”Jag är rädd att skrämma iväg honom”

Läs Eva Rusz chatt med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Hej nu finns jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

emma säger: Hej! Jag är en tjej på 20 år som har kommit i kontat med en kille via internet som är 12 år äldre än mig och bor 30 mil ifrån mig.. Har bara träffats två helger än sen januari men vi pratar på telefon nästan varje dag i flera timmar.. Nu undrar jag hur man får en sån här relation att hålla? Hur ska man göra för att det ska fungera på bästa sätt? Jag har bl a stort behov av närhet vilket man inte riktigt får genom en telefonlur.. tack på förhand!

   Eva Rusz säger: Jag tror du skall avvakta med att fundera på hur relationen kan hålla eller ej. Det viktigaste just nu är att du lär känna honom ordentligt. var aktiv, ställ frågor ta reda på så mkt du kan om honom. Alla kan ha ngt man är känslig för och du har närhetsbehov osv. Fundera vartefter du lär känna honom om den information du får om honom räcker för dig? jag menar att du är så ung så du kan och behöver inte ha så bråttom så du tror du måste bestämma resten av ditt liv just nu? Fråga honom hur han ser på ert avstånd? Hur har han tänkt lösa det?

Liza säger: Rädd att killen jag träffar börjar tänka om,ska jag bara "stå ut" som du brukar säga eller visa vad jag känner(varma känslor)? Han säger jag tänker för mycket på vad han tycker och agerar inte efter eget huvud.Men om jag inte skulle ta hänsyn till att han behöver tid och utrymme skulle jag skrämma iväg honom med mina känslor.

   Eva Rusz säger: Ja det är svårt att förstå vad du är rädd för? En känslomässigt rädd kille och du har behov att visa dina känslor, är inte alltid den ideala relationen. Du skall inte behöva hålla dig tillbaka, Men kanske han menar att du anpassar dig för mycket till honom? I såna falla gör du det ju oxå om du håller inne dina känslor? Fundera inte så mkt var som du är men om du inte fattar vad han menar, fråga igen! det är så man lär känna varandra lite mera!

treo säger: Jag är en kille på 21år. Min förra tjej var otrogen mot mig och jag har inte riktigt kunna släppa det ännu. Med min nuvarande flickvän som jag har varit tillsammans med i över 1år får lida med detta. Jag kan bli orolig eller svartsjuk i onödan, hon behöver inte ha gjort något för att jag ska bli så här, utan jag har blivit såhär sen det som hände sist. Jag vill inte tänka negativa saker om henne, hur låter jag bli? Snälla hjälp?!!!

   Eva Rusz säger: Ja det gäller att inte blanda ihop dåtid med nutid. Du får ta ett ansvar för att stoppa dina tankar då de börkar skena iväg. Helt enkelt säga till dig själv" stopp. nu fokuserar jag på ngt helt annat" Skirv en lapp som du alltid har med i fickan och som du kan ta upp och läsa flera ggr om dan. Gör en lista ockås på alla konkreta situationer du vet du kan lita på din tjej i. Bär denna lista och läs den ofta. Övning ger färdighet och du kan fixa detta om du bestämmer dig för det!

Lenita säger: Killen (par månaders gammal förhållande) e utomlands o jobbar några veckor.Allt har blivit spännande,han säger han lär sig o ändras en del o har tveksamma tankar om oss,om jag är rätt osv.Vad göra?Ska jag börja glömma o i så fall hur?Kan jag göra nåt för att få det att funka när han e tillbaks?(han vill träffa mig säger han än så länge)

   Eva Rusz säger: Ni är båda ansvariga för om eller hur er relation kan utveckklas. att han säger vad han tänker just nu behöver inte med 100 % säkerhet innebära att han inte vill fortsätta att lära känna dig då han är tillbaka igen. Lägg tillbaka dina tankar i hans "knä" , alltså nästa gång han säger ngt på det temat fråga honom vad han tykcer du skall göra eller tänka då han säger så? tala om för honom vad du tänker och känner då han är bortrest.ibland kan fysiska avstånd leda till missförstånd och att man uppförstorar det man nyss har talat om. Att han ändras genom att vara utomlands behöver inte vara negativt för ER!

