Spelar storleken någon roll?

Klassisk fråga i chatten med Linn

RELATIONER

Shopgirl80 säger: Hej Linn! När jag och min sambo har sex så får jag väldigt ont i magen när han stöter i mig. Vad beror detta på? Sedan får jag oftast UVI efteråt, trots att jag går på toa och tvättar mig efteråt. Gyn säger bara att vissa får så och att det inte är något att göra åt. Har även en svidande känsla runt slidmynningen. Vad kan det vara? Använde glidmedel. Tack för svar. Glad Påsk!

Linn Heed säger: Det onda i magen, kan faktiskt vara att han stöter i din livmodertapp. Vissa samlagsställningar, framför allt bakifrån kan ibland ge upphov till magsmärtor, så pröva gärna en annan ställning. Kanske där du är ovanpå och själv kan styra tempo och hur "djupt" din kille tränger in. Urinvägsinfektioner i samband med samlag är oerhört envisa och besvärliga. Har man en gång kommit in i den onda cirkeln av upprepade infektioner, så kan det vara svårt att bryta. Att tömma blåsan ordentligt efter samlag är oerhört viktigt, och du kan även skölja av med lite ljummet vatten. Tänk bara på att inte spola upp vatten i slidan. Använd ingen tvål!!! För att bryta en ond cirkel av UVI så är dem klassiska knepen med att hålla sig varm och dricka surt bra. Hälsokostaffärerna har också bra preparat med olika tesorter och örter som man kan dricka för att förebygga urinvägsinfektioner. Den svidande känslan kan handla om att du faktiskt är överkänslig mot glidmedlet. Pröva gärna ett annat glidmedel, eller använd olja. Använder ni kondom så måste dock glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat för att inte förstöra gummit. Lycka till!

fia säger: Hej Linn. Jag är en tjej som ganska nyss blev av med oskulden... Det jag undrar är om det kan göra lite ont andra och tredje gången man har sex också, eller är det bara första gången?

Linn Heed säger: För det första vill jag bara säga att det behöver faktiskt inte göra ont första gången och långt ifrån alla kvinnor blöder inte vid det första samlaget. Det handlar ofta om att man är nervös, osäker och faktiskt spänner underlivet så att inträngandet kan bli smärtsamt. Försök bara att slappna av och ha ett långt, skönt förspel så att du är ordentligt sexuellt upphetsad.

anonym säger: Hej, såg en dokumentär på femman häromkvällen ang män o deras stora kukar. Jag har själv en rätt stor på ca 23 cm. Min fråga är: vad tycker egentligen tjejer om våra kön o storleken på dem och så? har ibland uppfattat det som om vissa tycker den är för stor. Spelar storleken någon roll för er tjejer egentligen? Mvh BIG

Linn Heed säger: För många killar och tjejer så spelar storleken roll. Det gör den, MEN den är på intet sätt avgörande för om samlaget ska bli bra eller inte, resultera i orgasmer eller inte, vara njutningsfullt eller inte och så vidare. Vissa kvinnor tycker att en stor penis är oerhört sexuellt upphetsande, eftersom det i alla tider har varit en stor sexuell symbol. Andra kvinnor tycker att en stor penis både kan vara smärtsamt och "skrämmande" vid ett samlag. Det viktiga är att inte fokusera allting på längd och omkrets, utan att faktiskt vara ömsinta, lyhörda och respektfulla mot varandra. Långa förspel brukar uppskattas, framför allt om penis är stor. Det underlättar inträngandet. Sedan tror jag att många killar är mer storleksfixerade än tjejer, liksom det är fler tjejer som är bröstfixerade än killar.

Nilla säger: Min pojkvän sedan två år har gjort slut. han känner inget längre. Hur klarar man av sånt? Det är en sån fruktansvärd smärta, det spelar ingen roll om jag gör saker eller sitter hemma, det gör så ont! Hur överlever man dagarna utan att ringa honom och vara jobbig? Man får aldrig hoppas? Tack på förhand...

Linn Heed säger: Att bli övergiven, ratad och lämnad ger upphov till en oerhört stor smärta och lidande. Det finns inga genvägar, däremot kan familj och vänner vara ett oerhört stort stöd i den period som följer av tomhetskänsla, värdelöshetskänslor, besatthet, upptagenhet av vad han gör, vem han träffar, impulser av att gå ut på samma ställen och så vidare. Prata med dina vänner. Låt dom ha tålamod med ditt ältande, med din ledsenhet, med din ilska. Det dom behöver göra är att lyssna och finnas där, för dig. Häng gärna med på aktiviteter, det distraherar, men ställ inga krav på dig själv att du måste vara på topp och känna dig som en riktig partypingla. Ge dig själv TID att sörja. Det är viktigt. Att kasta sig in i en ny relation är ofta att skjuta upp smärtan och processen av sorg. Du tar dig igenom det här, men var inte rädd för att be din omgivning om stöd och hjälp.

martin säger: Hej Linn. Jag är en kille på 17 år. jag har vita prickar på både pungen och penis. på penisen är det prickar både på över och undersidan av förhuden. dessa prickar har jag haft sedan flera år tillbaka, minst 4 år. Då prickarna inte blivit fler har jag låtit bli att gå till läkare. Jag undrar bara vad dessa prickar är??

