Schysta kompisen

- Du blir vän med alla

RELATIONER
Geri Halliwell - Schysta kompisen Före detta kryddflickan Geri Halliwell nämns ofta som kompis till stjärnor som Elton John och George Michael. Länge ryktades det också att hon var Robbie Williams nya flickvän – men nej, de var faktiskt bara kompisar.

Den nya dejten, eller ”bästisen” du varit kär i sedan ett år tillbaka – det spelar ingen roll. Det blir alltid ”bara vara vänner” för din del. På något konstigt sätt hamnar du i ”Dr Phil-situationer” och blir den som får höra allt om den tilltänkta dejtens kärleksproblem. Samtidigt visar du aldrig att du vill något annat själv. Du lyssnar sällan på ditt eget hjärta och inväntar i stället andras känslor och reaktioner. Du intalar dig att det är bättre än inget alls. I stället seglar ”kompisen” (som du är hemligt kär i) vidare med andra romanser och lämnar dig kvar på kajen.

Varför är jag så här?

Du har lärt dig att skydda dig själv eftersom du växte upp med föräldrar som var undvikande och avvisande. Mamma och pappa har inte bekräftat dig tillräckligt och du tror själv att du inte är värd särskilt mycket. Eftersom du har fått dålig kärleks-feedback har du heller aldrig lärt dig ”hur man gör” i romantiska situationer. Därför sänder du ut fel signaler och blir kompis med den du i själva verket är kär i.

Hur ska jag göra för att bryta mönstret?

Fundera över ditt eget beteende i relationer. Öva dig på att uttrycka dig om du vill något mer än vänskap. Hur duktig är du egentligen på att sätta ord på dina starka känslor. Du kan till och med skriva ner ord och repliker på små kort. Både för att öva och för att ta fram i situationer där du normalt inte skulle våga uttrycka romantiska känslor. Öva dig också i att säga till när du märker att du inte blir tagen på allvar eller blir illa behandlad. Ta det i små steg och börja med att klaga på en vara du köpt i en affär där du inte känner någon.