”Ska allt känns rätt från början?”

Eva Rusz chattade med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Nu finns jag på plats!

Mikael säger: Hej Eva. Jag träffade en tjej för ca 6 månader sedan och vi blev intresserade i varandra och blev sedan kära i varandra. På grund av saker runt omkring oss, så bröt hennes press och instängdhet ner hennes känslor. Hon började tycka om en ny kille sedan. Men det kan varit han som gjorde så att hennes känslor försvann för mig. Nu i helgen så bråkade dom väldigt mycket, och nu har jag hört att hon inte vill träffa honom igen. Hon började prata mer och mer med mig strax innan helgen. Och jag undrar hur det bästa sättet jag kan beté mig på för att hon ska ha möjlighet att öppna ögonen för mig igen

   Eva Rusz säger: Jag tror det enda du behöver göra är att visa dig trygg för henne. Men också ärligt och uppriktigt säga hur du kände då du hon drog , förut. Jag tycker inte du skall se hennes sätt mot dig som om det berodde på dig. Inte alls, Detta är ngt inom henne som måste "lugnas" ner. Var öppen men också ärlig, men var beredd på att hon kan dra igen, hon verkar lite i obalans så det bästa är att du på ett sätt ändå inom dig själv är beredd på att hon är lite känslomässigt labil just nu.

helen säger: Är det normalt att känslorna växer fram eller borde man känna från början när man träffar någon att han är helt rätt? Är det normalt att tveka efter 6 mån?

   Eva Rusz säger: ja jag brukar säga att det mer normalt atta låta känslor växa fram än att det är "klappat och klart".Sen beror det givetvis på hur ni har umgåtts under denna tid? Har ni stegvis kommit varandra närmare i både tankar, känslor och sex så är det bra. Men om det tex skulle vara så att du fortfarande känner att du inte känner honom så väl eller har kommit honom närmare så kan det ju vara en indikation på att han har olika saker inom sig som medför att han är väldigt försiktig.

Anna.-.ll säger: Är det normalt att inte ha haft en enda kille när man är 20 år?

   Eva Rusz säger: Jaadå! Ta det lugnt det kommer att ordna si, du är inte alls onormal!

anna säger: Hej!! Tänkte höra med dig om svartsjuka finns där någon bok som kan hjälpa en med det?

Hur blir man fri från den?

   Eva Rusz säger: Jag har ingte aktuellt bokförslag just nu. Men ett sätt att komma tillrätta med det är att ta ett eget ansvar och göra allt man kan för att behärska de impulser som dyker upp. AStt inte tillåta de känslorna och tankarna man i svartsjukestunden triggas igång av bli till "sanningar" Utan försökaatt låta d dem passera utan att man handlar. Inte ringa, inte spionera, inte anklaga den andre .Utan säga till själv att det är bara mina tankar som spökar eftersom jag är osäker på mig själv. Och då tror jag att jag inte kan lita på min partner heller., de två sakerna hänger alltås inte ihop. Du skall jobba med din självkänsla och kring det finns det böcker.Bla "Självkänsla nu" av Mia Törnblom.

jenny säger: Hej! Jag stör mig konstant på min partners speciella små "egenskaper" som tex. hur han äter osv. Jag tror att detta har mer med mig själv att göra men det är väldigt jobbigt att alltid vara irriterad. Har du något bra tips på vad man kan göra?

   Eva Rusz säger: Jag förstår vad du menar. jag har också kunnat irritera mig på smackningar och hostningar ibland, Men då man gjort det så beror det percis som du själv tror på din egen olust av ngn anledning. Man lägger allt fokus på den andre för att liksom få ut sina aggressioner. Antingen säger du till din partner om det finns ngt av det du irriterar dig på som denne kan ändra? Eller så får du anstränga dig att omfokusera. Göra allt du kan för att INTE fastna i det . Tankarna du har behöver också korrigeras eftersom du antagligen lägger in en massa negativa omdömen om din partner då denne beter sig på ett sätt du retar dig på? Tänk positiva tankar, säg till dig själv" den där lilla detaljen spelar ingen roll i det stora hela, nu fokuserar jag på ngt helt annat".Öva, öva så ska du se att du kan bli bättre på detta!

helen säger: Jag frågade dig precis om man är tveksam efter 6 mån vad menade du med när du sa att det kan vara en indikation på att han saker inom sig?

   Eva Rusz säger: Jag uppfattade att din partner var tveksam, och om det i sin tur medför att han/hon inte tillåter dig att komma närmare så kan det vara en indikation på att han/hon är tveksam eller har andra funderingar. Men om du visar vad du vill så lär du förr eller senare få en respons från den u dejtar.

filippa säger: hej!jag har ett litet problem...jag har levet i ett förhållande i sex år och även fått 2 barn under dom sex åren .. och allt har alltid varit jätte bra ...men nu har jag tappat sex lusten har väl varit så ganska länge.jag har sex ändå men det känns ju inte bra när inte lusten finns vad kan jag göra? jag älskar min sambo och jag älskar att vara med han varför har min sexlust försvunnit :(

   Eva Rusz säger: Sexlusten påverkas av stress, att man har småbarn, ont om tid med varandra osv. det går inte att tvinga fram en lustkänsla eftersom det bygger på avslappning och glädje.

