

- Rättvisa i hemmet är bland det jobbigaste att driva. Det handlar om att ifrågasätta hela sitt privata liv.

Enklare förr

På sätt och vis var det enklare förr, när rollerna var tydliga. Mamma skötte hem och barn, pappa drog in pengarna.

- Samtidigt är det en grund för kvinnor i dag att vara ekonomiskt oberoende. Det måste gå att jobba och ha familj samtidigt, det gäller bara att hitta lösningar.

Forskning visar att många par upplever att de är jämställda. Men tittar man närmare på vem som gör vad så kommer en högst traditionell fördelning fram.

- Det är ganska märkligt. Men gamla mönster är svåra att bryta.

Låter det så här hemma hos dig också?

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM