”Hur ska jag överleva påsken?”

Läs Eva Rusz chatt med läsarna

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Nu är jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

a säger: Hur tror du att den man är tillsammasn med känner när man blir svartsjuk?

Varför tycker dom att det är så jobbigt?

   Eva Rusz säger: Man känner sig ifrågasatt, som om den andre inte kan lita på en. Man får ju många olika reaktioner på sig som dels kan kännas obehagliga och dels kan kränka en om/då man själv har rent mjöl i påsen så att säga! Bra fråga!

sviken säger: Hej Eva! Mmin kille har varit otrogen men han vill att vi ska försöka igen, hur sdka jag göra för att komma över sveket? jag tänker på honom ,med henne hela tiden.

   Eva Rusz säger: det är för många svårt att glömma men du kommer inte över det om fortsätter att gå in i alla de tänkbara inre scenarioer som du verkar göra just nu. Då sker nämligen en minnes"inprintning" som alltså förstärker det hela för dig.

Du bör därför öva dig att INTE tänka på det som skett, istället tala ut med din kille om hur han tänkte då han tog beslutet att vara med en annan? Fråga honom, fråga oxå om det är ngt emellan Er två som han inte är nöjd med men inte har berättat. Kommunikation efter en otrohet är jätteviktig så man kan få ny förståelse för varandras behov osv.

Mia säger: Hur kommer man ur tjafsträsket!? Jag och killen har varit tillsammans 8 månader och mer eller mindre så hamnar vi i "tjafs" ofta,ofta.Så trött på det hära! Vi vill verkligen bo ihop,men väljer att inte göra det nu,pga av det hära med tjafset + att han har mycket krångel privat runt släkt,jobb studier etc. Jag har flyttat till ett nytt land sen ca 1 år sedan och lärt mig språket någorlunda. Kanske slår det snett där,för att han är stressad,stressad och jag är "ny" i landet och språket/kulturen inte går ihop? vissa saker är SJÄLVKLART för mig medan detta inte är fallet för honom och vice verca.

   Eva Rusz säger: ja det sliter ju på er båda. jag tror att det bästa kan vara om du sätter en gräns för vad du vill bli inblandad i av alla hans "problem". Du skall givetvis stötta men göra det på saker som du också kan påverka, eller få hjälpa till med. Om han sen är väligt upptagen av sina andra problem så fårdu öva dig i att iblnad slå dövörat till och låta honom ta hand om vissa själv. det kan låta hårt men en lite tydligare gräns för vad du ska vara involverad i kan kanske hjälpa ER. Sen kan du också fundera på vad som är viktigast för dig att han få löst och ta upp det med honom och se vad ni tillsammans kan göra åt det. resten får du alltså låta bli att gå in i och säga det till honom också.

dajana säger: Hej Eva. Jag är 18 år och tillsammans med min pojkvän sen 1,5 år tillbaka. Fastän jag älskar honom, så börjar singellivet locka. Vill passa på att leva livet medan jag är ung. Men jag älskar ju honom, och jag vågar inte göra slut.

   Eva Rusz säger: Ja i din ålder utvecklas man mycket och att träffa andra partners kan både behövas och kanske vara "lockande". Man kan ju ha ett kompisliv och göra egna saker med sina vänner utanför relationen men änåd ha den kvar. Inte vara otrogen men att gå ut och festa med dina vänner ibland? sen får du fundera på vad det värsta är som skulle kunna hända om med din kille om du gjorde slut? Tror du verkliggen inte att han skulle överleva det? Tror du han bättre överlever om du spelar glad i er relation men inte är det?

Eller om han visste att du tänkte på andra killar istället för på honom?

Fundera ett tag. Ev kan ni ju ta en paus för att du skall få känna efter hur du vill ha det!

