”Vilka personer har tur i kärlek?”

Eva Rusz chattade med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Hej nu finns jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

Per säger: Hur ska jag göra för att få kontakt med en tjej jag är intresserad av, men som jag bara träffat nån enstaka gång. Behöver ett smidigt sätt för att visa mitt intresse. Tack på förhand.

   Eva Rusz säger: Det beror lite på om du tex vet var hon bor? i såna fall kan du ju alltid skcika ett fint kort där du säger vem du är, att ni mötts några gånger (ange var) och att du undrar om du skulle kunna få träffa henne ngn gång framöver på en kaffe el likn?

Om du je vet det så får du öva dig att vara beredd om du stöter på henne. Fundera på vad du skulle vilja säga, kanske samma sak som du skulle kunna skriva i ett kort?

Nicke säger: Mina ambitioner är att inte gå in halvhjärtat i någon relation. Jag träffar tjejer ganska ofta men sällan känner jag det där lilla extra. Har en gång i tiden varit väldigt, väldigt kär i en tjej. Bör jag släppa mina ambitioner på att leta efter det där lilla extra?

   Eva Rusz säger: Det beror på vad du lägger in för slags förväntan i "I DET LILLA EXTRA"?

Alla människor är spännande egenskaper som kan upplevas så om man ger sig själv tid att lära känna dem. kanske du som du själv verkar inse har haft för bråttom hitils eller låst dig fast vid en föreställning att den du skal möta skall ha samma lilla extra som din stora kärlek hade förut? Jag tror du kan tjäna på att att öva dig att förjupa en kontakt ett tag.

fuzzyEskimo säger: Händer det någonsin att du stoppas på gatan och får svara på frågor om kärlek och relationer där?

   Eva Rusz säger: Nej faktikst inte. Däremot vet de affärer där jag tex handlar papper till skrivare osv att jag arbetar med detta och väldigt ofta kommenterar de vad jag skrivit eller säger vad de tycker Aftonbladet borde ta upp osv. Jag är hyfsat oigenkänd och det är ganska skönt! Mina patienter diskuterar däremot ofta med mig mina svar osv.

undrande säger: Du är man helt oduglig som människa bara för man saknar ett arbete? Jag är jätte rädd att min sambotjej ska välja någon annan människa som kan ge henne mer en jag förmår att göra just nu! hur vanligt är det att kvinnor/tjejer lämnar ett förhållande p.g.a att killen är orolig att mista henne ?

   Eva Rusz säger: Jag tror inte det är särskilt vanligt!Du har ju dina egenskaper trots att du inte har ett jobb just nu! Om du ligger i och söker arbeten så jobbar du ju på att finna ett! Men om du fortsätter att grubbla äver detta så kan det, i sin tur givetvis påverka ditt humör.Du kan bli nedstämd och det kan påverka din energi och det i sin tur din relation. tala med din tjej om dina oroliga tankar så ska du se att du förhoppningsvis får ett svar som går emot det du oroar dig för just nu!

mimmi säger: Hej, hur kan man orka leva vidare när man känner sig väldigt ensam och varken har hittat kärleken eller har några nära vänner att umgås med. Har heller inget arbete och har varit arbetslös sedan många år.

   Eva Rusz säger: Det är givetvis svårt att leva då det känns så. men ett sätt är att ändå aktivera dig så mkt du kan!Söka jobb, gå med i en klubb, en kör , hitta en hobby där du kommer att

finna nya möjligheter till vänner osv. För att man skall "överleva" en ensamhet så behövs att man sätter upp mål för sig själv. Fundera på om du har anågra mål du skulle kunna börja sträva emot? det kan vara att få bättre kondis, gå på fler arbetsintervjuer, lära dig ett nytt språk osv. Utan mål i livet finns risk för depression och tappad livslust. Du får alltså ta dig i kragen och börja gör ngt för din skull.

säger: Hej Eva. Jag har precis fått reda på att jag är gravid och är jäteglad över det. Min pojkvän vill egentligen inte ha barn förrän om några år så han är inte lika entusiastisk, mer panikslagen. Jag är rädd för vad som ska hända - gör jag abort tror jag att jag ångrar mig men kanske jag riskerar vårt förhållande om jag inte gör det? Vill ju inte bli ensam mamma. Jag är 35 och känner att klockan tickar och han är 31 och vill leva livet ett tag till. Vi har varit ett par i två år och älskar varandra. Rådvill!

   Eva Rusz säger: Din kille har fått ångest och den kommer att gå över! Ångest är en reaktion som framkallas av olika inre katastrogscenarior om framtiden.Men det är bara tankar som skapar den. Just nu känner han sig rädd och kan därför enbart tänka i negativa bilder. jag är övertygad om att ju mer in i graviditeten du kommer, om du engagerar honom så han får delat i alla besök hos barnmorska, föräldragruppe osv så kommer hans negativa oro lägga sig. Barn kommer inte alltid som man planerat,men eftersom ni har haft det i tankarna så tycker jag att du givetvis skall fortsätta glädjas och lugna ner dig och din kille med att det kommer att bli bra! Man växer alltid med uppgiften!

Sofia säger: Hjälp!Dejtade en kille ett tag,som åkte o jobbade utomlands i 2 mån,vi höll kontakten o nu kommer han tillbaka.Är jättenervös,han säger han fortfarande vill träffa mig,men det var mer än en vecka sen han sa det.Hur ska jag göra för att hålla kvar hans intresse o för att det ska kännas spännande igen, för båda?Vill också komma med en överraskning!

   Eva Rusz säger: Du behöver inte se dig som ansvarig för att hans intresse skall hållas i? han har ju kontaktat dig och vill träffa dig igen? han kanske sitter hemma nu och funderar om du verkligen är intresserad om du inte själv hör av dig? var aktiv, inte passiv. Visa att du vill träffa honom igen. Att börja tänka i termer av att man skall spela en roll, för att få ngn är dumt. var öppen,och ärlig och försök lära känna honom. Du känner ju inte honom så mycket ännu? ta reda på mer och visa att du ff är intresserad.

Robin_m1b säger: jag har nydligen fått en flickvän, jag älskar henne så mycket, hur gör jag för att inte älska henne så mycket och prata om henne så mycket, hur gör jag för att "tagga ner" pratandet om henne. Mina kompisar klagar att hon är det ända jag pratar om?! Hjälp mig!

   Eva Rusz säger: Så gör man ofta då man är kär! Visst kan man bli en pina för sina vänner men de får stå ut med det-om dina vänner ber dig sluta tala om henne så kanske du får lov att dra ner på snacket till dem. men tilldin flickvän skall du fortsätta visa och säga vad du känner! Inget fel alls!

Anqie säger: Hej!Har träffat en ny man för ca en månad sedan. Barnen märker på mig att det är något som händer, när är det lämpligt att låta mina barn träffa honom?Dom är 10 och 12 år.Vill helst undvika detta smygande.

   Eva Rusz säger: Finns ingen tidsregel annat än att du har hunnit lära känna honom ordentligt. Dina barn vet ju om detta. de kan givetvis hälsa på honom nu,.men att börja umgås som en familj då det är så nytt, det tycker jag ni skall vänta med.kanske ett par amånader till?

Nina79 säger: Jag har träffat en man i ca 1 år nu. Han var nybliven singel från ett seriöst förhållande på 8 år. Vi har tagit det veldigt lugnt. Vill inte pressa han för egentligen ville/behövde han väl vara singel ett tag. Han var den första som sa att hav var kär av oss två. Min fråhga är, hur ska man ta steget från att "ta det lugnt o se vad som händer, till ett riktigt förhållande? Han är ärlig mot mig, men tycker inte om att prata om känslor lika mkt som jag behöver det...

   Eva Rusz säger: Du får känna efter vad du vill? vad skulle du vilja att er relation skulle utvecklas mot? När du tror dig veta det bör du tala med honom om framtiden men se det som en process som kan ta tid. det är inte så att du måste få ett omedelbart jasvar av honom ännu. men nu har ett år gått och därmed kan ni glömma att han behöver ha extra respekt för sina tidigare åtta år. det är dig han är tillsammans med nu!

säger: Hej!

Jag har nyss flyttat ihop med min kille, och jag är så nervös över att han skall tycka jag är tråkig som gillar att titta på TV... hur ofta tittar "vanligt" folk på TV egentligen??? Måste man ränna runt och göra massa saker hela tiden? Jag vill inte att han skall tycka att jag är supertrist...

   Eva Rusz säger: Ingen aning! Fråga honom vad han vill och tycker? berätta om dina Tv -vanor. Vad du brukar titta på och varför? tal med varandra istället för att tro en massa saker om varandra!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

Max säger: Hej! Vad kännetecknar människor som har "tur i kärlek"? Har de några gemensamma nämnare tror du?

   Eva Rusz säger: Ja, faktiskt! de är ofta lite mer TRYGGA i sig själva, blir inte så lätt oroade eller skakiga om partnern inte alltid visar vad den vill osv. Ofta kommer denna inre trygghet från en uppväxt där familjen har mått bra tillsammans, Cirak 60 % av vår befolkning har haft en trygghet i sina familjer. det innebär att man som barmn har fått känna sig trygg, bekräftad, fått tala om känslor och visa känslor och att föräldrarna har varit förutsägbara (i motsats till nyckfulla) osv. Då har man lättare som vuxen att tänka positivt om sig själv och andra. Man står "pall" då en relation inte alltid blir så snabbt bekräftad osv. Man känner sig säker inombords!

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!

   Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta!

Vi hörs samma tid ,samma dag nästa vecka igen!

ta det LUGNT i Era relationer så brukar ganska mycket kunna gå att åtgärda!