Jämställdhet en enkel sak - om vi slapp alla fördomar

Läsarna om att dela lika i sex och samliv

RELATIONER

Jämställdhet är inte bara en fråga om relationer mellan könen. Kultur, fördomar och förväntningar styr.

Och det där konstiga spelet som vi har ärvt som biologiska varelser...

Här kommer ett urval av dagens inlägg:

Delar bördorna

"Jag är skild efter 20 år i ett ojämt förhållande, där jag gjorde det mesta + jobbade heltid. Nu har jag ett förhållande där vi hjälps åt med allt, då känner jag mig glad och då har jag också mycket mer ork och lust med sex." (Arbetarkvinna

"Respekt och uppskattning behövs i varje förhållande, oavsett vem som gör vad. Finns det så blir samlivet enklare och trevligare. Men tyvärr så är det lätt att någon tappar något av dessa på vägen. Det är lättare sagt än gjort i ett förhållande att "dela" lika." (Ulrika)

"Klart båda ska ta ansvar..men vissa saker gör jag bättre och vissa han..Tycker att var och en gör det de är bäst på och det man kan lika bra gör man varannan gång eller tillsammans tex är det väldigt roligt att vara i trädgården eller laga mat tillsammans..Så gör vi och det funkar jätte bra för vår familj." (LoSar)

Vårda relationen

"Självklart men varför spricker relationer så snabbt? Därför ingen vill skilja mellan sexbehov o kärlek. Tyvärr Sverige är det 1:a landet i hela världen som är sexfixerade, har lätt att hamna hos någon annan. Ingen vill förstå, förlåta varandra. Ingen vill tala om kärnfamilj, barn, äkta relationer." (Nina Svensson)

"Huvudsaken är att man är överens! Det är ju faktiskt ett JOBB att sköta om hemmet och det måste nog finnas ett visat intresse och en respekt för varandras jobb, kanske framförallt för den som sköter om hem och barn, det är ju trots allt den emotionellt viktigaste biten. Skulle gärna jobba deltid och sköta hemmet om vi hade råd." (Hemma och gravid)

Patriarkatet

"Svenska feminist kvinnor är inget att ha. Res utomlands till ett land där kvinnor vill föda barn och ta hand om dem och hushållet. Därmed inte sagt att jag inte hjälper till hemma men jag och min fru anser att i hemmet har hon ansvaret." (janne)

"68-jämställdhet så osexig! Jag tänder inte på män i diskhandskar eller babyspyor på axeln. Låt mig sköta de traditionellt kvinnliga sysslorna och mannen vara man, då slår det gnistor sen." (Polskan)

Tänkvärt

"Statistiken visar inte varför de är nöjda med sitt sexliv. De kanske är nöjda för att förvärvsarbetande par slipper se varandra?!!" (Lelle)

Björn Morian