"Ställ inte upp på sådant du mår dåligt av"

Läs hela chatten med Linn Heed

RELATIONER

DD säger:

Jag tänkte fråga dig, hur lätt kan en tjej bli gravid.Måste man komma in i tjejen eller det räcker med att man har lite sperma i fingret när man byter kondom.

Ibland vill man gärna fortsätta efter utlösningen, kan man byta kondom och fortsätta utan att man är nervö att tjejen blir gravid.

Kille21

   Linn Heed säger: Störst risk/chans för en tjej att bli gravid är givetvis om utlösningen hamnar intui slidan, men även samlag utan utlösning i slidan kan resultera i en graviditet, på grund av den så kallade försatsen som kommer utan att man som kille eller tjej känner det. I försatsen kan det finnas spermier. Jag kan inte svara på hur stor risken är att en tjej blir gravid om du har sperma på fingret och som sedan hamnar på kondomen, men det allra, allra bästa är ju givetvis att inte ta några onödiga risker, utan att se till att sperman är avtorkad. Dessutom finns det ju risk för könssjukdomar om du har sperma på kondomen på utsidan och sedan utför samlag. Så kör safe sex hela vägen!

Nils säger: Hej jag undrar om du har några bra sex ställningar för en kille och tjej som är 16 så att tjejen får en skön orgasm? Vi har prövat den missionären och när tjejen rider killen. Har även hört att man ska behöva hålla på länge när man kör missionären om tjejen ska få orgams.

   Linn Heed säger: Hej Nils! Det här med samlagsställningar och vad som fungerar för att ge total njutning för båda parterna är så oerhört individuellt. Vissa tjejer får orgasm vid missionären, eftersom klitoris stimuleras via samlagsrörelserna, andra tjejer tycker att det är lättare vid samlag bakifrån då G-punkten lättare kan kommas åt. Så ni får helt enkelt pröva er fram tillsammans. Bra att känna till är att dom allra flesta tjejer får orgasm via klitorisstimulering, så någon form av smekning eller beröring av klitoris under samlaget är att rekommendera. Lycka till!

martin säger: hej linn. jag är 17 år.

Jag har tidigare frågat dig om vita prickar på penis. nu har jag tänkt gå till en läkare för att ta bort dom.Jag har nu två frågor.först undrar jag var jag kan ta reda på var närmaste ungdomsmottagning ligger.

fråga 2. jag är inne i en fas där jag ständigt får stånd. även om jag inte tänker på något särskilt upphetsande. jag är rädd att jag ska få stånd när jag är hos läkaren. det skulle vara väldigt pinsamt. jag undrar om jag kan göra något för att undvika stånd just då??

   Linn Heed säger: Din närmsta ungdomsmottagning hittar du antingen i telefonkatalogen på dom gröna sidorna, eller genom en sökning på internet. Sök då på ungdomsmottagning och den orten där du bor. Du har alltid möjlighet att uppsöka vilken ungdomsmottagning du själv vill, så du kan välja en som passar dig bra, utifrån boende, skola, anonymitet etc. OM du skulle få stånd hos läkaren som undersöker dig, så är det ingenting konstigt, även om jag förstår att du skulle uppleva situationen som oerhört pinsam. Doktorerna ser inte detta som något onormalt eller pinsamt, så försök bara slappna av och undvik att stressa upp dig inför situationen. Tänk osexiga tankar och se det som en medicinsk klinisk läkarundersökning, det är inte så oerhört upphetsande. Lycka till!

Anonym säger: Hej Linn! Hur vet man att man gillar någon?

   Linn Heed säger: Ja, till exempel genom att man ofta tänker på den personen. Man blir fylld av olika positiva känslor, pirr i kroppen, rosor på kinderna. Upptagenheten och fokus kretsar kring denna person. Man kan dagdrömma och faktiskt bli mindre frånvarande. Man kan tycka att man "ser" personen överallt, och det är ju på många sätt ett uttryck för ett önsketänkande och en längtan. Det är härligt att tycka om någon så mycket, men det kan ju också innebära en viss osäkerhet och frustration om man inte vet hur man skall våga närma sig den här personen.

