”Jag vill inte ha kontakt med mitt ex”

Eva Rusz chattade med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Nu finns jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

Jennie säger: Hej Eva. Jag har träffat en underbar kille}. Han är skötsam bor själv, har fast jobb med mera vi har haft sex men har inget förhållande. Jag har ett rörelsehinder en lätt cp skada han har sagt att vi ska ta det lungt och se vad som händer. Han har även sagt att han inte kan ha förhållande med mig pga mitt rörelshinder. Hur ska jag kunna övertyga honom Han är den mest ärligaste och stabilaste kille vill inte släppa honom. Hur vet jag att han inte bara är ute efter sex? Det är bara jag som tar kontakt men han svarar på sms och när jag ringer. Hur ska jag få honom att ta kontakt vill inte att de

   Eva Rusz säger: Ja å ena sidan är han ärlig mot dig, å andra sidan tycker jag att han kränker dig. Genom att säga att han inte kan vara ihop med dig pga ditt "handikapp" vad tycker du egentligen om det? jag tycker du skall säga till honom vad du tycker och känner om detta. Om du inte vill känna dig utnyttjad så skall du inte ha sex med honom, utan umgås ett tag och lär känna honom. det kan ju bero på ngn rädsla hos honom att han har sagt som han har sagt, men du bör ändå vara ärlig och visa hur du reagerar på detta. Om han är ärlig så behöver man inte säga en elak sak. Lär känna honom och ställ egna krav så får du se om dina intryck stämmer i längden!

Maria säger: Mår jättedåligt på jobbet(trivs ej med uppgifterna)och det går ut över förhållandet.Är trött,har tagit slut helt.Vill inte "sänka" min kille med problem å oroa honom,samtidigt vill jag vara öppen med allt jag känner.Är det bra med paus,eller kan vi fortsätta att vara tillsammans på nåt sätt,även om jag mår dåligt?Vill vara med honom!(men må bra också,med honom!)

   Eva Rusz säger: Är du säker på att du kommer att "sänka" honom om du berättar hur du mår på arbetet?

Det är väl vad en relation bör kunna palla med? Du kan givetvis ockås skaffa dig ett bollplank, en vän eller ngn annan tex företagshälsan för att få avlastningssamtal. Men din kille bör änåd få insyn i vad det beror på att du mår som du gör. Sen kan du själv försöka reglera det hela genom att inte tala om problemen jämt, Försök koppla bort ifrån dem och hitta på skaer med din kille som gör dig glad och avspänd. Motionera, gå på bio, fixa hemma osv.

lotta säger: Ett av mina gamla ex tog plötsligt kontakt med mig efter 13 år. Han är gift och har barn och jag är sambo. Jag har ingen som helst intresse av att ha någon kontakt med honom, men vet inte hur jag ska säga det utan att såra honom. Vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: jag tycker inte du sårar honom om du säger som det är. Ditt liv har gått vidare nu och med anledning av det så tror du inte att ni bör ha ngn konkakt längre. Eventuellt kan du ju höra med honom vad det är han vill? Om han t.ex skulle vilja ta upp kontakten med dig igen så har du ju möjlighet att säga som det är. Funkar inte, jag är lycklig i min relation osv. De eventuella känslor han får du kan du inte ta hand om.

lisen säger: Hej! Jag har varit tillsammans med min kille i ett drygt år. Jag är väldigt kär i honom och vi har det oftast väldigt bra tillsammans. Men de sista månaderna har han varit väldigt nere, kanske inte sjukligt deprimerd men hemskt trött och negativ. Jag försöker att inte ta allt personligt men det är svårt (han säger att det inte har med mig att göra). Hur kan jag stötta honom? Det är slitigt.

   Eva Rusz säger: Be honom då berätta VAD det har att göra med? Du bör ju rimligtvis få en chans att förstå så att du inte börjar tillskriva dig själv hans reaktioner. Fråga honom också VAD han tror du kan göra för att stödja honom osv.

tjejen säger: jag mår väldigt daligt över att min kille ska åka bort med några från sitt jobb, dom ska åka till ett annat företag för att lära känna andra som arbetar i den branschen,är så rädd för att han ska ska flörta eller nån ska flörta med honom.han säger att han bara vill ha mig men jag är livrädd ändå.

