"Kan det vara skadligt att använda glidmedel?"

Läs senaste chattet med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: I Stockholm är det riktigt vinterkallt, men förhoppningsvis är det varmt och kärleksfullt i era hjärtan.... Jag sitter och väntar på era spännande chattfrågor..

Ninja säger: Kan det vara skadligt att använda glidmedel?

Linn Heed säger: Nej det är inte skadligt. Tänk dock på att använda vattenbaserat glidmedel ihop med kondom. Andra glidmedel kan skada gummit. Är man dessutom känslig i underlivet, så är det viktigt att inte använda för parfymerade glidmedel och oljor. Många är smaksatta och de är i och för sig roliga, men kan ge en del underlivsirritationer. Liquid Silk, är ett riktigt bra glidmedel.

Sara säger: Hej Linn! Jag tycker att det är hemskt svårt att prata om sex med min partner, det känns så konstigt. Har du något bra tips på hur man ska göra?

Linn Heed säger: Till en viss del, så måste du övervinna hindret själv, det vill säga att samla mod och kraft att börja våga prata om det som känns så svårt. Sedan kan man ju hjälpa varandra. Han kanske tycker att det är lite lättare än du? Man kan också skriva ner sina tankar och känslor och på så vis förmedla till varandra vad man önskar och tycker. Det bästa är att inte ta "snacket" i sängen, i förspelet, akten eller efterspelet. Det kan både bli fel och för känsligt. Kanske kan ni till och med avdramatisera det hela, genom att sätta av en "mötestid" för sexsnack. Nu på fredag, ska vi prata om vårt sexliv. Det blir nästan lite överdrivet och löjligt, men då kanske ni kan skratta åt det tillsammans, och humor är något som är befriande i sådana här sammanhang. Ta ett djupt andetag och ta bladet från munnen. Det här grejar du!

hansolo säger: Om tjejen har svårt att få orgasm genom penetration (vilket är vanligt), vad ska man tänka på som kille för att underlätta för henne?

Linn Heed säger: Att stimulera klitoris samtidigt! Antingen med underlivet (juckande rörelser, där du kommer åt att stimulera henne) eller med handen. Fråga henne vart hon tycker om att bli smekt? Kanske är det på brösten samtidigt som ni älskar, eller att du håller om henne bakifrån? Vissa tjejer går rejält igång på "snuskprat" i örat, kanske är det det som behövs för att få henne att komma? Kom bara ihåg, att vaginalorgasmer varken är finare eller bättre än klitorisorgasmer. Alla orgasmer är RIKTIGT HÄRLIGA OCH BRA! Sätt ingen prioriteringsordning eller prestigefaktor i detta, tack!

nyfiken säger: Hej Linn! när är det lättast att bli med barn?

Linn Heed säger: När man har ägglossning, det vill säga ca 14 dagar före beräknad menstruation. Det är egentligen dygnet innan ägglossningen och själva ägglossningsdygnet, som du har störst möjligheter att bli gravid. Det finns ägglossningstest på apoteket, men annars kan du hålla koll på dina flytningar. När du har ägglossning så blir flytningarna mer geleliknande, och du kan göra "trådtestet" genom att dra ut flytningen mellan tummen och pekfingret. Vissa känner också av den lite förhöjda kroppstemperaturen som omger dygnet kring ägglossningen.

Man18 säger: Hej Linn, får börja med att tacka för allt du skriver. Jag är singel och oskuld, har aldrig hittat den rätta. Jag är ändå ganska säker på mig själv men har den senaste tiden börjat fundera. Jag har en kk på gång men jag vet inte om det är okej inför framtiden. Jag vill gärna säga till min blivande flickvän i framtiden att jag är oskuld och inte har haft en kk. Men hur ska jag göra? Köra på att ha sex, eftersom jag ändå vill känna känslan innan jag passerar 19? Vad ska jag ta mig till? Tack.

