”Min tjej är inte lika skön som mitt ex”

Läs senaste chattet med Linn Heed

RELATIONER

Camilla säger: Varför gråter jag ibland efter en orgasm? Det har aldrig hänt förut, men nu med min underbara kille så händer det, inte ofta men ibland.

Linn Heed säger: En orgasm är både en fysiologisk och mental upplevelse. Den involverar många känslor och kan släppa på både spänningar och psykiska pålagringar. Gråten kan ju rymma ganska många olika känslonivåer. Det kan ju både handla om "ledsna" tårar och mer glädjetårar. Onekligen så släpper du loss ordentligt, vilket jag tycker är positivt. Förklara för din kille att han inte behöver bli rädd för om du blir ledsen efteråt. Det handlar inte om honom. På så vis kan han finnas nära och bara hålla om dig. Det brukar kännas bra!

tobbe-f säger: Hej Linn! Varför kan man, när man har sex helt plötsligt bli slak? Mvh tobbe

Linn Heed säger: Man kan "komma av sig" av flera olika anledningar. En är stress, krav och prestation. Helt plötsligt kommer du på medvetet/omedvetet att du vill vara världens bästa Älskare i sängen, och för mycket tänk kan faktiskt påverka ståndet. Någonting utifrån kan störa. En telefonsignal. Barn som ropar. Försök att bara vara HÄR OCH NU i stunden. Njut med alla sinnen och skulle Han svika mitt under akten, så fortsätt smek varandra. Byt ställning och vila. Då brukar det ordna upp sig igen. Bra om din partner kan fortsätta smeka dig. Det viktiga är att det inte blir för "stor affär" av det hela. Det skapar bara dåliga spiraler till nästa gång!

ana säger: Jag har haft svårt att ha sex med min kille efter att vi fick vårt första barn tillsammans i hösten förra året. I början är svårt att han kommer in och det gör ont i början och efteråt så gör det ont i slidan speciellt när jag kissar. Jag blev rekommenderad en kräm av en läkare men är rädd att jag ska känna likadan efter att jag har använt den va ska jag göra?

Linn Heed säger: Ha bara sex och samlag om DU VERKLIGEN ÄR SEXUELLT UPPHETSAD och vill ha sex. Se till att vara ordentligt våt och använd gärna extra glidmedel. Det skyddar både dina sköra slemhinnor (under amningen) samt gör sexet skönare. Våga tro att det ska gå bra och bli skönt. Föreställ dig det hela innan. På så vis skapar du en positiv bild och upplevelse av det som skall ske. Går vi in i någonting med positiva förväntningar så är förutsättningarna för att det skall bli bra, så mycket större! Pröva den krämen som läkaren har rekommenderat. Det här kommer att gå bra. Viktigt att du och din kille har en juste dialog och att det är ok att avbryta om det inte känns bra.

Pablo säger: Hej Linn. På Alla Hjärtans dag tänkte jag uppmärksamma en tjej som jag gillar. Men problemet är att hon är jätte- jätteblyg. Har du något bra tips på hur jag kan ta kontakt (vi går på samma universitet) med henne utan att hon känner sig illa till mods? Linn Heed säger: Finns det några naturliga mötespunkter? En rast, en fika i caféterian? Bjud henne på en fika, spontant. Röda rosor och choklad känns för "avancerat" och det skulle bara göra henne och kanske även dig, generad. Nej, satsa på att vara så naturlig som möjligt. Men ge henne lite extra uppmärksamhet, utan att det blir för stort. Du behöver ju inte heller låsa dig till Alla Hjärtans Dag, utan satsa lika gärna på att ta kontakt en annan dag. Då kanske det till och med känns mindre laddat!

för erfaren? säger: Hej Linn! Jag har dejtat en kille nu sen nyår. Vi gillar varandra och hörs av varje dag. Men jag är orolig för en sak - han är oskuld! Han tror dessutom att jag är mer erfaren än vad jag är. Vad ska jag ta mig till?!

Tack!

Linn Heed säger: TA DET LUGNT! Han är oskuld och du är kanske inte så himla erfaren. Fine! Det bästa är om det går att prata om så öppet som möjligt, utan att det blir pinsamt eller att den magiska känslan går förlorad. Men om du vågar vara rak och öppen med att du inte är så sexuellt erfaren, så kommer det säkerligen att trygga honom, eftersom han utifrån sin synpunkt känner sig lite i underläge. Ni är ju dessutom helt "nya" och oprövade för varandra, vilket gör det både spännande och utmanande. Se det positiva! Ni upptäcker varandra sexuellt tillsammans och utgår ifrån det. Att han vill förlora sin oskuld tillsammans med dig, är ju i sig en fantastisk kärleksförklaring tycker jag!

stina säger: hej. Jag och min pojkvän har ett problem. Han kommer inte alltid när vi har sex, ibland går det perioder då han inte kommer alls, ibland kommer han varannan gång kanske. detta tär på mig, trots att han säger att det inte är jag som gör nåt fel. jag känner mig inte fullgod som kvinna och sexuell varelse om inte min pojkvän blir tillräckligt kåt på mig så att han även kan komma. detta leder till diskussioner och bråk. hur ska vi lösa detta?

