”Hon finns där som en skugga i förhållandet”

Laura ställde ultimatum: Exet eller mig!

RELATIONER

Hon ringer minst en gång i veckan och skickar blommor på födelsedagen.

I början tyckte Laura att det var omtänksamt, snudd på charmigt.

Nu är det mest hotfullt.

-Min sambos ex vägrar släppa taget.

Foto: JOHAN BÄVMAN
SVARTSJUKAN SLOG TILL . När Laura hade bott ihop med Karl i över ett år och Cillas sms, telefonsamtal och brev fortsatte, började hon bli svartsjuk. "Cilla var ständigt närvarande i relationen. Behövde hon hjälp med att skruva upp hyllor, laga en punktering eller deklarera, ringde hon Karl. Och Karl kom alltid till undsättning", säger Laura.

Laura, 33, och Karl, 34, träffades för drygt två år sedan. Hon hade varit singel i tre år, medan han var relativt nyseparerad från Cilla, 31.

-Karl var tydlig med att han tänkte fortsätta att ha kontakt med Cilla och det accepterade jag, berättar Laura.

Ringde på kvällen

Cillas pappa hade nyligen gått bort och Karl hade varit ett av hennes största stöd genom sorgen.

-De hade ju levt ihop under fem år. Självklart förstod jag att de inte bara kunde klippa alla band, säger Laura.

Cilla tog för vana att ringa på kvällen, just när Laura och Karl satt sig vid middagsbordet. Många middagar kallnade i väntan på att Cilla skulle gråta klart i luren.

-Visst var det irriterande, Karl borde ha sagt: "jag ringer upp dig". Samtidigt ville inte jag säga något, eftersom Karl led med hennes sorg och delvis kände sig ansvarig för att hon var "låg". Det var Karl som hade gjort slut och han visade att han tog ansvar för det, säger Laura.

I början tyckte hon också att Cilla var omtänksam som kom ihåg att skicka kort vid jul och blombuketter på Karls födelse- och namnsdagar.

-Han blev alltid så glad och sa: "tänk att hon minns". Men nu har jag förstått att hon gjorde det för att inte bli bortglömd själv, säger Laura.

Ständigt närvarande

När Laura hade bott ihop med Karl i över ett år och Cillas sms, telefonsamtal och små brev fortsatte, började hon bli svartsjuk, trots att hon var helt säker på att Karl inte var fysiskt otrogen.

-Cilla var ständigt närvarande i relationen. Behövde hon hjälp med att skruva upp hyllor, laga en punktering eller deklarera, ringde hon Karl. Och Karl kom alltid till undsättning.

Ställde ultimatum

För ett halvår sedan fick Laura nog och sa till Karl att han var tvungen att bryta med Cilla, eller så skulle hon lämna honom.

Karl blev paff över Lauras reaktion. Men när hon vände på rollerna och frågade honom hur HAN skulle ha reagerat, insåg han att situationen hade blivit absurd.

Cilla ringer och sms:ar fortfarande, men Karl säger att han inte ringer upp.

-Ändå anar jag hela tiden Cillas närvaro och hur hon försöker slå in en kil mellan mig och Karl. Han är inte "bara min", utan hon finns där som en skugga i förhållandet, säger Laura.

Är du rädd för att Karl ska gå tillbaka till henne?

-Ja, jag tycker det är trist att han har så mycket kontakt med henne, jag vill att det ska sluta.

Fotnot: Samtliga namn är fingerade.

Läs mer

Erika Scott