Eva säger: Hej Eva. Jag vet att beslutet ligger hos mig och att jag självmant gått in i detta. Jag lever sambo med en man som är trygg, lugn och pålitlig, men jag vet inte om jag vill leva kvar i detta samboskap. Jag är 47 år, älskar och bejakar sex har alltid gjort, nu har jag inte velat på 6 mån alls, och jag tror att det beror på att jag egentligen inte är kär, har aldrig varit det för att vara krass. Men jag har tänkt att det kommer väl, pasionen har jag upplevt, gud vare tack för den, men jag tror inte riktigt på den längre, däremot vill jag ha den där känslan i magen, och inte bara trygghet. Jag t

   Eva Rusz säger: Om du inte är kär eller inte varit det så är nog det bästa att sära på Er. Eller se pm det finns ngt du och han kan göra för att förbättra Ert sexliv, er kommunikation osv

hjärtat säger: jag har inte haft en pojkvän på hur länge som helst...det finns en kille som är intresserad av mig....finns det risk för att jag blir kär i relationen istället för i honom...det är så jag känner iaf...hur ska jag veta om det är honom eller relationen jag vill ha??

   Eva Rusz säger: Du får börja med att träffa honom. sen kan du ta reda på så mycket du kan om honom och se om hans egenskaper, intressen och sätt, att vara känns ok för dig, känns spännande att vilja veta mer om. det allra bästa är att försöka slappna av då du träffar honom och enbart försöka ge akt på vad som händer inne i dig. Alltså känner du dig: glad, varm. nyfiken, lugn, förväntansfull? Om du inte skulle känna så utan tvärtom så kan det vara tecken på att du inte känner ngt, Men man skall alltid ge sin dejt flera chnaser eftersom din stress över att inte veta vad du skall känna kan förstöra för dig i den stunden. Så att din varseblivning dsv det du ser och även hör blir förvrängt och feltolkat osv.

Lion säger: Hej Jag undrar varför jag blir så svartsjuk.Min pojkvän bor och lever i Danmark och vi chattar med varandra på datorn o ringer varandra varje dag flera gånger om dagen till omed. Ibland säger han att han vill gå ut med sina klasskompisar det händer inte så ofta och när det händer så blir jag svartis då kommer alla dem här tankarna upp i huvet att han e otrogen och att han träffar en ny. Men jag vet att han älskar bara mig och jag vet att han inte kommer att vara otrogen men jag kan inte styra mina tankar jag försöker verkligen tänka positivt och så men det går inte , jag vet inte hur jag ska

   Eva Rusz säger: Ofta är såna reaktioner ngn form av egen, inre osäkerhet som du har ansvar för. Man kan öva bort det.varje gång du får att svartsjukeanfalla måste du skriva ner alla fakta du har som går emot dina tankar. Sen får du fokusera på andra saker eller "rida ut stormen" genom att säga till dig själv"det här är bara tankar, hjärnspöken som snart kommer att dra bort" och INTE agera, dvs ringa, kolla, anklaga osv. Låta tankarna, likt ett åskmoln försvinna bort alltså.

sara säger: hej Eva.Jag hade ett femårig förhållannde som jag satsade allt på. det sprack för året . men vi blev ihop igen. Han tackade ja till ett toppjobb i asien och började med distansförhållande. vi gjorde allt för detta skulle fungera . försökte i flera månader men det gick inte. HAN gjorde slut för en månad sen. hela min värld har krossat. jag har blivit sjuk och ligger hemma i sängen. Hjälp mej

   Eva Rusz säger: Du har reagerat starkt, blivit deprimerad el likn då han gör slut. Om det kommer som en blixt från en klar himmel så bör du kontakta honom och be honom berätta hur han har kommit fram till beslutet. det bör man kunna begära efter så många år tillsammans. sen bör du försöka skriva av digm en timme minst om dagen,alla sina EGNA tankar kring er relatione som du just nu inte kan fånga. Vad var bra, vad tycker du inte har fungerat. Vad har fu fått ut, vad har du inte fått ut osv. Om du fortfarande är ledsen efter ngn månad bör du söka hjälp m tala med ngn.

Gabbi säger: Min kille får ibland minnesluckor när han dricker, men säger att han ändå vet, där o då, vad han gör. I övrigt är han en väldigt pålitlig kille, inte "otrohetstypen". Men jag oroar mig för att han "ofrivilligt" ska göra ett snesteg på fyllan, dvs nåt som skulle kunna såra mig/förstöra mellan oss. Hur kan jag på ett konstruktivt sätt påpeka detta för honom?

   Eva Rusz säger: Säg som du skriver, att du blir oroad att ngt kän hända som han inte har koll på. be honom dricka mindre, för minneslukcor är ett allvarligt tecken på att man dricker för mycket!