Linn Heed säger: För det första: Om han inte får utlösning/orgasm så BETYDER DET INTE att han inte är sexuellt tänd eller upphetsad på dig. Det kan både vara fysiska orsaker, mentala blockeringar eller bara en down-period med stress och trötthet. Är man för trött så är det svårare att komma. Har man druckit alkohol så är det svårare att komma. Är man stressad är det svårare att slappna av och komma. Och så vidare. För det andra: Bråk är inte rätt väg att lösa det här problemet. Han känner sig bara ifrågasatt, skyldig och dålig. Det skapar avstånd mellan er och sexet blir till slut en PRESTATION, vilket är en av dom största erotikdödarna! Så vad skall ni göra? Jo, gör inte så stor sak av det. Njuter han, säger han så, så försök att verkligen lita på det. Låt inte detta tära på din självkänsla och sexuella självförtroende. Vill han att du tillfredsställer honom med handen, eller vill han rentav själv tillfredsställa sig på slutet av akten, så låt honom göra det. Alla sätt är bra! Det viktiga är att ni försöker ha en öppen dialog, utan skuld, skam, prestation och krav. Ni älskar ju varandra. Stötta varandra kärleksfullt istället! Lycka till!

hejsan säger: Om man tycker om en tjej riktigt mycket men man mår dåligt efter haft sex med den och känner att man inte vill ha eftermys, vad kan det bero på? Falska känslor eller rädsla?

Linn Heed säger: Svårt att svara på, utan att ha mer kunskap om vem DU är och hur din bakgrund ser ut, dina tidigare relationserfarenheter och så vidare. Men falska känslor, tycker jag låter lite för enkelt. Rädsla däremot är något som kan orsaka många felsteg, förvirrade tillstånd och reaktioner som är svåra att förstå. Du tycker om en tjej. Bra. Hon tycker om dig. Jättebra. Tillsammans tar ni steg för steg. Forcera inte fram sexet. Det kanske måste få komma vartefter. Man behöver ju inte ha sex bara för att man tycker om varandra. Det går att bekräfta varandra och vara nära utan att ha samlag. Faktiskt! Kanske är du rädd för att känna dig bunden, av krav, som egentligen inte är ställda eller uttalade? Kanske är du rädd att det skall bli en riktigt etablerad realtion med allt vad det innebär? Hon kanske inte själv vill ha det, utan du springer i förväg. Fundera lite till över vad du känner och vill, och ta det lugnt med sexet. Det finns där den dagen, ni känner att det är rätt.

oskar säger: Hej. Jag och min flickvän har varit tillsammans i 1 år nu drygt. Vårat sexliv är jättebra, men hon vill prova på analsex och jag vet inte hur man gör eller vad man ska tänka på?

Linn Heed säger: Analsex kräver ÖMSESIDIGTHET, trygghet, lyhördhet och en väldigt bra DIALOG! Viktigt med hygien. Tänk på att inte ha analt samlag för att sedan fortsätta med vaginalt samlag. Bakterierna som finns i ändtarmen, kan orsaka mycket problem i underlivet. Kondom och glidmedel. Rikligt med glidmedel. Välj en ställning där hon kan bestämma takten och har kontroll över penetreringen. Ridställningen exempelvis. Börja med att "värma upp" genom att smeka anus med ett finger. Muskeln som omger anus är mycket mindre flexibel än slidan, så det kräver stor varsamhet. Avbryt om det gör ont. Analsex kräver lite teknik för att det skall fungera, men om ni pratar med varandra så vägleder ni varandra till något bra. Vill inte du prova analsex, så säg ifrån. Bara för att man är kille, så innebär det inte per automatik att man vill ha analsex så fort frågan ställs. Viktigt att komma ihåg tycker jag!

G säger: Vad kan man göra för att inte få för snabb utlösning?

Linn Heed säger: Vänta med penetreringen. Gör ALLT annat innan. Smek, hångla, kyss och så vidare! Start-och-stopp-tekniken, det vill säga att ta kontroll över din utlösning och öva dig i att bli mer uthållig. När du är på väg att närma dig utlösningen så avbryter du. Vilar en stund och börjar om på nytt. På så vis lär du dig hur din kropp fungerar och du tar kontroll över orgasmen och utlösningen. Det kräver en viss träning, men ge inte upp. Det funkar!

frodo säger: Jag tycker inte att min nuvarande tjej är lika "skön" som mitt ex, rent fysiskt. Jag har svårt att komma, det känns som om hela akten går ut på att komma, för att inte göra henne besviken.

Linn Heed säger: Att jämföra kan vara ganska destruktivt, men det är bra att du behåller jämförelserna för dig själv. Det sårar bara! Vi är alla olika och sex med olika partners blir på olika vis. Dock, så är sexet frukten av vad TVÅ personer gör tillsammans. Du är också delaktig i att det inte känns lika skönt som med din förra tjej. Allt sitter inte i slidans anatomiska utformning, även om tjejer liksom killars könsorgan är olika och känns och upplevs olika. Men en upplevelse handlar även om känslor och hur ni har det mellan er? Är relationen fylld av krav? Är det du som skall "pleasa" henne för att det skall vara bra mellan er? Är det på dig allting hänger? I sådant fall låter det som en betungande roll och en ganska tuff relation. Fundera lite över det här, och se vad ni kan förändra tillsammans. Då kommer säkerligen även sexupplevelsen bli annorlunda!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Linn chattar igen nästa vecka, välkomna tillbaka då.

Linn Heed säger: TACK för en jättemysig ALLA HJÄRTANS DAG CHATT! Det är tanken som räknas, så glöm inte bort dina hjärtevänner. Ett litet sms, eller ett mail kan få en bortglömd vän att hoppa till av lycka. Så vad väntar du på? Kram till er så hörs vi nästa vecka på onsdag 13:30!

aftonbladet.se