Lisa säger: Hej! Jag är sedan ett par veckor tillsammans med en kille på 20 år. Själv är jag 24. Vi har jätteskönt sex länge och ofta, men han kommer inte! Han har aldrig kommit tillsammans med någon tjej men han kan komma själv när han onanerar, han vill dock inte onanera när jag är med. Han får stånd väldigt lätt och kan ha sex hur länge som helst. Hur får jag honom att komma tillsammans med mig?

   Linn Heed säger: Genom att INTE PRESSA HONOM till utlösning, då är det lätt att han upplever det som prestationskrav som han inte kan leva upp till och då är orgasmen och utlösningen långt borta. Var lite tolerant, ni har bara varit tillsammans i ett par veckor. Du och han vet att hans kropp fungerar alldeles utmärkt, eftersom han kan komma vid onani. Det handlar nog mer om psykologisk trygghet, eftersom orgasmen och utlösningen är ett sorts utelämnande i sig självt. Många killar och tjejer kan uppleva detta som svårt och det kan ta tid att känna sig bekväm tillsammans med sin nya partner. Det innebär inte att han inte gillar dig, att du gör fel i sängen, eller att han inte är attraherad av dig. Det kommer fixa sig, ha bara lite tålamod!

plupp säger: Hej. Har generellt svårt att få orgasm vid samlag. Får ibland orgasm när klitoris stimuleras, men aldrig av penetrering. Inga problem när jag onanerar. Nu har jag träffat en kille som jag tycker om på alla sätt. det enda som gör mig ledsen och frustrerad är att jag inte får orgasm. Jag stänger av och säger att vi ska struntar i mig för att jag tycker att det är så jobbigt att försöka. Han vill verkligen att jag ska få ha det lika skönt som honom och är väldigt omtänksam. Jag känner mig väldigt avslappnad i sängen med honom. Vad är problemet? Jag känner mig ofullständig...

   Linn Heed säger: Du är på intet sätt ofullständig, däremot tycker jag att du är lite hård mot dig själv. Du kan uppnå klitorisorgasm vid stimulering. Varför kan du inte stimulera dig själv även under samlaget? Varför kan inte din kille stimulera dig under samlaget? Samlag bakifrån är en ställning som underlättar smekningar av klitoris. Undvik att lägg någon värdering i om en klitorisorgasm är "mindre värd" än en vaginal orgasm. Min inställning är att ALLA ORGASMER är BRA ORGASMER! Du har ditt sätt att njuta på och tillsammans så kan ni i lugn och ro utforska detta med tiden och hitta andra sätt att tillfredsställa varandra på. Kliv av orgasmjakten. Den gör bara att du kommer ännu längre ifrån målet, och bara känner dig ledsen, dålig och frustrerad. Njut istället tillsammans med din kille, på det sätt som du gör vid onani!

Malin säger: hejsan!

jag har använt p-piller och p-ring men har fått urinvägsinfektioner av båda dessa. nu undrar jag om du tycker att jag ska testa en p-piller sort till eller gå direkt på kopparsprialen??

kan tillägga att jag är 19 år och har fast partner. vet även allt om preventivmedel och har pratat med en barnmorska om kopparspiral och det går bra att få det om jag vågar. kram malin

   Linn Heed säger: Du verkar ha en barnmorskekontakt som fungerar och som du kan prata igenom din situation med. BRA! Använd dig av era tankar och funderingar när du gör ditt val av preventivmedel. Koppparspiral kan säkert vara ett alternativ för dig, om du vill undvika hormoner. Urinvägsinfektioner i samband med samlag kan handla om att du inte tömmer blåsan ordentligt efter samlag. Då samlas bakterier kvar och kan orska urinvägsinfektioner. Det är också lätt att hamna i onda cirklar av upprepade infektioner, så det är viktigt att bryta dessa. OM du och din barnmorska är överens om att det är det hormonella preventivmedlet som är boven i dramat, så tycker jag att ett hormonfritt preventivmedel är på sin plats, men diskutera igenom detta en sväng till!

