”Kan man göra penisen mindre?”

Läs hela chattet med Linn Heed

RELATIONER

ann säger: Varför bli han slak efter ett tag när vi ha sex? Går det göra något åt det, vad såfall?

Linn Heed säger: Att ståndet kommer och går, även under ett samlag är ingenting konstigt, onormalt eller anmärkningsvärt. Sådant händer, men behöver naturligtvis inte betyda att han inte längre är sexuellt upphetsad eller tänd. För många killar är just denna situation superjobbig och pinsam och skapar lätt oro inför nästa samlag. Ta det bara lugnt. Fortsätt att smeka varandra, byt aktivitet och gör inte så stor sak av det hela. Ståndet kommer igen, jag lovar.

Karlsson säger: Heej Linn :) jag är oskuld och är rätt nervös för att jag har en tjej på G och vi brukar kramas och kyssas ganska mycket och tror vi ska "göra det" i helgen". Hur ska man börja egentligen?

Linn Heed säger: Rätt känsla, rätt stund, att BÅDA VILL är ju naturligtvis utgångspunkten! Ta det bara lugnt. Försök inte stressa upp dig själv. Kanske har du vågat berätta för din tjej att du är oskuld, kanske är hon det också. Ägna er åt förspel, det vill säga, kyssar, smek, hångel och se till att ni är ordentligt upphetsade. Använd kondom för att skydda er mot oönskad graviditet och eventuella könssjukdomar. Ha inte för högt ställda krav på dig själv, eller på varandra. Det första samlaget kan bli en jättefin erfarenhet, men ibland blir inte allt så där himlastormande, perfekt och superskönt första gången. Alla barn i början heter det ju, och att få ett riktigt bra sexliv kräver både nyfikenhet, tålamod och praktisk träning. Lycka till! Jag håller tummen för Er!

lolo säger: Vad ska jag göra? Min man vill aldrig älska med mig. Det går flera månader emellan och då blir det totalt fiasko. Han "krafsar" lite och sedan är det pang på OCH efter ett par stötar är han på gång och så, vips är det över. Sedan är det god natt. Jag har försökt tala med honom, men han vill inte prata om det utan blir arg och då känner jag att det är bättre att vara tyst och tiga. Men, snart blir jag galen. Jag klarar knappt av att se filmer med inslag på kärlek, kyssar och sex, utan då blir jag bara arg. Varför ska jag behöva acceptera detta tänker jag, men gör det i alla fall, för jag älskar honom.

Linn Heed säger: Ni är i en tydlig återvändsgränd, där ni kanske vill olika saker, men framför allt inte har förmågan att kommunicera med varandra på ett sätt som för er vidare. Att din man inte vill älska med dig, utom vid sporadiska tillfällen är naturligtvis en jättestor sak för dig, och säkerligen för honom, även om han inte kan uttrycka detta i ord och handling. Hans passiva ointresse, behöver faktiskt inte tolkas som om han är totalt ointresserad av sex, av dig och av kärlek och närhet. Han kanske inte förmår. Ni behöver verkligen mötas i detta. Jag förstår att det är svårt och kanske klarar ni inte av det helt på egen hand. Jag vet också att det kan vara ett jättehinder att ta steget att gå iväg och prata med någon, exempelvis en familjerådgivare, eftersom rädslor och osäkerhet gärna bygger upp murar och barriärer. MEN försök att vid ett oladdat tillfälle börja prata med din man. Kanske inte direkt om ert bristande samliv, utan om hela er relation. Hur har ni det tillsammans. Hur er kvalitetstiden ut? Vad föll ni för hos varandra? Finns det kvar? Kan ni väcka kärlek och åtrå hos varandra igen? Hur ser vardagen ut med krav, stress och tidsbrist? Ni behöver ta ett helhetsgrepp, där naturligtvis sexlivet är en stor och viktig del. Jag vet att uppgiften kanske känns stor, svår och omöjlig, men vill du komma vidare i förhållandet så är det nödvändigt att ta tag i saken, tillsammans förstås!

Anonym säger: Hej jag är en kille på 33 år jag äter zoloft pga att jag har panikångest. Problemet är att lusten har nästan försvunnit, känns hemskt jobbigt o jag har börjat bli rädd för att ha sex med min partner. Det känns så konstigt, blir rädd! Vet inte vad jag ska göra?

och kommer lusten tillbaka efter jag slutat med zoloft?

Linn Heed säger: Zoloft och andra så kallade SSRI-preparat, eller antidepressiv medicin har just som negativ biverkan, nedsatt sexlust. Det är en känd biverkan, som jag hoppas att din läkare som har skrivit ut medicinen har informerat dig om. För många människor kan just detta komma som en överraskning och ytterligare sänka livslust etc. Jag tycker även att du kan ta upp det här problemet med din doktor för att se om det finns något annat medicinskt preparat som du kan äta istället, utan dessa biverkningar. Det finns andra mediciner, men som kan ge andra biverkningar i t ex ökad viktuppgång. Men du måste diskutera ditt speciella fall med din läkare. När du slutar med medicinen kommer sexlusten tillbaka. Det hänger både samman med att du inte längre är under kemisk påverkan, samt att du förhoppningsvis mår mycket bättre i dig själv, både till kropp och själ.

sandra säger: Jag har p-stav och har mens nästan hela tiden är det normalt?

