”Han hade 100 kort på sitt ex i datorn”

Läs det senaste chattet med Eva Rusz

RELATIONER

silvia säger: Hej! Min sambo känns att förhållandet är tråkigt nu. Vad kan vi göra för att rädda det?

Eva Rusz säger: Sätt er ner och tala mer i detalj om vad han menar och vad det kan vara som han ÖNSKAR. Det är lätt att man anklagar istället för att specificera vilka behova man har. Försök båda två att fundera och samtala om vad ni skulle vilja göra? Vad ni skulle önska att den andra gjorde? osv.

helene säger: Är sambo med en kille och vi har varsina 2 barn sen innan. Han tycker det är jobbigt att vi har 4 barn men säger att vill bo med mig ändå för att han tycker så mycket om mig. Tror du att han kan vänja sig vid 4 barn?

Eva Rusz säger: Ja det "måste" han ju göra eftersom det är ett faktum att alla fyra barnen finns. Men det kan ta tid innan man får en ny familj att funka tillsammans. Jag tycker att du och han ska försöka avsätta tid att gemensamt diskutera igenom allt ifrån "regler" för barnen hemma till hur ni ska få tid till att hinna med era egna barn emellanåt, och vad ni kan hitta på tillsammans ngn gång i månaden med alla fyra. Försök skaffa en barnvakt också så du och han kan få vara ensamma ngn kväll i veckan. Då kan också barnen ges en chans att få lära känna varandra utan att ni är med. Barn brukar kunna fixa detta med om de känner att föräldrarna vill att det skall fungera. Ge inte upp!

johanna säger: Är sambo med en kille sedan 4 mån tillbaka. Så fort jag pratar om giftermål eller om att leva hela livet tillsammans så blir han livrädd. Tror du att det är för att han inte älskar mig?

Eva Rusz säger: Nej jag tror det är för att han kan ha en helt annat takt än den du har. Att flytta ihop är ett stort steg och just nu kanske det är så STORT och omvälvande så då du presenterar nya förslag så upplever han det pressande. Försök avstå en tid ifrån att tala om framtida mål och försök få vardagen att fungera, bli lugna och lyckliga och trygga tillsammans.

Amy säger: Jag är tillsammans med en kille som är en typ som tar dagen som den kommer. Mer för att han har inget jobb eller utbildning. Vad kan jag göra för att han ska få tummen ur, börja söka jobb eller ngn tidsfördriv istället för att spela data upp till sena nätter, dricka på vardagar. Hjälp mig.

Eva Rusz säger: Att dricka på vardagar istället för att arbeta är inte bra. Var tydlig mot honom och säg ifrån att du inte accepterar att han ”ligger på soffan" och dricker. Tala om att detta är en grundläggande sak i livet att man tar tag i sig själv, och vänta och se om han får ngt gjort. Om det visar sig att ingen förändring kommer till stånd så tycker jag att du skall fundera över om detta verkligen är killen i ditt liv?

helen säger: Har man rätt att bli arg om ens kille berättar efter ett år att han träffade sin KK samtidigt som han dejtade mig? Men sedan lämnade henne när han fick känslor för mig? Överreagerar jag? Kan jag lita på honom igen?

Eva Rusz säger: Givetvis kan man bli arg och besviken men å andra sidan är detta ngt som hänt för ett år sen och han är ärlig då han berättar för dig. Mitt råd är att se det positiva nämligen att han berättade och att han valde dig! Släpp det sen!

madan säger: Hej! Ska jag våga satsa på en kille som säger att han vill va med mej även om han just nu har en tjej. Vi har redan "strulat" lite. Vågar man lita på honom?

Eva Rusz säger: Jag tycker det allra bästa är att avstå ifrån att strula med ngn som är upptagen. Be honom välja eller göra slut, eller avvakta och strula INTE med honom så länge som han är villig att ha två tjejer på gång! Se dig själv som VÄRDEFULL!

lena säger: Hej! Min sambo och jag älskar varandra, men vi har kommit in i en ond cirkel där vi bara ser fel hos varandra. Hur ska vi göra för att bryta detta beteende? Vi vill inte flytta ifrån varandra men min sambo skriker ofta åt mig och verkar missnöjd.

