Mer pungsvett med rakat

Ändå rakar sju av tio män könshåret

RELATIONER

Sju av tio män rakar eller trimmar könshåret.

– Man vill fixa till sig litet grand precis som man klipper håret på huvudet, säger Håkan Nevall, sjuksköterska vid RFSU-kliniken i Stockholm.

Foto: Nikolai Jakobsen
Svettig?

För ett par år sedan diskuterades det antifeministiska i att som kvinna raka sig mellan benen. I dag är intimrakning en självklarhet för många yngre kvinnor – och män.

”Häftigt vid oralsex”

Sju av tio män i åldrarna 20 till 35 år rakar eller trimmar könshåret. Det visar en nordisk undersökning utförd på uppdrag av en tillverkare av rakapparater.

– Vissa tycker att det ger mer närhet, att det är häftigt vid oralsex. Sedan handlar det om utseendet. Man vill fixa till sig litet grand precis som man klipper håret på huvudet, säger Håkan Nevall, sjuksköterska vid RFSU-kliniken i Stockholm.

Vanligast är enligt undersökningen att raka sig med hyvel – även om det är litet knepigt. Nära hälften av de män som rakat sig hade skurit sig under proceduren.

Huden knottrig

– Det är lätt att skära sig eftersom pungen är så knottrig. Många får hårsäcksinflammationer. Har man en könssjukdom som kondylom kan rakningen göra att sjukdomen sprider sig jättemycket, säger Håkan Nevall.

Att det skulle vara fräschare att vara rakad än hårig är inte alldeles sant. Könshåret fångar upp den svett som kyler ned testiklarna. Utan hår blir det svettigare i kalsongerna.

– Man kan känna av mer pungsvett och mer lukt, säger Håkan Nevall.

Karin Lindblom