”Mina barn förstör när jag träffar någon”

Läs hela chattet med Eva Rusz

RELATIONER

anna säger: Hej!! Hur skall man göra när man känner att man har kommit i "underläga"i förhållandet

alltså när det känns som att det är jag som vill träffas och skicka typ sms mest?

   Eva Rusz säger: man kan ju alltid berätta för den andre hur man upplever det. eller säga att man skulle önska att den andre hörde av sig mer!

lina säger: Mitt problem är att jag alltid blir ihop med killar/män som på ett eller annat sätt mår lite dåligt & behöver mig. jag ställer upp & stöttar & när de sen blivit "starka" & mår bra känns det som att jag inte behövs el är älskad längre & relationen blir bara sämre & ofta blir han elak & tycker inte jag ska bry mej så mycket om "oss". Jag har svårt att hävda mina egna behov & tillslut känns det som att jag "försvinner" under hans.sen tar det slut.Min far drack & var deprimerad när jag var liten & använde mej som "stöd" i åratal.Det har säkert påverkat mej. måste jag gå i terapi för att bryta det här?

   Eva Rusz säger: Ja våra omedvetet inlärda mönster från barndomen spökar inom oss som vuxa då kärleksrelationer skall levas! Du är antagligen"van" med osäkerher och annat då din pappa inte mådde bra. sen söker du dig till samma typ av känslomönster som vuxen. Ofta kan man då ha svårt att känna efter vilka ens bheov är eller tro att man är normal som har rätt att ställa krav på att motparten kan få bry sig om dig! Börja med att fundera på vad du skulle vilja ha, vilka behov du har. var sen ganska tydlig med dem då du lär känna killar. Killarna du vart ihop med hittills protesterar mot att du svänger efter ett tag. de är i sin tur som små barn som vill bli omhändertagan av dig (mamma kanske inte var så bra på det?). Öva, öva och se det som fullkomligt normalt att den man du möter skall lyssna på dig och visa dig sin omtanke, dvs göra dig stark emellanåt.

Louise säger: Min kille (sen kort tid) kommer lämna mig,han säger det är jobbigt att inte "nå fram" o se den riktiga jag.Jag har problem med att öppna o visa mig,har aldrig gjort det,problem med närhet antar jag.Nu är d 1:a gången jag bryr mig om en killes känslor,1:a gången jag verkligen vill basera förhållandet på annat än sex.Men det kräver att jag öppnar mig o är äkta.Hur göra?Vi passar ihop o det här e verkligen något att satsa på för mig.

   Eva Rusz säger: Jag tycker du uttrycker dina känslor bra i detta mail! Säg samma sak till honom, berätta vad du känner, tänker och vill just nu.

Heaven67 säger: Hej!Är ensamstående med två flickor på 13 och 14 år.Har varit singen sen maj 97.Jag skulle gärna vilja träffa en trevlig kille,men varje gång jag försöker,och träffar någon,så försör mina barn det.Hur löser jag det?

   Eva Rusz säger: ganska vanligt att tonåringar blir svartsjuka de är ju jordens medelpunkt tycker de själva just nu. Men det kan gå över. Börja tala med om dina vuxenbehov utan att bli för intim med dem. berätta vad du skulle uppskatta ha i en vuxenrelation. Be dem fundera om de tycker det är konstigt osv. be dem reflektera över hur du i såna fall skall leva om du helt avstår från en relation? se det som en process där du får försöka få fina tonåringar att tänka vuxetoch moget,de kan det men behöevr hjälp till det. Om de själva har pojkvänner så kan du jo fråga om de skulle uppskatta att du förstörde mellan dem då de tex var på besök osv!

anders säger: hej hur ser du på detta med rädsla kontra känslor. Kan man värja sig från att bli kär pga rädsla? Att man inte tror att det kommer att funka eller är sk. kärlekskänslorna alltid starkare?

   Eva Rusz säger: Ja man kan bli så rädd så man stänger av sina känslor, det är en försvarsmekanism mot andra rädslor tex att bli avvsisad, inte bli uppskattad osv.

man kan medvetet försöka ta tag i de tankespöken man har och ifrågasätta dem.

Är det du tänker helt sant? Ofta skpara en del av oss olika katastroftankar som bara är tankar, inget annat. de går det att träna bort. ta det lugnt i en ny relation., dra ner på tempot och du kan till och med berätta för den du träffar att du är rädd. det brukar för det mesta bara bli öppnare och ärligare mellan två parter då!

mia säger: Hej Eva!! har du nån mail adress om man känner att man inte får plats me sin fråga här?! Kram

   Eva Rusz säger: jag har [email protected]

Idchen säger: Hej! Jag har ett tyngande problem med en fin vän. Hon mår väldigt dålig och har ett självdestruktivt beteende. Jobbar ihjäl sig och träffar dumma killar som hon får tassa på tå för. Hon har villinte gå till en psykolg eller kurator för "de kan inte hjälpa till" men hon ringer likförbannat och är helt förstörd och jag kan inget göra mer än att lyssna vilket inte räcker så långt. Är rädd att det ska gå riktigt illa för henne. vad kan jag göra?