Försök se det som ngt som kommer att ordna sig. Inte som en punkt för er relation. Försök skaffa barnvakt och gör saker tillsammans. Gå på bio, teater, träna ihop.Ni behöver säkert tid för varandra och att varva ner. Då kan ni få roligt ihop och det är i såna stunder som sexlusten kan födas på nytt igen!

säger: Ja å min pojkvän bor ihop sen 6månader ungefär men han har fortfarande sin lgh kvar.När vi nu vill flytta ihop på "riktigt" så vill inte mina föräldrar det fören jag gått ut skolan(om 3år). Å hans föräldrar planerar redan för vad dom ska ta med för tavlor å sådant till min lgh. Det känns som jag sitter i mitten. Å ja mår jättedåligt av det. Samtidigt som d känns som ja glider iväg från min älskling pg.a. att mina föräldrar inte verkar gilla honom. HJÄLP!

   Eva Rusz säger: Jag vet inte hur gammal du är men om du inte skulle vara myndig så kan jag förstå att dina föräldrar tycker du skall vänta med att flytta ihop. det är inte hela världen om dina svärföräldrar inte får hänga sin tavla i Er/Din bostad ännu. Det viktigaste är att du reder upp din relation med dina föräldrarm resonerar för.och nackdelar med att flytta ihop om/då man ff går i skolan. Om du däremot läser på universitetet tex och är myndig så bör du få stå på såvida inte det skulle finnas andra saker som dina föräldrar anser medför att du och din kille inte skulle flytta ihop?

lina säger: jag är sambo nu i ett år...men killen min brukar säga sin ex namn till mig ibland....han vet att det sårar mig djupt och han säger att han tänker inte på henne..(de hade väldigt dålig förhållande)Jag vet inte hur jag ska hantera det eller varför han säger så...har pratat om det och han har inget svar på varför hennes namn brukar dyka upp.

   Eva Rusz säger: Det där är ett av de vanligaste "fenomennen" som i stort sett alla kan råka ut för! Och du skall inte ta det personligt! det har med gammal vana att göra. Inte med känslor för exet! ta det lugnt och skratta tillsammans med honom, inget personligt alltså!

Vilsen säger: Jag och min pojkvän har varit tillsammans i två år, jag är 20 och han är 23. Jag har alltid känt att han är "yngre" än mig. Han tar inte tag i skola, jobb och räkningar. Han verkar själv tycka att det är helt okej att gå hemma och inte göra nåt alls tills han kommit på vad han ska göra... Jag har ofrivilligt tagit på mig en mammaroll åt honom och försöker pusha honom men det slutar oftast med att jag gör allt åt honom. Så här har hela vårt förhållande varit, tror du att han kommer att "växa upp"? Jag vill kunna drömma om en stabil framtid med en kille som är lika framåt och ansvarstagande so

   Eva Rusz säger: Han kan växa upp om du slutar att bete dig som hans mamma. Dvs du gör inte de saker åt honom om han inte gör dem själv. Öva dig i att "blunda" och låt honom gå på sina misstag. Men det är en varningsklocka aom ngn inte förändrar sig med tiden, Likvärdiga värderingar och inställning till livet är avgörande faktorer för att förutsäga om en relation kommer att hålla. Stå på dig och se vad som händer.

säger: Hej

Jag har ett litet problem. Jag är intresserad av en tjej som har ett förhållande sen två år. Det har börjar bli sämre mellan dom och jag tror att hon är valet om hon skall lämna honom eller satsa vidare. Grejen är den att jag är inte säker att på att jag vill ha henne, är kanske bara lite nyfiken och det skulle kännas dumt att förstöra nått om man inte är helt hundra på att man vill satsa. Jag jobbar med den här tjejen vilket inte gör saken lättare. Jag har flörtat en del med henne på jobbet och fått bra respons. Vad skall man hitta på i den här situationen ?

   Eva Rusz säger: Dte är ff hennes val att flörta tillbaka till dig eller fatta ett beslut att lämna sin relation. Fortsätt vara trevlig och om du får tillfälle fråga henne hur hon har det i sin relation? det är inte förbjudet att ställa en sån fråga. Säger hon att hon är påväg att lämna den så har du ett svar som du sen kan seh ur kommer tänka och känna kring. Även om hon skulle lämna sin kille pga av att du hnar flörtat med henne så du inte skyldig till hennes framtida relationsliv!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

säger: Hej, min kärlek har precis lämnat ett långvarigtförhållande och vill gå lugnt fram för att känna efter, hur ska jag styra upp det för att det inte ska dö ut och sluta som "bara" vänner.

   Eva Rusz säger: Hans känslor kan du inte påverka annat än att lyssna på hans behov och vara tillmötesgående osv. Om du börjar ställa krav finns risk att det låser sig för honom. Det är ne bra kvalite att av honom att inte rusa in i en ny relation förrän den gamla är bearbetad och klar. Han kan gilla dig jättemycket men behöver distans, genom tid att "komma igen" och kunna fylla på med nya känslor för dig. ta det alltsp lugnt ett tab är mitt råd.

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!

   Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta!

Snart är det vår här!

Ut i friska luften och njut!

Vi hörs nästa vecka!

Kram

Eva