”Min pojkvän går till prostituerade”

Eva Rusz chattade med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Hej! Nu är jag på plats igen efter min ledighet, full av ny energi!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

tania säger: hej hej jag å min make bråkar om allt, speviellt sen vi fick barn.vad kan vi göra för att inte gå skilda vägar?? vi älskar varann men endå sårar vi varann å det slutar med att nån av oss gråter

   Eva Rusz säger: jag förstår ni har det jobbigt! Ett sätt skulle kunna vara att ni ävar Er att inte dra igång en diskussion förrän ni båda har räknat till 10. Dvs övar Er at en tanketapus och frågar er sj'lva_ är detta livsviktigt och livsagörande att lösa just nu?

och att ni också övar er att skjuta upp era brak, skirv ner på lappar saekr ni irriterar er på och ta två tillfällen i veckan då barnen lagt sig och läs igenom lapparna och se om de då behöver lösas, allihopa eller kanske enbart några situationer?

Försök också öva Er i att sätta punkt då ni börjar såra varandra. Fundera istället på vad du vill VILL att din partner skall göra juts du? istället för att Ni börjar kränka varandra. Det tar tid att finna ett nytt beteendemönster och Ni behöver båda öva er dagligen. Men det kan bli avsevärt mkt bättre med tiden, jag lovar!

Erik P säger: Min sambo vägrar umgås med min släkt, hon har inga skäl till varför. Helst ser hon att jag inte heller träffar dom, och hotar att lämna mig om det blir för ofta (just nu max en gång i månaden pga situationen). Hennes släkt träffar vi 5-6 gånger per år. Vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Hot är ingen lösning, inte heller att du ger efter för hot. Din sambo "måste" förklara vad det är som gör att hon ser din kontakt med din släkt då hotfull? Du har all rätt att träffa din släkt. Om hon inte vill vara med så är det givtevis synd men du skall inte ge efter för hennes hot. Hot är ett maktmedel. hon måste öva sig i att kommunicera på annat sätt!

malin säger: Hej. Jag är en tjej som har en kronisk sjukdom som gör att det är tufft att dejta, längtar efter en relation. Jag dras ofta till killar som är aktiva eftersom jag också är sådan person i grunden, levde så innan jag blev sjuk. Så svårt att få det att hålla, dom blir rädda för vad det kan innebära att leva med mig(inget synligt handikapp). Jag blir inte så lätt kär och är kräsen, känns som jag aldrig kommer träffa någon som jag kan bygga något långvarigt med. Nu tänker jag ofta på hur det hade kunnat vara om jag var helt frisk, gör mig bara sorgsen. Hur ska jag tänka?

   Eva Rusz säger: Faktum är att ju mer du tänker i negativa banor och fokuserar på allt du tror dig inte få vara med om så kommer det att påverka dijn kropp och själv på ett negativt sätt. det finns forskning som visar att våra tankar har stor inverkan på imunförsvar och livs glädje och motivation. Jag tycker du skall fokusera på dina kavliteter och inte de du saknar. Jag tycker du skall tänka igenom vad mer, du kan berätta om sin sjukdom som kan göra dina dejter mindre rädda? Fundera också igenom vad du KAN GÖRA idags läget och VAD DU VILL GÖRA i framtiden? daglig visualisering i avslappnat tillstånd där du i bilder "ser! dig utföra olika roliga och spännande moment eller dejter kommer att kunna skapa mer livsglädje och kraft .Din generaliserad tankar om framtiden får du försöka "slå ner" på och öva dig att bortse eller sluta tänka på! tankar är bara tankar, de är inte sanningar för hur framtiden skall te sig vet vi inte alls. Men om du ständigt tä'nker negativa tankar om framtiden så blir du depppad!

Anneli säger: Hej Eva! Min pojkvän sedan 5 år tillbaka har svikit mig flera gånger genom att haft andra sexuella kontakter, strippor, prostituerade etc. Han har nu tagit tag i sig själv och går till en psykoterapeut och där fått bekräftat att han har OCD (obsessive compulsive disorder). Finns det något hopp att ändra ett sånt beteende?

   Eva Rusz säger: Ja bara genom att denne terapeut har diganosticerat honom visar att terapueten förstår problematiken. Kognitiv beteendeterapi och i vissa fall ångestdämpande medicin brukar kunna hjälpa vid många OCD diagnoser.

Alexi säger: Hej.Jag har ett förhållande sedan 1,5 år.Ibland känns det som att jag vill leva med honom,ibland tvivlar jag på om han verkligen är rätt för mig.Varför har jag dessa motstridiga känslor?Hur vet man om man har valt rätt kille?