Gustav säger: Hej Eva! Jag och min flickvän firade nyligen två år tillsammans, och bara några dagar senare var jag otrogen, i ord men ej i handling, tillsammans med hennes lillebror. Förstår själv inte riktigt hur jag kunde göra något sådant, men jag skulle tro att det var för att jag ville testa att vara med en kille. Men jag ville ju aldrig riskera vår relation. Hon betyder allt för mig. Jag skulle göra vad som helst för att få det ogjort, men jag vet att det enda jag kan göra nu är att vänta på hennes beslut. Hon säger att det lutar åt att hon vill göra slut eftersom jag har svikit henne, hennes tillit

   Eva Rusz säger: Ja det var ingen enkel fråga att besvara! Att vara otrogen i ord med en lillebror till flickvännen som du är ihop med? Har du haft såna homosexuella impulser tidigare och tryckt ner dem kanske? Eller är det ngt du är förbannad på gentemot din tjej? Det är nog illa att det är hennes bror eftersom släkten och vänner alltid är tabun för att lägga eller visa kärlekskänslor inför! jag tykcer du skall söka ngn att tala med för det låter ganska förvirrat det du har gjort. Sök ev ngn mottagning för homosexuella som kan ge dig en samtalstid så du får reda ut det. Du får jobba med dig själv först och tyvärr invänta vad din mkt sårade flickvän vill.kan du själv förstå att ditt handlande inte är sunt, jysst och faktiskt mkt gränsöverskridande?

SoLnA säger: jag har en fråga... Har en gammal flickvän som gjorde slut med mig för många år sedan.. Jag är fortfarande kär i henne och jag vet inte hur jag ska ta upp kontakten igen med henne.. Har du några förslag?

   Eva Rusz säger: Skcika ett brev, vykort eller en blomma! och säg att du fortfarande tänker på henne och undrar om det skulle vara möjligt för henne att vilja träffa dig igen!

malin säger: Hej! Hur mycket ska man tåla i ett förhållande? Jag har varit tillsammans med min kille i över tre år och på senare tid när vi har bråkat så skriker han och blir riktigt arg, jag blir självklart väldigt ledsen och rädd när han skriker. Jag har sagt det till han och han försöker kontrollera humöret, men det brister iaf ibland. Han är uppvuxen i en väldigt "bråkig" familj. Min familj och andra sidan har aldrig höjt rösten till varandra. Han kan kalla mig riktigt elaka saker och tycker att jag får ta det när han är arg. Ska man ta det?

   Eva Rusz säger: Självklart inte! däremot måste man få bli arg och du kanske som du själv inser kan vara ovan och bli rädd för starka utbrott. han måste öva sig att inte braka loss för mkt och inte att säga det han säger. Du får tala med honom om detta hur illa du tar vid dig och fråga honom hur han tänker då du berättar det? hur han tänker om sig själv då han brakar loss? och om han skulle vilja göra ngt åt det? Om han har egna insikter så kan du hjälpa honom om han börjar spåra ur genom att säga "älskning, nu går du ut och går runt huset, nu stoppar du sig själv och räknar till 20". Övning ger färdighet - pröva!

Moderator säger: Det är jättemånga som vill chatta, men nu måste vi ta sista frågan!

säger: Hur ska jag klara påsken med mina föräldrar? Känns alltid som om de glömmer att jag har en egen familj och inte är ett barn längre!

   Eva Rusz säger: Tänk att dina föräldrar älskar dig ocg vil dig väl. de har inte lärt sig att att du blivit vuxen, många föräldrar gör så omedvetet! Om du tycker att de i ngn situation inte möter dig i dina behov. lär in repliker som du kan säga. " Men nu vill jag/min familj göra/äta det här" Vi vill det osv. Försök att inte dras in i ngn diskussion som lätt kan hända att dina /Era behov skall diskuteras. Då får du öva dig att säga" Jsg har egen familj är vuxen nu, jag vill inte diskutera detta, bara att Ni respekterar det jag/min familj vill, denna påskhelg.Om du ändrar ditt sätt gentemot dem så kommer det antagligen att få dem förvånade och kanske förvirrade. Men så ser en förändring ut, ta det bara lugnt och försök njuta och tänka på dina föräldrars goda sidor! Glad påsk!

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!

   Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta!

Glad påsk till er alla!

Vi hörs nästa vecka igen!

Påskkramar

Eva