Sköna ställningar för storvuxna?

Linn svarade på läsarnas frågor i chatten

RELATIONER

Tigercat89 säger: Jag är en kille som är 17 år men jag gillar äldre kvinnor, över 30 år. Är det något fel på mig?

Linn Heed säger: Hej! Det är inget fel på dig. Det är faktiskt inte så ovanligt att unga killar tänder på äldre och mer sexuellt erfarna kvinnor. Det är ofta en fantasi som för vissa personer realiseras. Äldre kvinnor har oftare hunnit försonats med sin kropp och vågar uttrycka sin sexualitet på ett mer tryggt och moget sätt, än yngre oerfarna kvinnor. Att du föredrar kvinnor över 30 är ingenting att skämmas över.

anonym säger: Jag har inte haft min mens på 3 mån men jag är inte gravid. Borde jag kontakta barnmorska för kontroll?

Linn Heed säger: Ja, det tycker jag att du skall göra. Det är viktigt att fundera över orsakerna när menstruationen uteblir. Är det efter barnafödande, så är det inte så konstigt, eftersom kroppen inte återställs direkt och amning ger ett visst skydd mot graviditet. Ibland kan för hård fysisk träning i kombination med ätstörningar/svält påverka menstruationens uteblivande. Det är alltid viktigt att utesluta en eventuell graviditet, även om hemmatesten från Apoteket är tämligen säkra. Men, jag tycker att du skall kontakta din barnmorska för en kontroll.

Daniel säger: Både jag och min tjej är oskuld, men jag är orolig att jag inte kommer tillfredsställa henne som hon tänkt sig. Är det något jag ska tänka på inför debuten?

Linn Heed säger: Att försöka vara så lugn, trygg och avslappnad som möjligt. Att ni båda två är DÄR och VILL, och OM det inte blir så himlastormande perfekt vid första samlaget, inte se det som ett misslyckande. Ju tryggare ni är med varandra för övrigt, desto tryggare kommer er samlagsdebut att vara tillsammans. Det är en stor händelse, och som ofta skapar osäkerhet, nervositet och prestationsångest, men försök bara att ta det lugnt. Kommunikation är viktig, både för att vara lyhörd inför sin partner, men också för att våga tala om vad som känns bra/inte bra för dig. Långt förspel med mycket kyssar, kel och smek är en bra start, och glöm inte efterspel där ni kan hålla om varandra och dela den nyvunna erfarenheten. Lycka till!

Stor säger: Hej! Tack för en jättebra spalt! Både min man och jag är väldigt stora. Vi älskar varandra och kan onanera tillsammans och dela vår kärlek på det sättet men vid vanliga samlag kan det vara svårt för honom att "nå in". Finns det samlagsställningar som gör det lättare för oss och andra storväxta människor?

Linn Heed säger: Tack för att du uppskattar spalten. Det är alltid roligt att höra! Att ligga ned från sidan kan fungera, eftersom det inte blir en sådan betungande ställning för någon utav er. Pröva er fram och variera med hur ni har benen. Då kommer även han åt att smeka dina bröst och din nacke, och du kan smeka klitoris själv. Ridställningen kan också fungera, även om den är lite mer fysiskt krävande för dig, men du kan vila på dina knän. Pröva också att han sitter på en stol och du halvstår framför honom, med din rygg mot hans mage, det vill säga rida honom bakåtvänd. Lycka till!

Ciccin säger: Hej Linn! Ibland, oftast men inte alltid, så luktar jag väldigt illa i underlivet efter att min pojkvän kommit i mig. Tex, på morgonen om vi haft sex på natten. Det blir som en reaktion mellan hans spermier och mig, för inget utav det luktar illa innan. Vad kan detta bero på? Bör vi kolla upp det? Vi har vart tillsammans i 4 år och det är inget nytt fenomen.

Linn Heed säger: Jag tycker att du skall ta kontakt med din gynekolog för att diskutera igenom problemet ordentligt. Illaluktande flytningar är alltid en signal om att något är i obalans. Det som ligger närmast till hands att misstänka kan vara något som heter bakteriell vaginos, det vill säga illaluktande flytningar ofta i samband med samlag. Lukten påminner litet grand om skämd fisk. En gynekolog kan relativt enkelt fastställa om det är det som du lider av.

Johan säger: Hej Linn! Jag har ett problem, jag har nämligen stånd nästan jämt. Det är så pinsamt, vad kan man göra åt det, står inte ut.

