Vilken typ av partner är du?

Lär dig känna igen mönstret - Eva Rusz hjälper dig som inte får relationen att fungera

RELATIONER

Är du typen som har en mystisk förmåga att ramla över skitstövlar? Eller hittar du alltid fel på din nya dejt?

Lär dig att känna igen ditt felinlärda kärleksmönster — och hur du gör för att bryta det.

Psykologen Eva Rusz.

Om du börjar känna att ditt kärleksliv påminner mer och mer om en skiva som hakat upp sig kan det vara dags att rannsaka dig själv. Kanske handlar det inte bara om otur och olycklig slump. Kanske finns svaret på varför du alltid lyckas välja så fel hos dig själv?

Eva Rusz, legitimerad psykolog och Aftonbladets relationsexpert, är övertygad om att det är så. Och att svaret går att finna i din allra första relation, den med din mamma och pappa.

– Det anknytningsmönster som byggs upp när du är liten påverkar de kärleksrelationer du har som vuxen, säger Eva Rusz.

Tre varianter

Hon förklarar fenomenet närmare i den nya boken, ”Varför väljer jag alltid fel partner?” (Prisma). I stora drag kan man dela in de relationsmönster som skapas mellan förälder och barn i tre varianter.

Uppväxten avgörande

De som får en känslomässigt trygg start i livet med stabila och kärleksfulla föräldrar. De som får en mindre känslomässigt trygg barndom med undvikande och avvisande föräldrar. Och slutligen de som får en känslomässigt otrygg och osäker uppväxt med en oförutsägbar mamma eller pappa.

Lätta på gasen

– De som har ett otryggt, undvikande mönster kan antingen bli avvisande och kritiska eller vara andra till lags. De som har ett otryggt, osäkert mönster har lättare för att rusa i väg med sina känslor och också hänga kvar i ett dåligt förhållande, förklarar Eva Rusz.

Den goda nyheten är att de här trista upprepningarna går att bryta som vuxen. När du lyckats se vilket mönster som styr dig kan du med lite tålamod lära dig att lägga om dina vanor. Är du typen som behöver bromsa eller lätta på gasen i början av ett förhållande? Behöver du bli mer eller mindre tolerant?

Hitta ditt mönster bland typerna bredvid och se hur du kan bryta det.

Typer av partner:

Catia Hultqvist