Nu får vi ett grymt nytt år

Kina skålade in Grisens år i helgen

RELATIONER

Gott nytt år! Eller missade du att det var kinesiskt nyår i helgen? Ta chansen att se vad som väntar dig under ”Grisens år” 2007.

Foto: Scanpix
Hundvän Prinsessan Madeleine är född i hundens år. Här med Zorro.

Igår började minst 1,3 miljarder av världens befolkning ett nytt år?–?47 dagar efter västerlandets nyår.

Det nya året firades redan i lördags med drakdans, dumplings, anka och fyrverkerier i Kina och på många andra håll i världen.

I Peking var 20 000 extra renhållningsarbetare utkommenderade för att sopa ihop resterna efter firandet på stadens gator och torg.

Tolv djur från början

I år är det Grisens år. Tillsammans med råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen och hunden används grisen som årsmarkör i den kinesiska kalendern.

Enligt den buddhistiska tron var det bara dessa tolv djur som kom när Buddha kallade till sig jordens djur innan han skulle lämna jordelivet. De har fått namnge åren efter den ordning de dök upp.

Olika slags grisar

I år har det slagits på trumman att det skulle vara ”Guldgrisens år” – det inträffar bara vart sextionde år och den som föds under detta år spås rikedom och lycka, vilket har fått många att vänta en babyboom i Kina.

De flesta hävdar dock, med stöd i almanackan, att 2007 är Eldgrisens år, inte Guldgrisens.

Bäst för oxar

Hur ditt år blir beror på när du är född, enligt den kinesiska astrologin.

Är du en råtta, häst eller kanske en apa?

Oxar, getter, apor och tigrar tycks ha bäst förutsättningar att se fram emot ett gott grisens år 2007.

Vilket djur är du?

Hur ditt år blir beror på under vilket år du är född, enligt kinesisk astrologi. Vilket djur är du, och vilka kändisar är födda i samma tecken?

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM