Är vi för gamla för sex?

Läs hela chattet med Linn Heed

RELATIONER

flicka25 säger: hej! Jag har ett litet problem som jag ser det iaf. Efter jag fick mitt andra barn så tappade jag sex lusten och det är nu 3 årsen jag älskar min sambo och älskar att vara med honom. Men nu är sex bara jobbigt och obekvämt. Jag vill ha närhet och så men känner aldrig för samlag längre. Vad kan jag göra åt det här? finns det nått att göra åt? var väldigt över viktig när problemet började men är inte de längre. så vad kan min sexlust tagit vägen??? :(

Linn Heed säger: För det första. Sex behöver faktiskt inte innebära samlag, även om många människor sätter ett likhetstecken mellan dessa två. Med två småbarn, kroppens fysiska och hormonella förändringar, påfrestningar på parrelationen etc är faktorer som jag tror spelar in, och som kan vara viktiga att ta hänsyn till. Jag hoppas att du och din sambo kan prata om "problemet" så att det inte har blivit så laddat och smärtsamt att ni båda två undviker det. Risken då är att ni funderar på varsitt håll utan att någonsin mötas. Ni har ett gemensamt problem, som behöver redas i bit för bit och tillsammans. Närhet- och ömhetsbehovet är viktigt och det tror jag det är även för din sambo. Vi har olika sätt att uttrycka det behovet på och få det tillfredsställt. Förklara att du inte "vågar" närma dig honom med kramar och kel, utan att känna press och krav på att det måste leda längre... kanske till samlag. Ni kan ha många sköna stunder tillsammans genom att smeka varandra, bada tillsammans. Hitta sensualiteten igen. Med närheten, sensualiteten och ömheten finns det goda chanser att sexlusten och åtrån väcks.

tomman säger: Hej Linn. Jag undrar hur man vet om man har en könssjukdom ?

Linn Heed säger: Man går och testar sig. Antingen på en ungdomsmottagning, eller vid sjukhusens sex- och samlevnadsmottagningar. Man kan även bli testad på vårdcentralen om det känns mindre laddat. Alla könssjukdomar ger inte symtom, t ex flytningar, klåda, sveda, trängningar i urinröret osv, därför är det alltid viktigt att testa sig för könssjukdomar efter oskyddat sex. Klamydia; vänta en vecka innan testning. HIV; vänta 3 månader efter smittotillfället.

johan säger: Hej!! Jag är en kille på 24år. Jag har tänker mycket på en sak, jag älskar när tjejer leker med mitt anus. Slicka och kör in ett finger. Blir riktigt upphetsad av det. Är jag normal eller homo?

Linn Heed säger: Du är helt normal! Det är många killar och tjejer som gillar att bli smekta och stimulerade i området i och kring anus. Det behöver inte betyda att man gillar analsex med full penetrering! Vi har många känselnerver i området och med rätt stimulans kan det få stor effekt!

MaddeN säger: Hej! Mina orgasmer har blivit "svagare". Dom känns inte alls lika mycket. Jag har gör som jag alltid har gjort. Finns det nån förklaring? Blir det bättre med en vibrator?

Linn Heed säger: Jag kan inte riktigt svara på vad det är som gör att dina orgasmer inte känns lika intensiva och starka längre. Vissa människor upplever att känslan av orgasmen blir starkare om dem hetsar upp sig själva till nästan orgasm och sedan avbryter, det vill säga bygger upp orgasmen flera gånger innan man kommer. Andra tycker att orgasmerna blir starkare om man inte kommer lika ofta. Med en vibrator så blir stimulansen som regel mer intensiv och jämn. Varför inte prova?

Ollis säger: Tja! Jag tror jag har för mycket förhud, när jag har stånd så täcks det mesta av ollonet fortfarande av hud och det kan vara lite svårt med att dra bak huden när jag har stånd. Hygienen blir heller inte bättre av det. Vad kan man göra åt det här? Är kirurgi enda lösningen?

Linn Heed säger: Jag tycker att du ska ta kontakt med en androlog, det vill säga en läkare som är specialist på mannens underliv. Han kan med ett enkelt konstaterande säga om det behöver åtgärdas eller om det är okej utan ingrepp. Om man inte kan hålla ordentlig intimhygien så är det naturligtvis ett problem. Om det känns lättare så kan du alltid gå vägen via ungdomsmottagningen, som kan förmedla kontakt med specialist.

britta säger: Hej, jo det här är lite pinsamt, men jag och min man sedan 30 år tillbaka hade inte haft sex på 2 år, när vi bestämde oss för att prova igen. Men det gick inte så bra. För mig gjorde det bara ont, och för han var det problem med ja, potensen. Kan det bero på att vi är gamla eller för att vi inte gjort det på länge? Har du något tips vad vi kan göra.

Linn Heed säger: Försöka igen, men utan krav och förväntningar på att allting ska fungera. Den sviktande erektionen är ingenting konstigt. Det kan både vara situationellt betingat, det vill säga bero på nervositet, men kan också vara åldersbetingat, eftersom flera män får problem med potensen i takt med stigande ålder. Att det var smärtsamt för dig kan handla om att du spände dig och var nervös, men också att din kropp påverkas av hormonella förändringar. Slemhinnorna blir skörare och mer känsliga. Ibland kan glidmedel vara till stor hjälp. Slappna av tillsammans och satsa på ett långt förspel med mycket kel och smek. Kanske behöver det inte leda fram till samlag första gångerna, utan ni kan upptäcka varandras kroppar på nytt genom att smeka och njuta av varandra på det sättet.

Mathias säger: Hej Linn, jag är en kille så är snart 20 år och jag skulle gärna vilja pröva på att ha sex med en kvinna runt 30-40. Är det verkligen normalt att vara så? Mvh/ Han som tänder på äldre.

Linn Heed säger: Ja du är definitivt inte ensam. För många killar är sex med en äldre, mogen och sexuellt erfaren kvinna oerhört upphetsande och lockande. Det blir nästan lite som ett rollspel av lärarinna och elev. Att ha sex med en kvinna som vågar njuta fullt ut av sin sexualitet (med detta menar jag inte att unga kvinnor i 20 års åldern INTE kan det, eller att alla kvinnor i 30-40 års åldern KAN det), vågar ta för sig och dessutom kan lära ut ett och annat, är något som lockar. För en del unga kvinnor känns det på samma sätt tryggt att ha sex med en äldre man som är mer sexuellt erfaren än en yngre. Så du är helt normal!

flickan säger: Hej! Jag och min pojkvän har inte varit tillsammans så länge, men vi har det väldigt bra ihop och ett väldigt aktivt sexliv, det är bara det att ibland känns det som att han inte vet hur han ska göra.. han tror han vet ibland, men gör inte alls på så sätt att de stimulerar mig, ja vet inte hur jag ska säga till honom för att inte få det att låta dumt. jag brukar ibland ta hans hand när han smeker mig och visa vart och hur han ska göra men så kan ja ju inte göra när han t ex slickar mig? har du något bra tips?

Linn Heed säger: BRA att du vågar ta hans hand och handgripligen visa honom hur du vill bli smekt. På samma sätt är kommunikation med ord och läten viktigt vid oralsex. Slickar han för hårt eller för lätt så säg det på ett schysst sätt. Hjälp honom, vägled honom på samma sätt som när han smeker dig med handen. Glöm heller inte bort att uppmuntra honom genom att säga att han är helt rätt, att just det där är jätteskönt och så vidare. Kommunikation är A och O i ett bra sexliv. Det är jättesvårt, jag vet och man är ofta rädd att såra den andre. Ibland kan det till och med vara mindre laddat och lättare att prata om det utanför "sänghalmen". Varken du eller din pojkvän tjänar på att han inte smeker dig på ett sätt som du blir tillfredsställd av. Motsvarande så tror jag att du skulle uppskatta om han berättade för dig hur han vill bli smekt och så vidare.

c säger: Hej Linn. Har haft oskyddat sex o nu testat mig för att se om jag har klamydia testresultatet blev negativt men känner ändå att det svider, sveda. Är testresultatet alltid 100% säkert? orolig

Linn Heed säger: Ingenting är 100% säkert. En liten, liten felmarginal finns det alltid, men i regel skall man ju naturligtvis kunna lita på ett test. Men eftersom du har kvar problemen så varför inte testa dig en gång till, om inte för att kunna släppa din oro. Det kan ju också vara en urinvägsinfektion som spökar, det behöver inte vara klamydia!

Klok säger: Hej, jag blir väldigt utmattad av samlag och det beror inte på min kondition utan på tjejens krav på hårda och snabba tag. Har du något förslag på en ställning som inte är så utmattande? ha d

Linn Heed säger: Låt din tjej rida dig, det vill säga du ligger under henne. Ridställningen går verkligen att variera med hur hon sitter på dig. Vänd mot, vänd ifrån. På fotsulorna eller knäna. Du kan hjälpa till att smeka klitoris, eller hennes bröst.

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

Kille 17 säger: Hej linn. Det är så att både ja o min flickvän är oskulder och hon är orolig för att de ska göra ont i underlivet när vi ska ha de första gången. Jag har berättat att hon kommer få mycket smek, oralsex o mycket förspel men ändå så är hon fortfarande orolig. Hur stor är chansen att de gör ont under första gången? Hur ska jag berätta för henne så hon kan bli lite säkrare? Tackar för svar. PS: Jag är 17 o hon är 15

Linn Heed säger: Jag tycker att du och hon verkar ha förberett er bra genom att prata om det innan. Sedan är det nog ofrånkomligt att hon kommer att oroa sig lite ändå, det hör ofta till. Det viktiga är att ni stunden är lyhörda för varandra. Gör det för ont så avbryt och stanna upp. Se det inte som ett misslyckande, utan istället som ett första försök. Ju mer hon spänner sig desto svårare kan det bli att tränga in. För en del tjejer gör det ont första samlaget, för andra känns det inte så mycket. En del tjejer blöder, de allra flesta gör det inte. Det är verkligen individuellt, men ni har goda förutsättningar tillsammans låter det som. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag men Linn chattar igen nästa vecka - välkomna tillbaka då!

Linn Heed säger: TACK för chattfrågorna idag. Vi ses igen till chatten nästa vecka!