"Jag kan hålla på i timmar"

Läs hela chatten med sexolog Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Halloj! Nu är jag på plats!

UCGE säger: Jag har hört att det finns hjälp mot för tidig utlösning. Jag har dock det motsatta problemet. Jag kan hålla på i timmar. Finns det hjälp för mig också?

Linn Heed säger: Problem med fördröjd utlösning kan vara oerhört problematiskt, både för den enskilde individen, men även för partnern. Är det på samma sätt när du själv onanerar? Är det olika, så kan det tyda på psykiska blockeringar under själva samlaget. Då kan man arbeta med dessa i samtal för att på så sätt luckra upp dessa och frigöra sig mentalt. Är det likadant, och kanske alltid har varit, så tycker jag att du skall gå till en androlog och göra en undersökning. Det kan vara fysiska orsaker, vilka ställer till det. Då kan du behöva medicinsk expertis i frågan. Lycka till!

Man53 säger: Lever i en trygg relation där kvinnan tappat lusten efter klimakteriet, hon vill inte ta östrogen, hur ska vi göra?

Linn Heed säger: Håll en öppen och konstruktiv dialog, som är fri från anklagande ton och okontrollerbar besvikelse. Genom att ni pratar med varandra om hur ni har det, så håller ni kanalerna öppna och tillsammans kanske ni kan hitta lösningar, om än tillfälliga, på ert problem. Även om hon har tappat lusten för sex, så kanske ömhets- och närhetsbehovet kvarstår. Ni kan vara nära varandra, hon kan smeka dig och tillsammans kan det vara fina intima stunder, utan att det nödvändigtvis slutar med samlag. Jag tycker att hon även kan ta en diskussion med sin gynekolog för att få flera infallsvinklar på problemet. Stötta henne, förklara hur du upplever problemet, men undvik att bli för gnälligt krävande och bestraffande. Sådant löser inga konflikter!

Anonym säger: Hej. Jag är lesbisk, hur får jag kontakt med likasinnande? Hur vet man att någon är som jag när man går ut och "raggar", det står ju inte skrivet direkt?

Linn Heed säger: Det finns speciella klubbkvällar, och ibland till och med speciella uteställen, där man kan träffa likasinnade. Bor du i en av våra större städer, så torde det inte vara några problem. Bor man på en mindre ort, så är det naturligtvis svårare och man är ju mindre anonym. Nätet tillhandahåller en rad olika sajter där du kan chatta, nätdejta och lära känna andra lesbiska kvinnor. Logga även in på RFSL:s hemsida. Den är bra och informativ.

Ellinor säger: Hejsan Linn! :) , vad är ditt bästa tips till bra sex ?

Linn Heed säger: Jag har faktiskt två tips, i kombination: HUMOR och KOMMUNIKATION. Kan man skratta tillsammans, åt pinsamheter och dråpligheter även i sängkammaren så kommer man jäkla långt. Kan man prata med varandra om hur man vill ha det, inte vill ha det, känner inombords osv, så har man alla möjligheter att lyckas till ett bra och härligt sexliv!

Fredde säger: Hur når man g-punkten på en kille??

Linn Heed säger: Prostatadildon, som enkelt kan köpas på nätet, stimulerar anus och prostatan, som kan ge upphov till oerhört sköna orgasmer för en kille. Vill man vara utan tekniska leksaker, så kan man givetvis experimentera med fingrarna och försiktigt föra upp ett finger i anus. Använd dock rikligt med glidmedel, för att inte skada slemhinnorna. Många män finner det oerhört skönt att bli stimulerade i området kring anus och med extra tryck mot prostatan.

Anonym säger: Hejsan Linn!

Jag har en fråga som vi är några tjejer som pratat om. Folk skämtar om Bullfitta hit och dit, men vad är egentligen det? Är det venusbergetsform eller formen på blygdläpparna?

Linn Heed säger: Det är venusbergets form. Vissa kvinnor har ett upphöjt venusberg, därav namnet... "Bull...". Tyvärr så är det många kvinnors största kroppskomplex, vilket är så synd. Vi ser alla olika ut i underlivet, vad gäller bullighet, blygdläppar innanför, utanför, färg, form, lukt och smak. För att kunna ha ett riktigt skönt sexliv så handlar det mycket om att försonas med sin kropp och lära sig att tycka om den. Då kan man både slappna av tillsammans med sin partner och njuta hämningslöst.

Tilli säger: Hej! Kan ens p-piller påverka sexlusten - till det sämre/bättre?

Linn Heed säger: Ja det kan det. P-piller innehåller hormoner, ibland två (vanliga p-piller) ibland ett (mini-piller). Hur var och en påverkas individuellt måste man faktiskt pröva och utvärdera. Man kan inte utgå ifrån att bara för att kompisen äter en sort, som funkar för henne, så funkar det lika komplikationsfritt även för mig. Det här diskuterar man i samråd med sin gynekolog/barnmorska, och lika viktigt är det också att välja preventivmedel utifrån ärftlighet och sjukdomar i släkten. Jag tycker också att det är på sin plats att poängtera, att många många kvinnor inte får några biverkningar alls, utan bara det faktum att man undanröjer alla risker för en oönskad graviditet, gör att man mår bra på flera olika plan och kan njuta av sitt sexliv.

säger: Jag är en 26-årig kille som skulle vilja veta; hur vet man som kille att man är infertil och hur går man tillväga att ta reda på det?

Linn Heed säger: Det vet man inte, utan att testa kvaliteten på sina spermier. Det kan man göra antingen privat eller inom landstingets regi. Privat går det ofta snabbt att få en tid, och det går till på det sättet att man lämnar ett spermaprov på plats. Sperman undersöks utifrån en rad olika aspekter. Man tittar till exempel på spermiernas livsduglighet, antal, rörlighet, eventuella defekter och så vidare. Man kan välja att göra en "stor, total undersökning", eller en "mindre, mer begränsad undersökning". Det är analyserna som skiljer sig åt och givetvis priset. För en stor undersökning brukar man få betala dryga tusenlappen och man får svar inom ett par veckor.

Lars säger: Några tips mot för tidig utlösning?

Linn Heed säger: Kondom, ibland kan bedövningsgel hjälpa, äter man preparat som typ Viagra så brukar det ha som "biverkan" fördröjd utlösning, men annars är det att öva sig i sin uthållighet. T ex genom start-stopp-tekniken. Smeka sig till nästan orgasm/utlösning. Stanna upp. Vila. Börja om igen. Upprepa ett antal gånger och på så sätt lär man sig vart gränsen går och man får upp en bättre kroppskontroll. Metoden kräver tålamod och mycket övning, men brukar faktiskt ge resultat. Att variera samlagsställningar kan också vara ett bra tips.

Lina säger: Jag och min pojkvän skulle vilja testa lite nya ställningar men fantasin tryter. Har du några tips?

Linn Heed säger: Utgå ifrån missionären, ridställningen och bakifrån. Det är tre GRUNDSTÄLLNINGAR, som går att variera på fantastiskt många olika sätt. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp! Benen upp, benen ihop, ligga ner, stå upp, bara könsorganen som rör vid varandra, eller kroppar som formligen gnids mot varandra. Det är ni som bestämmer och utforskar. Jag lovar, det går att variera till oändlighet, faktiskt.

jag säger: Hej Linn! Jag undrar hur jag ska göra för att få min kille att ligga kvar i sängen efter att vi har haft sex. Det händer ibland att han går upp ur sängen för att klä på sig, eller så ligger vi bara kvar där i famnarna på varandra och kollar på tv. Jag vill ha det extra mysigt efter sex. Hur ska vi göra?

Linn Heed säger: Förklara för honom att du uppskattar, behöver och tycker att det är viktigt med så kallat EFTERSPEL. Lika viktigt som FÖRSPEL, och SAMLAGSAKT är efterspelet, där man får hålla om varandra, kela, gosa, smeka och mysa och bara pusta ut i varandras famn. Njuta av att man precis har delat något stort, nära och intimt med varandra. Jag tror att han faktiskt förstår detta, men du måste kanske göra honom uppmärksam på ditt behov.

sara säger: Hej.. har du något bra tips på förspel?

Linn Heed säger: För många kvinnor handlar inte ett bra förspel, om några djupa tungkyssar, två händer på brösterna och lite smek på rumpan. För många kvinnor börjar förspelet kanske redan under dagen, med att bygga upp en sensuell förväntan på kvällen när man ses efter dagens slut. Det kan vara sms, telefonsamtal, mail. Att ta en dusch tillsammans. Att få massage. Att få en extra beröring när man står och tar hand om efterplocket efter middagen. Sedan är det givetvis så, att kyssar, smek, hångel och visad åtrå tänder oss. Killars upphetsningskurva är så mycket brantare än vår, och därav är det ibland lätt att hamna i otakt med varandra. Så killar, tänk på att börja förspelet redan under dagen.... Det ger garanterat utdelning! Annars får ni skylla på mig;-)

Moderator säger: Då var det dags för dagens sista fråga!

hej säger: Hej! har du något tips på hur jag ska ha oralsex med min tjej? Har aldrig gjort det, och vill ju verkligen att hon ska få det skönt.

Linn Heed säger: Lätta beröringar med tungan. Cirkla runt klitoris. Gå inte direkt på. Sug, slicka, andas nära underlivet, gärna på insidan av låren, på venusberget och så vidare. Låt henne ligga bekvämt och avslappnat. Gärna en kudde under rumpan, så att du kommer åt och hennes underliv skjuts fram. Lyssna in hennes andhämtning och fråga henne gärna om det känns skönt. Förklara att du vill att hon vägleder dig, eftersom det är hon som vet bäst vad som är skönast för just henne. När hon har blivit upphetsad, genom att bli våt, så kan du föra in ett eller ett par fingrar i slidan och stimulera g-punktsområdet (ca 6 cm upp i slidan på den främre väggen mot magen till), samtidigt som du slickar klitoris. Tänk på att klitoris är lika känsligt som ditt egna ollon!!! Gör en kom-hit-gest, med fingret. Det brukar ge bra utdelning! Lycka till!

Moderator säger: Nu är tiden tyvärr ute. Stort tack Linn Heed, och tack alla som har ställt frågor!

Linn Heed säger: TACK snälla ni för en jättetrevlig onsdagschatt. Jag finns här samma tid nästa vecka, onsdag kl 13:30. Hoppas att ni har TID och LUST att kika in på chatten då och ställa några frågor. KRAMAR till Er!