Bli en bättre älskare - med lyckopiller

Docent: För tidig utlösning vanligare än erektionsproblem

RELATIONER

Nästan var tionde svensk man har problem med för tidig utlösning.

Med hjälp av en ny antidepressiv medicin kan de förlänga tiden för samlag, visar en amerikansk studie.

Antidepressiv medicin, eller så kallade SSRI-medel, har flera biverkningar. Men en av dem - att man får svårare att få utlösning - kan vara av godo för alla de män som lider av för tidig utlösning vid samlag.

Medicintidskriften The Lancet presenterar i dag en ny studie i ämnet, skriver Svenska Dagbladet.

Amerikanska forskare har testat ett nytt SSRI-medel, som tagits fram speciellt för att hjälpa män som har problem med för tidig utlösning. Medlet Dapotexetine har dessutom färre biverkningar än traditionella SSRI-medel.

Nio procent lider av problemet

2 600 män ingick i studien. Vid studiens början fick de i genomsnitt utlösning efter mindre än en minut då de hade samlag. Efter att under tolv veckor ha tagit det nya medlet strax före samlag, hade tiden utökats till 3, 32 minuter.

Enligt Kerstin Fugl-Meyer, som är docent i sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset, har nio procent av alla svenska män verkligt stora problem med för tidig utlösning.

– Det är ett stort problem, faktiskt mer vanligt än erektionsproblem, säger hon till SvD.

Redan i dag används antidepressiva medel mot för tidig utlösning i Sverige. Många män drar sig dock för att äta medicin för att få hjälp. Kerstin Fugl-Meyer tror att det finns ett motstånd mot att äta antidepressiv medicin om man inte är deprimerad.

Mia Carron