”Hur kommer jag över mitt ex?”

Eva Rusz gav råd i chatten

RELATIONER

   Eva Rusz säger: Hej nu är jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

DonGrif säger: hejsan. vad anser du om små jobbflirtar? om man lixom flirtar på jobbet utan att mena något med det utan bara för att det är kul.

   Eva Rusz säger: Det är vanligt och upp till var och en, så länge som det inte sårar den partner man har? Flirtar man då man har en relation så kan det vara ett tecken på att man behöver extra mkt med bekräftelser, kan då var bättre tala med sin partner om det än att flirta med andra. Om du menar att allmänt vara trevlig, öppen och glad så är det en fin egenskap men man håller då på sin egen gräns så inte man missuppfattas av andra. Att flirta är ju ett signalsystem för blivande "nära/erotisk" kontakt!

Sandra säger: Hej! För några veckor sedan träffade jag en kille på en fest. Det slog gnistor mellan oss direkt. Vi har jättekul tillsammans och en stor fysisk attraktion. Problemet är att han bara är 20 år och jag 24. Jag tycker det är pinsamt att han är så ung, och jag är ju mycket mer erfaren än honom på kärleksfronten...hur stor roll tror du åldern spelar för att det ska fungera i längden?

   Eva Rusz säger: I er ålder tror jag inte det spelar så stor roll alls! Ni är inte så många år emellan, det skulle vara svårare om det skiljde 10 år eller mer! Go for it! Njut! Han kommer att mogna, och lära sig av dig om du är mer erfaren. det är få personer som alltid är på samma nivå. man skall utvecklas tillsammans i en bra relation!

Udrar säger: Hej Eva!

Efter drygt ett år tillsammans börjar känslorna blekna. Det är första gången i ett sådant långt förhållande och jag undrar,

kan det vara så här? Det blir en del pussar, kramar och sex, men det är ofta min partner som tar initiativ till detta.

Jag älskar fortfarande min partner men jag vet inte på vilket sätt. Det känns som om känslorna ändå kan finnas där, dolda någonstans.

Finns det något som kan få känslorna att bli starkare igen, Övningar, tid ifrån varandra?

Vill ju inte ge upp förhållandet jag trivs i...

   Eva Rusz säger: Ettårskriser finns det, eftersom man då har lärt känna varandra och kan lugna ner sig lite, man vet vad den andra går för och slappnar av. Då kan man som du efterlyser aktivt arbeta på att fördjupa kunskaperna om varann. Fundera på vilka olikaområden eller aktiviteter du tillsammans med honom skulle vilja utveckla? Att liksom " höja ribban" lite genom att sätta nya mål tillsammans att sträva emot kan bli en stimulerande utmaning. Börja också samtala om olika saker som ni inte vet så mkt om varandra, det finns säkert en massa som ni inte har uttryckt, kring sex och andra områden i livet. Drömmar osv!

cj säger: min kille meddelade efter 4 års förhållande o samboliv att han vill ha en paus. han ser fortfarande en framtid för oss men inte just nu. ingen av oss har tidigare haft en annan partner el annat seriöst förhållande så han menar att han är nyfiken på om gräset är grönare på andra sidan. paus innebär att vi får ha sex med andra om tillfälle ges. samtidigt sa han att jag måste räkna me att han kan träffa nån annnan, o jag oxå. jag saknar honom jättemkt. vi har båda pluggat under dessa fyra år o blev nu färdiga. jag såg fram emot ett riktigt liv, dvs arbetsliv och riktig ledig tid + mera pengar a

   Eva Rusz säger: Ja det låter som att det är han som sätter en paus och definierar vad den skall kunna medföra, inte du? om du inte vill detta så måste du säga ifrån, alltså sätta en egen gräns och tala om vilka eventuella konsekvenser det kan bli. Det är säkert en obehaglig känsla att ens partner vill ha en standbye men du inte vill det? ge inte upp så lätt! samtala med honom om vad det är han TROR skulle vara grönare på andra sidan? Finns det ngt han är mindre nöjd med mellan Er två så bör hans utveckling mätas inom er relation först. inte genom att han skall möta andra och mäta dem med dig! Säg ifrån och fundera också om du vill gå med på detta?

anna säger: Hej! Jag är så trött på att "spela spel" när det gäller killar och förhållanden. Är det så att killar är omogna/osäkra som inte klarar att en tjej är ärlig med känslor eller finns det någon biologisk förklaring (jaktinstinkt? )som ör att det faktiskt kan vara bra att spela svårfångad? Vad rekommenderar du? Raka rör?

   Eva Rusz säger: Det finns en del litteratur världen över, särskilt i USA där mannens jaktinstinkt skall förstärkas genom att kvinnan är passiv. det finns kurser där kvinnor skall lära sig bli "passiva byten" - det där har idag mer med den kulturen att göra är jag övertygda om. I Sverige, som leder jämlikhetssträvan inom många områden lär sig män och kvinnor nya mönster och de går emot denna aktiva/passiva rollfördelning.

En kvinna kan gott visa att hon är intresserad sen är det givetvis bra om man inte är för klängig, eller för mycket "på" eftersom det kan skrämma ngn en del. En hyfsad avvägning mellan att visa intresse och invänta ett svar är vad jag kan rekommendera!

Evita säger: Hej!Rädd för att gå upp helt i ny pojkvän.Är inte van vid sunda relationer,bara passionerade affärer.Vad gör man i ett förhållande egentligen?Samtidigt rädd för att han tröttnar om det inte är kul,samtidigt rädd att det blir för intensivt o tröttsam utan vardagsliv.

   Eva Rusz säger: Du skall försöka ha ett eget liv också, träffa vänner, olika andra aktiviteter. Du inser ju själv att du har behov av det. och det får din kille acceptera. det är inte så i en relation att den ena skall bidra med all energi "var kul eller spännande". Det är ni tillsammans som skall skapa er relation och om han inte accepterar att du också har andra intressen så kanske det är "fel" kille!? han måste investera av sig själv med, så du emellåt kan få bli"road" också!

Mitsu säger: Min tjej skickar grova sexmail med en kollega, är det ok så länge det stannar vid mail? Jag har konfronterat henne och sagt åt henne att lägga av med det men hon menar på att "det bara är på skoj" medans jag inte tycker att det är det minsta roligt.

   Eva Rusz säger: Nej, jag tycker du skall kräva av henne att sluta eftersom det sårar dig.

Kalle säger: Tjena! jag har träffat en tjej, men hon bråkar jämt med sin familj och för att söka tröst ringer hon sitt ex hela tiden, vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Be henne tala med dig då hon är arg istället.

Eva säger: Hej Eva. Jag är en kvinna på 43 år som varit tillsammans med min man nu i 27 år, dom senaste åren har han ändrat beteende, han skäller både på mej och barnen om jag tex har en annan uppfattning än vad han har så säger han att jag bara vill bråka och därefter går han där ifrån.

Jag älskar honom och han säger att han älskar mej men vad ska jag göra när han vägrar att lyssna på mej ?

   Eva Rusz säger: Du får försöka tala med honom innan han går iväg eller då han kommit tillbaka. I lugn och ro fråga honom vad det är som egentligen gör honom så arg? Kommunikation är jätteviktigt, och han kommunicerar ju ngt då han går därifrån? Ett alternativ är några timmars familjerådgivning för att kunna bena ut och sätta ord på vad det är som pågår inom honom!

Anders säger: Hej! Jag är nu inne i ett lyckligt förhållande med min flickvän, vi är förlovade och jag älskar verkligen henne, men problemet är när hon åker till sina kompisar 70 mil ifrån mig får jag en obehaglig känsla i magen och jag misstänker otrohet, varför känner jag så? jag litar verkligen på henne... kan de bero på att mitt ex va otrogen mot mig? Hon säger iaf att hon inte gjort nåt, vilket jag tror på.. vill inte ha de här känslorna kvar...

   Eva Rusz säger: Ja gamla otäcka känslomässiga minnen sen förr kan gvetvis spöka! Du får försöka att tänka på alla MOTBEVIS din nuvarande flickvön ger dig varje gång du får den känslan. Du kan också försöka fokusera bort från känslan som inte kanske är sann, bara en rest sen förr då du var själv och inte visste vad ditt ex gjorde? Gör andra saker, intensvivt då du får denna känsla, eller säg STOPP till dig själv, och gå ut och spring eller gå! Övning ger färdighet!

säger: Känner jag behöver ett uppehåll från min sambo, men med boendesituation och livssituation funkar det inte. Hur kan man få ett förhållande att funka igen om det inte gör det nu... Tycker om honom, och mycket känns "tryggt" med ett förhållande, men samtidigt irriterar jag mig på honom och känner att något är "fel". Vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Ett sätt kan vara att säka utomståned hjälp, parterapi eller parsamtal för att med ett proffs hjälp bena ut vad det är som inte känns så bra.

säger: JJag kan intye komma över mitt ex, vad ska jag göra för att inte ta kontakt med honom? vill bara glömma.

   Eva Rusz säger: Du får med all kraft avhålla dig ifrån att ringa då du får den impulsen. Sitta still och andas lugnt eller ut och gå eller göra ngt annat. Ju mer du övar på att INTE ge efter för dina impulser desto bättre kommer det att gå. det är en svår situation att härda ut då känslominnen sköljer övre en, men det går med tiden, jag lovar!

säger: Jag är rädd att jag inte kommer kunna lite på min pojkvän igen efter ett litet snedsteg han gjorde ute en gång. Hur ska jag göra för att släppa orostankarna? Han har ju sagt att han ångrar sig och att det bara är mig han älskar...

   Eva Rusz säger: Ja det kanske låter för enkelt men egentligen är det enda du kan göra att fatta DITT beslut och hålla fast vid det varje gång du börjar tvivla. Sen kan du givetvis tala med honom om detta ännu en gång men ngn gång måste man sätta PUNKT. Om det är några frågor du har kring hans "beslut" att göra ett snedsteg, skriv ner dem och ta sen upp dem med honom en gång för alla!

Moderator säger: Då tar vi sista frågan!

säger: finns det olika kriser i förhållanden efter olika år? ex efter snart fyra års förhållande finns det någon klassisk fyraårskris?

   Eva Rusz säger: Kriser kommer då man inom sig krockar med behov, känslor och åtgärder. Det är ganska individuellt vilka som får det. Man brukar tala om 7 års krisen men givetvis finns det oliak andra år som för vissa par är kritiska; som då man gift sig tex, eller fått barn, eller fått nytt arbete eller flyttat in i nya huset osv. Själen hänger inte riktigt med att integrera de nya intryck och krav som en ny livssituation innebär och då man alla tankar och känslor spåra ur, så man under en tid känner sig förvirrad, deppad osv. en En relationskris är ett tecken på att man kanske behöver samtala om vilka nya behov som båda parter behöver verkställa. samtal är ett mkt bra sätt att sätta fingret på vad det är som behöver åtgärdas!

Moderator säger: Vi avslutar med litet smicker till Eva!

anna säger: Hej igen Eva, tack för ditt svar. måste bara säga att jag tycker du svarar otroligt snabbt och proffsigt på alla frågor. Intressant chat!

   Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen!

Stor kram

Eva