   Eva Rusz säger: ALLA har denna typ av motstridoga tankar då och då! Det viktigaset är dock att dina tnkar inte är 75 % negativa dagligen. Det bör givetvis vara en övervikt mot det positiva hållet. Om du lätt fastnar i negativa tankar- skriv ner vilka tankar du får och öva dig i att se om du kan verkligen kan lösa dem? Finns det bevis för de tankar du tänker? Hur vet du det? Finns det andra, mer positiva saker du kan fokusera på istället?

Fundera också på om du har mågra egna behov som du ev håller tillbaka?

bikerdude säger: tycker det är frustrerande att leta sig en partner är medlem på diverse sidor sk dejtingsidor men oftast så oseriösa och många bakom många profiler på sk tjejer gömmer sig killar....har varit singel väldigt länge och känns mödosamt att se mina kamrater bli igop en efter en,hur ska jag bära mig åt?

   Eva Rusz säger: Ja det är ett många gånger hårt arbete att dejta! Men "trägen" vinner. Visst finns det många som missbrukar dejtingsajter men många gör det inte! Försök vara tydlig med vad du vill och "rensa" snabbt ut dem du möter som inte verkar ha samma inställning som du. Sluita att jämföra dig med dina vänner, du blir bara olycklig av det! Emellanåt kan du också pröva att gå ut "live" på ngt dansställe eller likn och öva dig i att samtala och kolla in vilken typ av person du skulle vilja samtala med och sen öva dig i att ta kontakt och tala.

Piloten säger: Varför blir man intresserad av en person som inte vill ha en?

Träffade en jättemysig tjej, men det klickade inte riktigt.

När hon sedan sa att det inte verkade leda någonstans, först då började jag få upp

ögonen för henne och så fort JAG började visa känslor så vek hon undan. Jag kanske var för "på" plötsligt.

Handlar allt verkligen om psykologi?

   Eva Rusz säger: Båda ja och nej. Alla vill väl känna sig bekräftade och för den del är det tändande att på ntt sätt känna utmaningen i att få en person att gilla en. Det är högst individuellt hur man reagerar men oftast har ens reaktioner att göra med hur man lärt sig aktiva kärlek och känslor. Om man t.ex, sen barnsben upplevt att distans från ngn förälder gör mig mer "på" så kan det mönstret fortgå i vuxen ålder. Den tjej du mötte kan ha exakt samm, ofta omedvetna mönster; då du var ointresserad blev hon i intresserad osv. Men detta blir ett jojande som i värsta fall inte skapar annat än problem. Det mest ultimata är att öva sig att känna efter då ngn VILL eller VISAR intresse, alltså inte väja eller dra sig undan då.

Magnus säger: Min tjej försöker hela tiden göra om mig. Hon vill helst köpa mina kläder och innan vi ska på fest så talar om hon om för mig vad jag "borde" prata om och vad jag inte "bör" ta upp! Hon är jättefin på många andra sätt men det här är jobbigt. Hon förstår inte vad jag pratar om när jag tar upp mig, utan menar bara att hon gör mig en tjänst. Vad göra???

   Eva Rusz säger: Du får öva dig att säga ifrån! Sätt en tydlig gräns för vad du inte accepterar att hon lägger sig och säg vilken du har till henne. Sen får du antagligen påminna henne då detta verkar vara ett inlärt beteende hos henne,. men ge inte upp. det går att ändra om du säger ifrån, vänligt men bestämt!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

Stina säger: Hej Eva! En trivial fråga men ändå: i grälar så mycket om städning och annat hushållsarbete. Jag blir snart tokig! Vi har försökt med listor och allt möjligt men problemet kvarstår: han "tål" helt enkelt ett skitigare hem. Vad ska jag göra? Måste jag vänja mig vid lorten?

   Eva Rusz säger: Nej, vad tråkigt att Era försök inte leder ngn vart! Jag tror i såna fall att du får åtgärda /förbättra de skaer i Ert hem som su inte står ut med.Kan du skaffa städhjälp? Kan du dra ner på vissa handlingar så du också kan få "vila"? det är en process att få ett samliv att fungera. Fundera på hur Ni verkar lösa andra problem er emellan? Hur gör ni då? Kan den ev metoden funka i hushållsarbetet med? ge inte upp, fortsätt sätt krav. I bland kan det bero på bristande färdigheter dvs din man VET INTE hur han skall göra!= fundera! Kanske du måste visa honom vissa saker? pröva!

   Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa tisdag igen! Kram Eva

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!