Linn Heed säger: Jag antar att du är i en känslig ålder, när kroppen och hormonerna fullkomligt exploderar. Ståndet kommer i tid och otid, ofta ofrivilligt och skapar pinsamma situationer. Du är troligtvis i din tonårsperiod, när det manliga könshormonet pumpas ut i kroppen och påverkar signalerna mellan könet och hjärnan! Ja det enda futtiga råd jag kan ge dig, är att försöka tänka osexiga tankar, gå med luftiga kläder, så att ståndet inte blir så påtagligt, onanera och tillfredsställa dig själv. Ståndet är ju trots allt ett kvitto på att din kropp fungerar alldeles utmärkt!

tobbe säger: Hej :) Vid vilken ålder är det normalt att onanera? Och är det normalt att gör det om man inte är "färdigutvecklad"?

Linn Heed säger: Hej Tobbe! Det vanliga är att man börjar onanera och tillfredsställa sig själv när könshormonerna får sig ett rejält påslag under puberteten. Vissa kommer i puberteten redan i 10-12 års åldern, andra väntar ett par år. Det är varken onormalt, skadligt eller konstigt att onanera när man inte är färdigutvecklad. Kroppen skall utvecklas under lång tid. Det är alltså med andra ord inte skadligt eller hämmande för utvecklingen att onanera ofta och mycket, snarare tvärtom. Det är ett bra sätt att lära känna sin kropp, sina erogena zoner, sin njutning och våga ge sig hän i det lustfyllda!

elle säger: Jag är en tjej på 26 år och har inte fått orgasm sen jag var 17(då med en kille)! Varken ensam eller med en kille sedan dess. Har provat ALLT, inkl dildos, men precis när jag ska till att komma så låser det sig och känslan försvinner. Jag är oerhört frustrerad över detta!Har fast förhållande och min kille känner till problemet, och säger att det löser sig av sig självt. Jag betvivlar detta :(

Linn Heed säger: Okej. Vi börjar med att utgå ifrån det faktum att du faktiskt KAN FÅ ORGASM!!! Även om det är många år sedan du upplevde känslan, så vet du att din kropp fungerar rent fysiologiskt, vilket är en trygghet. Så jag anar att det mer handlar om en psykologisk låsning, av en eller flera orsaker. Självklart kan bristande onaniteknik vara något som krånglar till orgasmens varande eller inte, så självklart är det viktigt att hitta rätt typ av stimulering och att vara riktigt sexuellt upphetsad för att kunna uppnå en orgasm. Den psykologiska låsningen kan handla om prestation, osäkerhet, dåliga erfarenheter med mera. Du behöver kanske fundera vidare över vad det hela kan bero på och var inte rädd för att ta hjälp av en extern samtalspartner. Det är även ganska vanligt att "orgasmjakten" bidrar till att man kommer längre och längre ifrån det önskade målet, det vill säga orgasmen. Det är bra att din kille känner till problemet och att han verkar ha en ganska cool inställning. Det handlar inte om hans otillräcklighet eller din, ni/du behöver komma vidare, kanske genom att du faktiskt pratar med någon om din situation för att få mer rätsida på vad som beror på vad. Lycka till!

sockan säger: Hej Linn! Jag är väldigt trång och kan inte ha sex utan glidmedel, det känns så trist. Jag kan aldrig ha spontan sex utan måste planera hela tiden. Finns det någon hjälp att få, kan man göra övningar för att vidga sig eller i värsta fall operation?? Mvh Sara

Linn Heed säger: Jag vill börja med att säga att slidan, vilket du förmodligen känner till är oerhört anpassningsbar. Tänk på att det faktiskt kan passera ett barnhuvud genom slidpassagen! Med det vill jag säga att du med största sannolikhet rent fysiologiskt inte är för trång för att kunna genomföra ett samlag. Däremot kan du rent mentalt vara spänd och därmed påverka slidans elasticitet. Genom att man spänner sig och oroar sig över hur samlaget och inträngandet skall fungera, så kan det faktiskt omöjliggöra samlag. Vid ett förspel där du hinner bli riktigt sexuellt upphetsad och våt, så hinner slidan förbereda sig för att ta emot en penis. Glidmedel kan absolut vara användbart, men med tillräckligt mycket stimulans och långt förspel, så kanske det kan fungera utan? Känner du dig bekymrad och oroad så tycker jag att du skall ta kontakt med din ungdomsmottagning eller gynekolog för att diskutera ditt problem.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka nästa vecka då Linn chattar igen!

Linn Heed säger: TACK för idag. Vet ni, nu har ÄNTLIGEN våren kommit, i alla fall till Stockholm. Passa på och njut med en promenad, en kram, en kyss. Det gör gott i hjärtat. Ses nästa vecka!

aftonbladet.se