Linn Heed säger: TACK för att du läser och uppskattar det jag skriver. Det gör mig varm i hjärtat:-) Det är jättesvårt att ge dig några råd i frågan, eftersom det är du själv som måste bestämma över din kropp och vad du vill göra med dina känslor. Det är en fin tanke tycker jag att vilja ge sin oskuld till någon som man verkligen, verkligen tycker mycket om. Det är ju också en väldigt stor kärleksförklaring till den personen också! Samtidigt förstår jag att du är ung, nyfiken och vill experimentera sexuellt. Känns det rätt att ha samlag, även om det inte är med KVINNAN som du tänker gifta dig med och skaffa barn och så vidare, så tycker jag att du skall ha det. Det viktiga är att du inte gör någonting mot din egen vilja. Man har aldrig några garantier i livet. Vem vet, KK-relationen kanske utvecklar sig till att bli något mycket djupare, och den kvinnan som du tror är den rätta, kanske inte alls vill fördjupa er relation, trots allt. Man vet så lite om framtiden. Försök att ta till vara dagen och livet här och nu. Lycka till!

edf säger: Mitt kille sedan några år var otrogen mot mig. Jag fick reda på det till slut och han drog och vi har inte hörts mer sen dess. Jag har varit helt förkrossad för jag älskade honom verkligen. Det har gått några månader nu, har mått ganska dåligt och så men det känns som att det är på väg åt rätt håll. Mitt problem är, att sedan allt detta hänt, så känner jag ingen sexuell upphetsning någon gång, aldrig, inte ens när jag försöker... Kan inte få orgasm och så vidare. Har aldrig haft problem med sånt, tvärtom. Varför är det så? När går det över? För jag har inte ens hört talas om att det kan bli så här?

Linn Heed säger: Du är inne i en bearbetningsprocess, där du har blivit djupt sårad, besviken, arg och förtvivlad. När känslorna skakar om oss så rejält så är det inte konstigt att vi tappar fotfästet och lusten. Du behöver ge dig själv tid att landa, och hitta plattformen igen. När du mår bättre och kan känna att du är intresserad av att rikta dig utåt mot nya kontakter, så kommer även lusten att infinna sig. Att "tvångsonanera" och försöka framtvinga orgasmerna är inget bra. Det är absolut inget farligt att inte känna lust, eller inte få orgasm.... Gör sådant som ökar ditt välbefinnande. Umgås med människor som tillför dig positiv energi, träna, satsa på skola eller jobb. Se helt enkelt till att stärka upp dig själv inifrån. När du känner dig stark, så blir även din attraktionskraft så mycket större. Jag lovar!

Nina säger: Hej jag är en gift kvinna på 30+, jag försöker att vara "ordentlig" men har jämt ett enormt sug efter annat och mer med andra. Är det så för alla?

Linn Heed säger: Nej det är inte så för alla, men det spelar väl egentligen ingen roll. Det viktiga är att det är så DU känner. Vad kan du göra åt saken? Ett sätt kan vara att prata med din man om hur ni har det tillsammans. Är han sugen på att experimentera sexuellt. Kan ni göra något tillsammans för att "hotta" upp sexlivet? Att vara otrogen är oftast ingen långsiktig lösning som håller och befrämjar den relation man befinner sig i. Jag tycker att det är bättre att du försöker få utlopp för ditt sug och din sexuella energi tillsammans med din man, eller att ni gör upp vad som är okej i ert förhållande.

Fredde säger: Hur gör jag för att inte komma så fort? Jag har testat att onanera innan och tänka på annat med mera, men när jag väl är igång och är sugen så kommer jag ändå snabbt. hjälp!

Linn Heed säger: Det är till stor del en träningssak, men också ett åldersrelaterat problem. Unga killar har ofta problem med för tidig utlösning, medans det brukar lugna ner sig med åren. Du kan öva dig i uthållighet, med till exempel start-stopp-tekniken. Onanera till du är på väg att få utlösning. Stanna upp. Vila. Börja om igen. Upprepa detta flera gånger. Det här kan du även pröva under samlaget. Ni väntar tills du känner att det är lugnt igen och så börjar ni om igen.

Anonym säger: Hej Linn! Tack för dina intressanta åsikter! Jag är en 25-årig kille som undrar om hur vanligt det är att tjejer gillar oralsex? Har träffat en del tjejer under åren men ingen av dem har tyckt detta är ngt dem vill testa på! Tacksam för svar!