Mikael säger: Hej Eva!

Jag är en kille på 30 år som för en månad sedan plötsligt blev dumpad av min tjej. Vi planerade för ett liv tillsammans. Förutom att låta tiden läka alla sår, vad kan man aktivt göra för att snabbare kunna gå vidare?

   Eva Rusz säger: Tråkigt! Skriv av dig varje dag, vad du känner, tänker osv. I flera veckors tid om möjligt. Vänd dig oxå till henne om be att få reda på hur hon tänkte då hon gjorde slut? det kan ta tid att smälta att bli spolad men det är oxå viktigt att du inte sätter ett stort kryss över alltind ni hade tillsammans. Även fast du är lämnad kan du ha lärt dig ngt som du kan ta med dig i en kommande relation. Vad? vad vill du förbättra? finns det ngt du tror du kan bli tydligare med osv? Försök se det som en livserfarenhet som skall bygga upp dig inte trycka ner dig! Detkan ta tid men om du avsätter tid så kommer du igenom det med nya färdigheter och erfarenheter i bagaget!

pernilla säger: hej! Har precis inlett ett avståndsförhållande med en superhärlig kille.. Mitt problem är bara att precis innan så började jag ha sex med en kille som jag känt mig attraherad av väldigt länge men som jag nu vet inte vill ha nåt seriöst med.. men även att jag är otrogen så känns det inte som det.. eftersom avståndet är så stort mellan oss och jag behöver sex och närhet ganska ofta.. Hur ska jag lösa det här och är jag en helt känslokall människa som inte kan känna några skuldkänslor över otroheten?

   Eva Rusz säger: Jag tycker du är väldigt egoistisk, och bör tänka på hur du själv skulle reagera om din kille du har på avstånd gjorde samma sak mot dig? Skulle du tycka det var ok då?

Du leker med en annan persons känslor och det är ojysst! Eftersom du ändå kontaktar mig så förstår jag att du ändå inte är känslokall, du vill ha råd!? Mitt råd är att du beslutar dig för att lära känna en kille i taget. Du kommer själv att må bättre då, jag lovar!

Anna säger: Jag och min kille har varit tillsammans i snart 15 månader och vi har det bra.

Men, hans ex (sen snart två år) hör av sig till honom via sms och telefon några

gånger i månaden. De bor i samma stad och har gemensamma vänner så en viss

kontakt dem emellan är oundviklig ? de stöter ihop på stan/krogen. Undrar dock

om det är normalt att hon ringer och messar? Hur ska min kille tackla det? Även

om han aldrig ringer först så svarar han alltid när hon hör av sig. Jag får inte veta vad de pratar om då det skulle orsaka bråk hävdar min kille. För övrigt har hon ingen ny relation.

   Eva Rusz säger: Du och din kille får tala igenom detta. du får ju oxå bekymmer av det? Fråga honom om han verkligen har behov av denna kontakt? Vad ger dne honom? vad ger den dig? och ER?Se det som en process men där du givetvis har rätt att få uttrycka vad du känner och tänker och han bör lyssna och försöka finan en väg som beaktar dig och Er i första hand!

säger: Hej. Jag har varit tillsammans med min kille i ett halvår nu & jag älskar han verkligen! vi har det underbart, med det ända som är problemet är att mamma inte tycker om han alls, bara för att han är 2 år yngre. Jag är 20 & 18. Visst vi är ju båda myndiga, men det är jobbit att vara tillsammans med någon som mamma verkligen hatar. vad ska ja göra?