   Eva Rusz säger: Det är katastroftankar du har just nu. tankar om ngt som inte har inträffat. Om din kille inte är en "otrogen" typ sok flörtar hej vilt så får du försöka stoppa dina negativa tankar. Om han tex skulle flörta mkt så kan han ju lika väl göra det på hemmaplan som borta? Öva dig i att lugna ner dig själv, finna inga bevis, lita på honom, Skingra dina tankar genom att sysselsätt dig med andra projekt. Säg till dig själv "nu får jag lugna ner mig, detta är bara tankar inget annat".

säger: Hej! Du har säkert hört frågan 1000 gånger }, men går det förlåta otrohet? Min kille var full på en fest och strulede med en tjej. Alkohol är väl ingen ursäkt? Han är min första kärlek, och det gör så ont! (vi har varit ihop i 2 år)

   Eva Rusz säger: ja visst kan man det! det är inställningen som räknas, i kombination med hans gegen förklaring, insikt och vilja att förstå hur illa det har sårat dig och er relation. Om ni tillsammans kan lösa detta genom samtal och du förlåter honom. Gör det då till 100%. Då får du sen sluta att älta det och inte dra upp det igen.

pauspling säger: Hej Eva! Jag har så otroligt höga krav på killar. Dejtade en kille för ett tag sedan. Han sökte till en doktorandutbildning. Jag kom på mig själv med att tänka att jag inte skulle kunna hantera att han får ett nej. Jag vill ha en kille som är bäst på allt han gör och inte gör misstag; jag kan inte hantera att se honom svag eller i underläge. Antar att det på något vis reflekterar att jag ställer höga krav på mig själv. Hur kan jag bryta detta mönster? Är bara 26...

   Eva Rusz säger: det är ofta en längre process att bryta en föresällning man hur om hur ngt "måste" vara! Men eftersom du har börjat se ditt eget mönster så är du på god väg att förändras! Öva dig i att finna egenskaper som går emot dina "perfektionism föreställning". Försök varva ner och se med lite distans på vilka egenskapr killen har, som är dugliga och bra. Öva dig att dagligen ifrågasätta dina antaganden om att han måste vara "perfekt" Vad menar du med det? Är du säker på att han är bäst för dig om han var 100 % perfekt osv? hure vet du det? var har du lärt dig att tänka så egentligen?

Ifrågasätt och försök finna alternativa sätt att se på din kille på. Motbevis som änåd visar att han har bra kvaliteter. Övning ger färdighet....

fr.z säger: Hej! Jag ska dejta för första gången på 12 år, hur gör man? Har träffat hnm på en webbplats men han känner vänner till mig...

   Eva Rusz säger: Försök varva ner innan. Var öppen och ärlig, du kan förebereda dig med lite frågor du tänkt igenom. Fundera på VAD du vill veta om honom? Och VAD du vill berätta om dig själv? Fundera på vad du tycker är viktigt för dig i en eventuell relation? Försök ha en öppen, neutral och positiv inställning till honom så skall du se att det kommer att bli en spännande dejt! Det finns inget du kan göära fel! Det är en stressfull situation för Er båda, så mitt tips är att ni ses igen efter första dejten eftersom stressen kan framkalla olika slags spöken!... lycka till det kommer att bli jättekul!

sarah säger: Hej där!

Jag bot ihop med min pojkvän sen enkort tid tillb ka, 6 måbnader, problemet är att vi bor i ett parhus, med hans föräldrar intill. Jag klarar inte av det, men älskar han för mycket för att be han välja huset eller mig. Vu är båda väldigt unga, har vi nån framtid såhär omjag mår dålgt av det hela tiden?

tack

   Eva Rusz säger: Det är svårt att sia om framtiden. Men nuet kan du påverka. Fundera på om det går att gör ngt åt de antagligen frekventa kontakter ni får med hans föräldrar? jag antar att ni umgås eller får för mkt insyn i varandras liv, eller de i eras? Försök se dem som "grannar". och hur umgås man då? Hur mkt släpper man in en granne till sig egentligen? Hur mkt berättar man för dem? Samtala med din kille om detta och betona att det inte har med dina känslor för hans föräldrar att göra, utan hur ert umgänge blir kringskuret då ni bor så nära! Målbilden skulle kunna vara att ses ngn gång i veckan men att resten av tiden är ni "upptagna" med andra saker som de inte får så mkt insyn i! Pröva, det kan visst gå att utveckla ett nytta förhållningssätt!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

säger: det verkar som att alla förhållanden mer eller mindre kommer till en "trist grå vardag". Vad kan man göra för att motverka det? I mitt fall har det blivit så att jag söker mig utåt. Det är förmodligen bekräftelse jag söker, men det har resulterat i att jag är otrogen och har rätt så avancerad sex. Lever ut mina drömmar och lustar. Är samtidigt livrädd att min make ska komma på det, och samtidigt så vet jag att jag handlar fel. Hur ska jag ta mig ur det?

   Eva Rusz säger: Ja, utmaningen med en lång relation är att man försöker utvecklas inom den och inte med att skaffa andra, utanför den! Det kan man nästan kalla för flykt, att inte bry sig så mkt om VAD man kan GÖRA INOM ÄKTENSKAPET!? Om du vill forstätta var gift bör du försöka se vad du och din man kan utveckla tillsammans. Enkla förändringar som ny hobby tillsammans är ett sätt, skratta och göra helt nya saker tillsammans kan göra att man "ser" sin partner från en ny sida osv. Pröva innan du helt upp!

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!