Så sunt grälar du!

RELATIONER

Så räknar du ut svaret: För samtliga frågor är svaret ”instämmer ej” det rätta om du vill vara en rättvis fajter. Hur många ”instämmer ej” har du fått ihop?

Foto: Getty Images
Ett sunt förhållande vågar möta konflikter utan att det hotar rasera allt.

0-5 Du är en riktigt ful fajter!

Kliv ur sandlådan och behandla din partner så som du själv vill bli behandlad. Satsa på lyhörd dialog i stället för elak monolog. Just nu är du en stillös sparringpartner åt din älskade. Konfronteras du blir du en kokande vulkan av känslor som ilska, harm och frustration. Du går direkt till motattack, vägrar att lyssna och slår där det gör som ondast. På sikt är ditt fula fajtande en dödsdom för förhållandet. Ett av de viktigaste stegen för dig att ta är att lära dig försonas och förlåta. Det kan ta er relation långt.

6-15 Du grälar med stil – ibland.

Du frestas att fajtas fult, men bara när du pressats mot gränsen till raseri. Ofta för att du är rädd att förlora. När helvetet bryter lös kastar du in allt i fajten som du tror kan ge dig lite makt, snarare än att handla konstruktivt. Så, hur blir du en fair fajter hela tiden? Försök att hitta balans mellan att vara emotionell och rationell, alla meningsskiljaktigheter behöver inte leda till krig. Din partner är inte hin håle, utan den du älskar. Lär dig ta time out. Känner du att blodet börjar koka – bryt! Återkom till diskussionen när du kylt ner dig och kan vara resonlig igen.

16-20 Du fajtas för att älska!

Klart du bråkar. Men du gör det snyggt och

efter regelboken. Ett sunt förhållande vågar

möta konflikter utan att det hotar att rasera allt.

Ulrika Lundberg, I samarbete med Aftonbladets sexolog Linn Heed

ARTIKELN HANDLAR OM