   Eva Rusz säger: Svårt. tala med din mamma och försök förstå eller höra med henne vad det är som stör henne? inte kan det enbart vara åldersskillnaden? berätta vad du gillar hos honom till din mamma och be hennem lite konkret att inte vara så utagerande mot honom då ni ses? sen kan du fundera på om dina mammas reaktioner är överdrivna eller om hon "vet" att ntt inte skulle vara bra för dig? Inte åldersskillnaden alltså men är det ngt annat hon reagerar på? tala med henne. så ska du se att kan lösa sig på sikt!

14 säger: Hej! MIn man o jag har lite planer på att åka bort en helg utan barn(1 o 3år gamla). Vi har inte varit ensammma mer en en timme sedan sonen föddes flö r tre år sen! Men hur kommer jag över ångesten att lämna barnen?

   Eva Rusz säger: Ångest ör en tankeprodukt för vi ofta förstorar upp eller målar upp en mängd katastrof bilder, Tänk igenom vad som eg skulle kunna hända eller som skulle vara så katastrofalt om du var borta från dina barn en -två dagar? se till att ni har bra barnvakter som ni kan liat på,Gå igenom alltd som du vill att de skall veta och kunna. Att känna separationsångest då barnen är små är inget ovanligt alls! Men du får öva dig att tänka även trygga tankar och förlita dig på att barnen och du kommer att både klara detta och må bra tillsammans då ni ses igen!

Sandra säger: Hej Eva

Jag och min sambo har varit tillsammans i ett år och sju månader. Han har jämt haft ett stort intresse för datorer. Men nu tycker jag att han överdriver sitt datorspelande. Vi umgås nästan aldrig med varandra utan han sitter bara framför sin dator medan jag får sitta själv varje kväll. Ibland så umgås vi med varandra, men det efter att jag tjatat jätte mycket på honom. Jag känner mig som världens tråkigaste flickvän när han inte vill umgås med mig, samtidigt så vill jag inte att det ska vara framtvingat. Vad ska jag göra? Hur ska jag få honom mer intresserad av mig? Han säger att ha

   Eva Rusz säger: Föär det första spå skall du inte tillskriva dig ngt fel"att du är tråkig" eller så! de är väl han som är det som inte tar hänsyn till Er relation alls? Han måste lära sig att anpassa sitt datatittande till en relation annars kan han ju leva själv? Det är inte att han är ointresserad av dig men han vet inte att han måste lägga ner tid på relationen oxå! det får du tala om för honom.Kanske ni kan kompromissa så han kan få öva sig att trappa ner stegvis? se det inte som att han inte gillar dig, han kanske rent av har blicit databeroende och då behövs en avvänjning. Stå på dig och fokusera på målet inte på dina ev fel!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

sofia säger: Jag har träffat en man ett antal månader nu och han vill inte binda sig utan ha sex "med vilka han vill". Jag tycker jättemycket om honom och vill inte sluta träffa honom, men känner mig ändå inte direkt tillfreds med relationen. Jag känner inte behovet av att ha något förhållande just nu heller, men som det är nu känns det som att jag inte får ställa några krav eftersom "vi ändå inte är tillsammans på riktigt" och på så sätt tvingas jag att acceptera saker som jag egentligen inte tycker om (angående hur han beter sig i vissa situationer etc).. Vad tycker du att jag kan ställa för krav på hon

   Eva Rusz säger: Det enklaste svaret är att du bör ge upp honom, För om du måste ställa upp på att inte få visa vilka behov du har osv så är det inte en relation att tala om! risken om du fortsätter är att du kommer att bli ledsen och sitta i ett vänteläge medan han fortsätter att sätta gränser för hur han vill ha det. Fundera ett tag. är han verkligen så fantastisk som du från början har tyckt? det du beskriver är inga fantastiska egenskaper, det är egoistiska och ganska "hänsynslösa" egenskaper. Ställ inte upp på detta!

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!

   Eva Rusz säger: tack alla som chattat och velat chatta idag!

Vi hörs nästa vecka igen!

Kram

Eva