"Jag blir rädd när jag träffar tjejer”

Läs hela chattet med relationsexperten Eva Rusz.

RELATIONER

Eva Rusz säger: Hej nu är jag på plats och redo!

Moderator säger: Hej Eva och välkommen. Här kommer första frågan.

sara säger: Hej Eva! Min bästa kompis har träffat en kille, och blivit jättekär i honom. Han behandlar dock henne inte bra; sviker henne om och om igen. Han har också en del alkoholproblem. Hon ser dock inte detta, allt är bara rosa för henne... Vad kan jag göra? Jag har sopat ihop bitarna efter henne så många gånge...

Eva Rusz säger: Hej. Ja det där är verkligen ett problem då du som du uppger gång på gång ser ett destruktivt beteendemönster hos din kompis! Din kompis väljer att inte höra dina åsikter eller lära sig av sina egna misstag. Det enda du kan göra är att fortsätta vara ihärdig och mycket konkret, beskriva, föra "dagbok" över de situationer du ser och hör är destruktiva för henne. Tala sen i lugn och ro med henne och be henne lyssna och läsa det du skrivit ner. Det kan vara ett sätt att på sikt få henne att reflektera. Annars får du stå ut med att hon inte är mogen för att vilja se hur hennes verklighet ser ut och hoppas den kan påverkas med tiden.

Amina säger: hejsan Eva! nu är det så hära. Jag gillar en pojke jätte mycket och vill gärna bli tillsammans med honom! men hur ska jag göra så han kan se mig! jag vet inte om han har samma känslor som jag och vill ta reda på det på ett "diskret" sett! snälla hjälp mig! / 3DB

Eva Rusz säger: Hej! Ett diskret sätt kan vara att t.ex håller fast din blick i hans, aningen lite längre än man "normalt" gör med andra man inte är så intresserad av. Annars tycker jag, att man gott på ett trevligt sätt kan säga då man möter honom" hej, jag skulle så gärna vilja lära känna dig lite mer, är det möjligt tror du"? eller liknande. Fundera på vad det värsta är som skulle kunna hända egentligen om du gjorde så? Om man är "för diskret" finns ju risken att man inte syns eller märks, Våga vettja!

Kalle säger: Hej! Jag tror att min tjej har träffat en annan kille. Det är mycket smygande med mobiltelefonen och så. Det värsta för mig är att inte veta alls! Jag har frågat men hon nekar. Funderar på att smygkolla hennes mobil - vet att det är fel men blir snart tokig . Vad tycker dU?

Eva Rusz säger: Hej, jag tror och tycker att det bästa är att fortsätta med en öppen och rak kommunikation, alltså motsatsen till manipulation (kika i hennes mobil osv). Poängtera för henne vilka värderingar ni har i er relation och berätta hur hennes förändrade beteende får dig att må dåligt och "fantisera". Be henne reflektera istället för att bara förneka. Stå på dig men var beredd på att det kan ju också finnas andra förklaringar ev!

säger: Hejsan. Varför dras äldre män till yngre kvinnor? Kan det bero på att yngre kvinnor kan få barn. Alltså mänsklighetens överlevnad??? Från en undrande.

Eva Rusz säger: Hej, tja vet inte riktigt. Nog har detta fenomen förändrats under senare år att äldre kvinnor är tillsammans med yngre. Jag tror det möjligtvis kan vara både en biologisk förklaring till en liten del, men en "uraåldrig" vana att herrarna anses "ha rätt" att välja och vraka och kvinnorna skall stå passiva. Jag menar inte att det är så idag men att våra beteendemönster ofta går igen genom generationer och att vi därför omedvetet härmar efter, utan att våga bryta mot det etablerade "vanliga"!

Ogge säger: Hej, om man är kär i sin absolut bästa tjej kompis som man verkligen inte vill förlora som vän, hur gör man då ? :/

Eva Rusz säger: Hej, det är inte alls säkert att du förlorar henne som vän! TÄNK "om" hon ockå är kär i dig? Det är lätt att man tänker i antingen/eller termer och därmed kanske utesluter andra scenarior. Man kan ju vara både vänner och ihop t.ex. Eller så kan din tjejkompis kanske inte vara kär i dig men bli rörd och glad att du är ärlig och berättar. Det är inte du som skall tänka att er vänskpa kan ta slut utan NI tillsammans som får tala om hur ni kan fortsätta som vänner Om dina känslor INTE skulle vara besvarade! Våga säga det!

age säger: Hej. Jag har fyllt och fyller min tillvaro med prestation, vilket jag tror jag gör föra att dämpa min känsla av oro och tomhet. Detsamma i relationer, som blir prestationen i stället för känslor och kärlek. Känner mig ensam i hjärtat.