Eva Rusz säger: Man kan hamna i dåliga negativa cirklar och då måste båda anstränga sig att bryta sina beteenden. Kanske ni ska göra egna saker några kvällar i veckan, t ex motionera eller så och vila er lite ifrån varann? Eller så får ni stoppa er själva då ni börjar hacka på varandra. Börja varje dag med att säga ngt positivt om den andra så kan denna typ av "träning" påverka den negativa tankesmittan.

Helena säger: Min sambo vågar inte skaffa barn med mig. Vi har planerat att göra det nu, men nu är han inte redo. Han har fått mer tid flera gånger. Vad kan man göra förutom ge mer tid? Vi är 30 år.

Eva Rusz säger: Tala om det och försök ta reda på vad det är som skrämmer honom? Be honom berätta sina fantasier kring vad det barn skulle innebära som han "tror" just nu. Tiden kan hjälpa till men givetvis skall det inte handla om flera år.

Annica säger: Hej Eva, hur hanterar man att sin bästa vän (som jag råkar vara kär i) inte vill ha mig? Det är jättejobbigt, men jag älskar honom som person och vill fortsätta umgås. Svårt dock när man känner som man känner...

Eva Rusz säger: Det bästa kan vara att ta en paus ifrån honom så du och han får tid att smälta att en vänskap har gått över till andra känslor från den ena parten. Det kan ordna upp sig på sikt, men umgås inte så alls just nu utan vänta ett tag.

maria säger: Hej Eva! Min pojkvän separerade från sitt ex för 7 år sen och dom har fortsatt umgås som bästa vänner efter det, ungefär som tight syskonrelation. Han vill fortsätta umgås med henne och vara med henne utan mig, t ex åka på fester till deras gemensamma vänner. Har försökt förklara att jag inte tycker om det här men han blir bara arg och tycker jag är svartsjuk. Ska man acceptera en partner som lever med en fot i det gamla och anser att man ska få göra vad man vill?

Eva Rusz säger: Svårt att råda. Du känner var din gräns går så därför tycker jag att du bör försöka få honom att förstå att du inte vill att de går på fester ihop utan dig.

Karin säger: Jag hade tidigare starka bevis för att min sambo/fästman varit otrogen, men han vägrade erkänna. Så nu kommer jag aldrig att kunna veta säkert och inte heller kunna agera. Jag har nu svårt att låta bli att spionera på honom och känner att det är omöjligt att lita på honom. Är vårt förhållande dömt att misslyckas nu?

Eva Rusz säger: Ja, men om du fattar ett eget beslut att lita på honom så kommer du förhoppningsvis att kunna se andra sidor hos honom med. Det blir ju så då man fokuserar på det negativa att det nästan bara är det man ser. Ge Er och honom en chans ett par månader och släpp det gamla trista minnet. Om du inte kan det så får du fundera på hur du ska göra framöver.

anonym säger: Vad gör man när ett 15-årigt äktenskap börjar känna slentriant? Vi har barn under 12 år och inget kul händer i vårt liv. Bara jobb och typiska vardagssysslor. Ingen glöd eller gnista så långt ögat når!!!

Eva Rusz säger: Finn en ny hobby som du kan göra med ngn vän eller hitta på en hobby som ni kan göra tillsammans. Res bort en vecka utan barn och upptäck ngt nytt resmål där ni tillsammans t ex kan vandra, simma, titta på nya saker och avsluta med trevliga middagar där ni kan samtala om era nya intryck. Försök skapa roliga situationer tillsammans.

lillan säger: hej! Jag har hittat kort på min sambos ex på hans dator. Det var över 100 kort och alla var inte direkt oskyldiga. När jag sa att jag hade hittat dom, så sa han bara att han inte visste att han hade kvar dom och han raderade dom. Men nu har jag fått för mej att han inte har kommit över sitt ex än. Han säger att han älskar mej och aldrig skulle göra slut. men jag är så osäker. jag är så rädd att han ska dumpa mej för henne. jag älskar han så.

Eva Rusz säger: Jag förstår att du blir upprörd då du hittar såna kort men varför letar du i hans dator? Nu har du gjort det och om han har raderat dem så får du fatta ett beslut att släppa detta. Sluta med att vara rädd för om du är det så blir du på din vakt och kommer ovillkorligen att kunna hitta andra anledningar till att bli svartsjuk på. Det VAR klantigt av honom att spara så många bilder, verkligen men om du älskar honom och har sett att han har en massa andra bra egenskaper, förlåt honom då!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Eva chattar igen nästa vecka, välkommen tillbaka då.

Eva Rusz säger: Tack alla com chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Kramar Eva