Linn Heed säger: Det kan både vara något som kallas för penila papler, vilket är helt normalt, naturligt och ofarligt. Det är små knottror som kan sitta runt ollonkanten och även längs penis. Det kan också vara kondylom, det vill säga könsvårtor, vilket är ett virus och som kroppen så småningom lär sig att hantera. Det är svårt att avgöra vad dina pricka är för något, utan att ha tittat på dom. Jag förslår att du tar kontakt med din ungdomsmottagning och ber en doktor titta på dom. Är det kondylom, vilket är en könssjukdom, så finns det hjälp och lindring mot vårtorna. Var inte rädd för att söka hjälp.

Johanna säger: Haj linn, jag och min sambo har bestämt oss för att skaffa barn! Jag har ätit p-piller i och p-spruta i 6mån. Hur lång tid tar det för att ägglossningen ska komma igång och finns det några knep på hur man märker att man har ägglossning? Tacksam för svar:) Kram Johanna

Linn Heed säger: Hej Johanna! Vad kul att ni har tagit steget att försöka bli gravida! P-piller brukar i regel inte ge upphov till någon fördröjning av kroppens ägglossningscykel, men p-spruta kan ha det som biverkning. Detta är ju oerhört individuellt, men det är vanligare att ägglossningen dröjer efter användandet av p-spruta. Ägglossning sker ca 14 dagar före menstruationen och man kan lättast märka det på förändring av flytningarna från slidan. Under ägglossningen blir flytningarna mer genomskinliga och sega i sin konsistens. Du kan göra ett test, genom att ta lite sekret mellan två fingrar och sära på fingrarna. Då brukar det bli som långa sega trådar mellan fingrarna. Man brukar i regel säga att har man samlag mellan 2-3 gånger i veckan så täcker man av "dagarna" för befruktning, eftersom en spermie kan överleva i slidan upp till 5-7 dygn under gynnsamma förhållanden. Så fokusera inte för mycket på din ägglossningsdag, utan älska med kärlek, var avslappnad, så kommer det nog att gå bra. Lycka till!

nässla säger: Hejsan, jag brukar tycka om att få brösten och bröstvårtorna smekta och sugna på, men på sistone tycker jag mest det känns obehagligt. Det spelar ingen roll vilken tid i månaden det är, har inte bytt p-pillersort etc. Kan inte komma på att det ska finnas någon psykisk anledning heller. Kan det finnas nån vettig anledning till att jag plötsligt blivit överkänslig?

Linn Heed säger: Kan faktiskt inte svara på det, men om din tidigare erogena zon inte längre är lika känslig och mottaglig för beröring, så avstå då från smekningar av brösten och bröstvårtorna. Det finns säkert många andra ställen på din kropp som du laddar sexuellt och som är sköna att bli smekta på istället.

mummis säger: Hej Linn! Var just på väg att skriva till dig och såg chatten var uppe. Trevligt. Du jag har ett problem. Jag gillar sex, jag vill ha sex och jag tror mig veta vad som tänder mig... eller visste. Problemet är nu bara att jag går inte igång. Det känns som jag har blivit frigid. Det har varit så en längre tid nu att jag har mycket svårt att bli kåt. Hjärnan vill inte. Min sambo är helt underbar men det där på honom också. Nu blir det spel av fejk. Vad kan jag göra?

Linn Heed säger: För att bli sexuellt upphetsad så krävs det, precis som du själv är inne på, ett gott samspel mellan kropp och själ, mellan hjärna och hjärta. Den sexuella upphetsningen involverar en rad olika funktioner, tankar och känslor för att den skall vara verksam. Du vet att du gillar sex. Du längtar efter att ha sex, men kroppen svarar inte mot dina önskningar. Kanske finns det orsaker och faktorer i din omgivning som "stör" just nu och som gör att det blir svårare att slappna av och faktiskt vara mottaglig för dom olika sexuella signalerna. Stress, krav, prestation, nedstämdhet, oro för sig själv eller för andra och så vidare är vanliga yttre orsaker till störningar av lusten. Om du vänder dig inåt och funderar över hur du egentligen mår rent själsligt, så kanske du också kan hitta svar och anledningar till att du just nu går på sparlåga. Kanske finns det också svar att hitta som handlar om din relation till din partner? Ta dig en funderare. Prata gärna med din partner. Problemet är ju trots allt ert gemensamma.

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

Lisa säger: Hej Linn! Jag undrar: om killen sprutar när vi myser i badkaret, finns det risk att spermierna kan simma in i mig genom vattnet vi är i? Eller måste de sprutas ut inne i slidan för att man ska kunna bli gravid?

- Lisa

Linn Heed säger: Hej Lisa! Nej det är ingen risk att du kan bli gravid om din kille sprutar i badvattnet. Däremot kan du bli gravid om ni älskar med varandra i badet, och han ändå kommer i badvattnet. Försatsen som kommer innan utlösningen kan innehålla spermier, även om risken att bli gravid är så mycket mindre än om utlösningen sker inuti slidan.

Moderator säger: Tack för idag - nu hinner vi tyvärr inte med fler frågor. Men ni är hjärtligt välkomna tillbaka nästa gång Linn chattar!

Linn Heed säger: TACK för idag! Hoppas att ni hänger med även nästa vecka då vi har chatten som vanligt. Ge någon en STOR kram idag.