   Eva Rusz säger: nej hon verkar behöva hjälp. försök stå på dig och öevryga henne om att det beteende hon har är destruktivt. För en dagbok där du kan påvisa henne alla gånger hon ringt och vad hon sagt och känt.Så kanske hon kan förstå att det är ett mönster hon har som hon måste få hjälp med!

My säger: Hej Eva. Efter 27 års förhållande valde min man en annan kvinna. De har haft ett förhållande sista 3 månaderna. Nu har min man "vaknat" som han säger, frågar om det finns en chans till att börja om. Det är hos mig han har känslorna säger han. Jag har sagt det hela tiden (fast jag velat hata så mycket) att det är en djup kärlek jag hyser till honom. Vad krävs för att det ska fungera igen?

   Eva Rusz säger: Att du "förlåter" honom helt och fullt. Att ni kanske tar en "timeout" resre bort några dar eller vecka och umgås och öppnar upp Erom vad ni vill förbättra er emellan. Man kan gå vidare med varandtra. Ibland behövs en väckarklocka av denna typ, även fast det givetvis upplevs jobbigt. sen bör du be din man att helt bryta sin kontakt oxå. inget hattande efter att ni har beslutat att vidareutveckla er relation!

smunken säger: Jag undrar om man kan leva ensam hela livet och ändå vara lycklig?

   Eva Rusz säger: Ja en del människor väljer att göra det. men för att vi skall må bra då, så behövs aytt man har kontakt med andra människor,.Så man tex ingår i en gemenskap. Även munkar ingår i en grupp av likasinnade där de äter, samtala skrattar och gråter tillsammans ibland. Människan är en social varelse och många studier visar att om vi har kärleksrelationer till andra eller i vart fall lite djupare vänskapsrelationer så påverkar det vår hälsa gynnsamt på alla sätt och vis!

sanna säger: Jag blev kär i en 23 år äldre man,nu fyller han 50 år.Jag käner inte rätt nu,och han har inga pengar vad ska jag göra? och han är den enda som jag har här isverige...????

   Eva Rusz säger: Försök skaffa dig ett jobb så kan du få nya vänner att umgås med. försökta hand om dig själv i första hand. denne man får ta hand om sig själv just nu.

Du är inte skyldig att ta hand om honom! Åldern behöver inte vara ngt problem men du skall inte behöva försörja honom .

Stan säger: Vad ska jag göra åt min svartsjuka? Jag märker hur mycket det förstör men kan inte sluta "förhöra" min sambo. Snälla, hjälp!

   Eva Rusz säger: Svartsjuka är inre fantasier om att din partner inte älskar dig, se dig värdefull. enda sättet att hejda är att säga stopp till de tankarna och öva dig att fokusera på sanningen. Gör en lista på alla motbevis du har och ha dne i fickan så dukan påminna dig om vad du kan förlita dig på du får dina anfall.

Maggan säger: Hej! Min kille funderar på att göra slut med mig eftersom jag har slutat dricka alkohol. Förut har jag haft problem med spriten men när jag träffade honom efter flera dåliga relationer orkade jag ta mig upp. Nu tycker min kille att jag var bättre förr när jag var "normal" och festade. Nu är jag en tråkig person i hans ögon. va ska man säga till honom? Det blir bara fel hela tiden och han vet alltid bäst.

   Eva Rusz säger: han har fel och du vet "bäst"- Gå inte in i en sån diskussion alls! det är en oerhörd styrka av dig att kunna sluta dricka. hans argument är "bullshit"- han försöker hota dig och få dig att tro att du är trist och tråkig utan alkohol! FEL FEL! Det är hans inställning till dig och alkohol som är fel! Stå på dig och fortsätt vara nykter! Jättebra och starkt av diG!

Moderator säger: Här kommer sista frågan för idag!

Småländskan säger: Min nya kille har en nyckel hos sitt ex (som var en kort relation) o som han inte hämtar.. dock umgås de inte mer än sms, hur länge ska jag stå ut med det? Han säger han ska hämta den men jag misstänker han har känslor för henne än o inte vågar gå dit... vad gör jag?

   Eva Rusz säger: Istället för att misstänka försök stå på dig och berätta för honom varför du vill att han hämtar sin nyckel. Ränn inte iväg i dina tankar just nu.försök hålla isär det ena från det andra. Nyckel skall hämtas, punkt. Dina misstankar är en annan sak.

Moderator säger: Chattet är slut, tack till Eva och alla läsare som ville vara med!

   Eva Rusz säger: tack alla som chattat och velat chatta!

Vi hörs nästa vecka igen!

Då får vi hoppas att våren har kommit!

Kram, Eva