Eva Rusz säger: Hej ja det är ganska vanligt att ett perfektionism beteende används för att omedvetet skyla över de tillkortakommanden man TROR sig ha! Försök att dagligen öva dig i att gå ner i varv, slappna av och INTE agera på dina starka känslor av oro och tomhet då de sätts igång. Avhåll dig ifrån att ta i mera, lugna ner dig och skriv ner vilka olika tankar du har kring dig själv och öva dig i att ifrågasätta, realitetstesta dem istället.

why säger: Hej Eva! Jag är 26 år, ser bra ut och har lätt för att få kontakt. Men jag blir rädd och drar mig tillbaka när jag träffar tjejer. Varför vågar jag inte släppa nån inpå livet - att bli bedömd för den är man ska väl inte behöva kännas jobbigt?

Eva Rusz säger: Hej det är svårt att sia om orsakerna men troligen har du någon form av dåligt självförtroende som du naglar dig fast vid då kärlek skall upplevas. Ett självförtroende påverkar självkänslan och den inre bilden av dig själv. Jag tror du TROR du blir bedömd negativt. Försök öva dig i motsatsen, att de du möter tänker positivt om dig istället! Försök också som i föregående svar, att ta reda på vilka tankarna är då du blir rädd? Är de 100% sanna? Det du tror osv. Pröva varje gång du kommer nära en tjej att fokusera BORT FRÅN KROPPEN! Eftersom du annars triggar igång dina känslor som sin tur då triggar igång dina tankar osv.Du skall alltså öva dig i att inte KLIVA IN I DIN ONDA TANKECIRKEL, fokusera på dofter, hennes hårfärg, färgen på kläderna osv. det kan du öva dig på flera gånger dagligen då du sitter på bussen el likn, GLÖM BORT DIN KROPP; låtsast att det inte finns! Övninge ger färdighet, du kan komma ur detta destruktiva mönster!

myran säger: Tror du på livslång kärlek? Jag och min kille har varit tillsammans i tolv år, jag älskar honom - men tycker samtidigt att vårt gemensamma liv är rätt trist. Ska det vara så? Är gräset grönare på andra sidan? Har en kollega jag tycker mycket om och ibland funderar jag hur det skulle vara...

Eva Rusz säger: Hej vad jag tror är inte så viktigt men vad jag vet är att det finns många, många som är lyckliga i livslånga relationer. Men också att det finns, tyvärr många som stannar kvar för länge i dåliga relationer. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan men givetvis kan det vara det ockå! Försök förbättra din nuvarande relation innan du vänder dig utåt. Det känns alltid mycket bättre att ha prövat att åtgärda den ordentligt först innan man går skilda vägar!

tittut säger: min pojkvän har svårt att komma ibland när vi har sex. ibland går det och ibland inte så de tär inga fyskiska besvär utan snarare är det så att vårt sexliv har blivit prestationsinriktat och där känner han press. hur ska vi bryta detta??

Eva Rusz säger: Så kan det bli ibland och för att slippa att detta blir en låsning, en blockering så bör ni införa lite andra betygelser för sexet, Eller avdramatisera det hela. Inse att så kan det vara och att det inte spelar någon roll i långa loppet. Ändra inställning till det, se det inte som ett PROBLEM. Se det som nåt NATURLIGT. Smek och kela mer med varandra eller avstå en period med samlag och "gosa" ihop och samtala om andra saker. Lust och erektion kan inte framtvingas utan kommer "spontant" då man är avslappnad och mår bra .

Susanne säger: Hej! vad är viktigast att tänka på när man står inför att introducera en ny man inför sitt barn? Har en pojke på sex år som är väldigt trygg i sig själv och han bor halva tiden hos mig och halva hos sin far. Har träffat en man sedan ett halvår tillbaka och nu känner vi att det nog är dags att blanda in min son. Vi tänker oss en framtid tillsammans. Vad ska man tänka på? Vilka steg kan vara viktiga att ta?

Eva Rusz säger: Hej! Berätta för sexåringen att du har mött en man du verkligen gillar och som du vill lära känna mer. Och säg att denna man gör dig glad, pigg och lycklig, Fråga sonen om han förstår vad det är osv. Sen kan du berätta att du mött en man som gör dig lycklig. Betona att det INTE är hans nya pappa, utan din kille som är nyfiken att lära känna din son. Betona att du alltid kommer vara hans mamma och att dina känslor för honom inte alls ändras. Men att du tror att ert liv tillsammans kan bli roligare för dig och er tillsammans om du får låta din nya man få lära känna din son. Ta det lugnt, lek tillsammans. Be din nya man att berätta om sig själv på ett barns nivå. osv.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan för idag

sambokille säger: Hej, JAg tror jag skulle gilla en trekant tillsammans med min tjej och en extra kille. Tror du det kan sluta illa? Hur får man veta om hon hade gillat det?

Eva Rusz säger: Hej det allra bästa är att ni samtalar om detta INNAN, Så du inte tvingar henne att göra något hon egentligen inte vill. Det är då det kan sluta illa. Minsta tvekan från din tjej anser jag bör vara ett tecken du skall ta på allvar, alltså heller avstå i såna fall.

Moderator säger: Tack till Eva Rusz och till alla som chattat idag. Eva är på plats nästa tisdag igen kl 13.00 för att svara på era frågor.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta!

Vi hörs nästa vecka igen, Kram Eva

ARTIKELN HANDLAR OM