Linn Heed säger: För vissa kvinnor påverkar p-staven som är ett hormonellt preventivmedel, så att man har en menstruationsliknande blödning i stort sett hela tiden. För andra uteblir blödningarna helt och hållet. När du blöder så ofta så tycker jag att det är värt att diskutera med din gynekolog/barnmorska på ungdomsmottagning, ett annat preventivmedel som inte ger dig dessa "biverkningar". Enda sättet att veta är att pröva sig fram och hitta ett preventivmedel som passar dina behov. Lycka till!

FiaLotta säger: Jag har problem med att våga ge mig hän i sängen. Jag skulle vilja vara mer "vampig" och ta för mig mer, men jag skäms alltid över mig själv om jag gör något sådant. Har du några tips om hur jag kan släppa på mina hämningar?

Linn Heed säger: Det handlar om SJÄLVFÖRTROENDE, självkänsla, egenvärde och att börja stärka sig själv inifrån. Det kan du både göra själv genom olika mentala övningar, samt i samtal med någon utomstående. Att arbeta på att få ett bättre självförtroende tar tid, men det är aldrig försent och så småningom kan du avläsa resultat. Det kan handla om små till stora ting. Börja t ex med att se över din kroppshållning. Sträck på dig. Lyft upp huvudet. Våga se människor i ögonen när du pratar med dem. Ta för dig. Ta plats i olika sammanhang. Vår kroppshållning avslöjar ofta hur vi mår och människor som känner sig osäkra krymper gärna ihop och vill göra sig osynliga i vissa sammanhang. Öka ditt medvetande om vad du är bra på, små som stora saker. Gör dig själv uppmärksam på dessa ting! Beröm dig själv. Ha små delmål varje dag. Se dem små stegen, som faktiskt har betydelse. Läs gärna böcker i ämnet. Det finns en mängd olika böcker som har skrivits, och som är lättlästa och lättbegripliga.

Killen säger: Hejsan. Jag och min flickvän har varit tillsammans i snart 1 år, men under den tiden har hon aldrig fått orgasm. hon säger att det blir så skönt att hon inte står ut och trycker bort mig. det är samma problem när hon försöker själv, det verkar nästan som hon låser sig. vad kan det bero på och finns det något man kan göra åt det?

Linn Heed säger: TID, TRYGGHET, och KÄRLEK!!! Stressa inte fram orgasmen, den ligger ju där och lurar och bara väntar på att få explodera och släppa loss. Förmodligen känner sig din flickvän osäker på hur hon skall känna, reagera och agera när all kontroll släpps och hon ger sig hän, vilket är nödvändigt för att uppnå orgasm! Det är viktigt att känna sig trygg, hållen, vacker och accepterad i den situationen som ofta upplevs som utelämnande. Det handlar om att ni ger varandra tid och att hon känner att du älskar henne som hon är. Låt henne smeka sig själv/att du smeker henne under samlag tills det blir så där skönt att hon inte längre står ut. Nästa gång kanske hon vågar vara kvar i stunden lite längre och så vidare. Det är ingenting som är konstigt eller onormalt med hennes beteende. Ta det bara lugnt. Det här ordnar sig!

stor säger: Hej Linn, jag har ett STORT problem. De flesta män vill ha större, men jag vill ha mindre. Min penis är nästan 28cm och kvinnor blir oftast rädda.. Går det att genomföra en förminskning med kirurgi? *olycklig*

Linn Heed säger: Underlivsoperationer är alltid vanskliga, men genomförs då starka skäl föreligger. Jag tycker att du skall diskutera frågan med en duktig läkare. Ta gärna kontakt med andrologmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset för närmare konsultation i frågan. Lycka till!

Madde säger: Hej! Jag har insett att jag bara tycker om att ha sex när jag har druckit. Har en jättefin pojkvän som jag verkligen älskar med hull och hår, men om vi har sex när jag är nykter har jag jättesvårt att känna lust och mår dåligt efteråt. Jag har inte problem med alkohol, dricker måttligt och inte särskilt ofta. Vill inte att det här ska få in mig på farliga vägar, att jag börjar hinka vin innan han ska komma och hälsa på eller så. Vad gör man?

Linn Heed säger: Du har helt rätt och jag blir glad över att du funderar över detta INNAN du är där och det har blivit ett verkligt problem! Alkohol och sex är sällan en speciellt lyckad kombination, men för flera människor gör alkoholen så att man slappnar av, vågar ge sig hän och så vidare. Det kan så vara, men alkoholen i sig påverkar också ofta orgasmförmågan både hos män och kvinnor. Du behöver fundera över vad det är alkoholen fyller för funktion hos dig, och som gör att du får mer lust till sex. Kanske ska du och din pojkvän backa lite och tillsammans utforska varandra utan krav på samlag. Ni kan ha avancerat hångel, smeksex och bara känna närhet till varandra. Låta lusten för varandra växa fram, utan att du måste ha krav på dig att vara supertänd bara för att ni skall ses en kväll. Sådana krav kan i längden bli oerhört påfrestande att leva upp till. Bra att du reflekterar över dessa saker redan nu, det gör att det finns goda möjligheter för dig att välja annorlunda i framtiden.

Linn Heed säger: TACK för alla intressanta chattinlägg. Vi hörs till nästa vecka, tisdag 15:30.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag men välkomna tillbaka på tisdag då Linn chattar igen.

aftonbladet.se