För mycket övertid - då vill hon skiljas

Männens flit kraschar allt fler äktenskap

RELATIONER

- Kommer hem sent älskling, det är mycket på jobbet nu.

Det som brukade vara en mans förskönande fras för en hemlig kärleksaffär har nu fått en helt ny betydelse. Nu är det på riktigt övertiden som får äktenskapen att krackerlera.

På mammas och mormors tid var det otrohet och våld som fick kvinnor att lämna sina män.

För dagens kvinnor räcker det att männen är för mycket jobbet. Övertid och brist på gemensam kvalitetstid - är kvinnors snabbast växnade skilsmässoorsak, visar ny holländsk forskning. 1700 par som skilde sig mellan 1949 och 1996 har intervjuats om varför de lämnade varandra och enligt forskarna stämmer svaren från 1990-talet även på par i dag.

Kommunikation största problemet

Resultaten visar att dubbelt så av dagens kvinnor skyller sina skilsmässor på männens övertid jämfört med under efterkrigsårens kvinnor under 1949-1972.

Orsaker som däremot minskat kraftigt sedan dess är våld och otrohet. De som skyller på våld har minskat med 50 procent och de som skyller på otrohet med 33 procent. Till orsakerna som ökat hör också dålig kommunikation och brist på uppmärksamhet, som spräcker fler äktenskap än något annat.

Dagens par mer individualistiska

Enligt forskarna hänger förändringarna i hop med att dagens par har en helt annan inställning till äktenskapet än man hade förr. Människor är mer individualistiska och skilsmässa har överlag blivit mycket vanligare.

- Dagens skäl till att skilja sig handlar mycket mer om personlig utveckling och känslor. Fler skiljer sig innan det hinner gå så lång som till våld, som var en vanligare orsak förr, säger Paul de Graaf, professor i sociologi vid Radboud University till Sunday Times.

Karin Henriksson