Linn Heed säger: Tack själv, för att du är här på chatten och vill dela med dig av din fråga till mig! Jag har ingen siffra på hur vanligt det är att tjejer verkligen gillar oralsex, men min uppfattning är att det idag är tämligen vanligt att oralsex förekommer som en del av förspelet, för både tjejen och killen. För tjugo år sedan var oralsex något stort och häftigt (vilket det egentligen fortfarande är), men idag har sexet blivit mer avancerat (det som bl a presenteras i porrfilmerna) och analsex är det som framhålls som mer spektakulärt. Jag tror att det är viktigt att oralsexet inte blir påtvingat, utan att tjejen känner att det är något som hon själv vill. Långt ifrån alla tjejer tycker om att ta penis i munnen, och långt ifrån alla vill ta utlösningen i munnen! Viktigt med hygien såklart! Det är också bra om hon kan välja en ställning, där hon har kontroll över hur långt penis kommer in i munnen. En ställning där killen pumpar på och håller fast hennes huvud, är det få tjejer som uppskattar.

Anonym säger: Hej Linn! Jag har ett stort jobbigt problem som jag hoppas jag kan få hjälp med. Varje gång jag och min pojkvän ska ha sex så gör det jätteont, svider och känns nästan som om det "går sönder". Framförallt känns detta vid mynningen till slidan. Min pojkvän har en normalstor penis så det bör inte bero på att han är för stor. Det gör ondast i början och brukar bli lite bättre efter vi har hållt på ett tag, men ibland gör det ont hela tiden. Detta resulterar i att vi knappt har sex längre och detta är ett stort problem för oss båda. Hoppas du kan hjälpa mig!

Linn Heed säger: Varje gång.... hur länge har det varit så här undrar jag? Är det mer tillfälligt så kan det handla om att du har en svampinfektion eller oblans i underlivet, som gör att dina slemhinnor både är sköra, extra känsliga och reagerar mot friktionen. Svampinfektioner kan också orsaka små små självsprickor som gör jätteont, både vid samlag och när man kissar. Avstå från samlag under en period och låt underlivet vila ordentligt. Är det alltid så här, så tycker jag att du skall uppsöka din gynekolog eller ungdomsmottagning (om du är under 23 år gammal) och göra en undersökning, för att se att allt är okej. Det kan vara en annan infektion som ställer till det. Jätteviktigt är det med FÖRSPEL, så att du hinner bli sexuellt upphetsad. Lubrikationen, våtheten, är A och O, för att underlivet inte skall ta skada vid inträngandet och vid ett samlag. Använd gärna extra glidmedel. Det förhöjer känslan och minskar friktionen. Lycka till!

Simon säger: Hej Linn! Jag och min flickvän har länge funderat på att ha analsex. Men jag är så rädd att göra henne illa! Har du några tips för att det ska bli så skönt som möjligt för oss?

Linn Heed säger: Hygien. Kondom. Vattenbaserat glidmedel. Ridställningen där hon kan ha full kontroll. Bra kommunikation. Ingen prestige. Bra och långt förspel. Värm gärna upp anus med fingersmek och extra glidmedel. Ta det lugnt och avbryt om det gör för ont!

Moderator säger: Då var det dags för dagens sista fråga!

Twin säger: Hur får man sin frus sexlust att öka? Jag förstår om hon är trött osv iom att hon jobbar och jag är hemmapappa. Hon jobbar, pluggar extra och hjälper till här hemma. Hon säger att det är väldigt bra när vi har det, men vill ofta inte. Själv vill jag ha mer snabbisar eller spontan sex, men hon vägrar att göra de när barnen är vakna för hon kan inte slappna av.

Linn Heed säger: Trötthet är en erotikdödare, liksom stress. Avlasta henne. Sänk också era krav för hur hemmet "MÅSTE" se ut för att ni skall kunna ha sex. Dammråttor, diskberg och tvättberg kan få lusten att avta, men behöver inte nödvändigtvis göra det. Försök vara nära henne. Ta på henne mycket. Bekräfta henne med ord, smekningar och beröringar. Sådant får igång hormoner, kropp och känsla. Uppvakta henne. Visst, det är viktigt att slappna av, men hjälp henne då att ta det steget... att slappna av mitt i allting! Det går!

Moderator säger: Då är tiden ute för dagens chatt. Tack Linn, och tack alla ni som har ställt frågor!

Linn Heed säger: TACK underbara Chattvänner för idag. Vi ses på chatten samma tid nästa vecka. Onsdag 13:30! Kramar till Er från Mig!

ARTIKELN HANDLAR OM