Trisse säger: Hej Linn. Jag undrar vad man ska göra om man har svårt att ha på kondom för att penis är "konformad" och alltså tjockare nertill. Har prövat olika märken men ingen sitter bra

   Linn Heed säger: Ja det är ett problem som det faktiskt inte finns någon riktigt bra lösning på. Det enda som jag kan rekommendera dig att göra, är precis det, att pröva olika kondomsorter och se om någon har bättre passform än den andre. Vissa killar har konformad penis, som gör att kondomen inte sitter så bra. Gå igenom RFSU:s kondomsortiment på deras hemsida och se om du kan hitta någon som kan passa. Något bättre tips har jag tyvärr inte.

Sanna säger: Hej!

Jag och min man sedan fem år har i ett par år haft det lite jobbigt med sexlivet. Jag har haft problem med smärta och svidande vid samlag men det har nu blivit mycket bättre. Förut tände jag lätt och fick nästan alltid orgasm. Nu blir jag nästan aldrig riktigt tänd och det känns inte så där intensivt heller. Jag blir stressad av att jag känner att jag måste skynda mej att bli redo för samlag och att jag sedan måste komma så att han slipper hålla igen så länge. (Vi har flera småbarn så vi kan inte ägna heldagar eller helkvällar åt sex, men någon timme har vi ju på oss.)

Min man känner

   Linn Heed säger: Det låter som att ni lever i en tidspressad och kravstressad miljö, MEN det handlar om att ändå försöka skapa kvalitetstiden tillsammans. En timme låter som en ganska bra start i alla fall. Du behöver förmedla till din man att FÖRSPELET är jätteviktigt. Att du behöver tid att tända, att det inte bara sker per automatik. Det är många faktorer som påverkar. Att hela tiden känna sig pressad, att alltid ha andra att ta hänsyn till (småbarn, man, hem och så vidare), gör att du inte riktigt hinner ställa om kroppen på sex och lust. Ett bra förspel är jätteviktigt och ofta en förutsättning för njutning av samlag och för att kunna uppnå orgasm. Ni behöver stressa av tillsammans och inte vara så rädda för att ta för er. Låt det ta tid att komma. Låt njutningen infinna sig utan att du forcerar den. Totalupplevelsen kommer kännas så mycket bättre både för dig och din man.

ogillar sex säger: hej Linn! jag har ett väldigt stort problem, jag ogillar allt som har med underlivet att göra. Jag gillir inte att onanera, bli smekt, inget alls. Jag gillar inte heller att ha sex. Jag känner inget speciellt plus att jag tycker de är ganska så äckligt. Min fråga är kommer jag att börja tycka om allt detta senare? hur ska jag göra? Är tsm med en kille, och han gillar sex så därför brukar ja ställa upp. Men de tär på vårat förhållande. Har du något råd? Tacksam för svar!

Kram

   Linn Heed säger: Ja, du har ett stort problem när du faktiskt ställer upp på sex och tvingar dig till handlingar som du varken mentalt eller fysiskt är redo för. Sluta göra våld på dig själv på det sättet. Det befrämjar inte er relation, utan snarare tvärtom, det ödelägger den på sikt. Du behöver fundera över vad det är som känns så äckligt att du värjer dig för beröring och smekningar. Kanske är det något i din historia bakåt som gör att du har svårt med detta? Var inte rädd för att ta hjälp av någon utifrån, att samtala med, att tänka högt tillsammans med, att få nya perspektiv och så vidare. Du behöver fundera över vad det kan bero på, innan du kan ta ställning till om det är något som du på sikt orkar/vill jobba med och på så vis kanske få mer lust till din kropp framöver. Men sluta att göra dig själv illa genom att ställa upp på sådant som du faktiskt mår dåligt av!