Första veckorna i Australien

- Cecilias dagbok efter flytten

RELATIONER
Foto: Ron D´Raine
Både Fredrik och Cecilia fick jobb direkt, och nu funderar de på att köpa hus.

Augusti 2006

1:a dagen

Hallåj från down under – nu är vi här.

Flygresan tog ett dygn. Våra kompisar Murray och Kate och deras tre söner hämtade oss på flygplatsen. Vi hade 45 kilos packning + 30 kilo handbagage med oss. Emigrerar man får man ta med sig mer än vanligt. Tur att Murray har en stor bil. Samtidigt fattar jag inte varför Fredrik promt skulle släpa med sig sin surfingbräda och sina megastora vandringsskor (han har storlek 46). Vi hade kunnat köpa nytt här – dessutom fick jag ju lämna kvar mina älskade ljusstakar från Svenskt tenn. Men, men.

Vi åkte direkt till Rick Hart (en stor vitvaruaffär) och beställde kyl, frys och tvättmaskin.

Nu har vi varit här i tre timmar och precis kommit hem till Murray och Kate där vi ska bo den första veckan. Solen skiner och det känns fantastiskt att vara framme. Nu ska jag ringa mamma. Sen är det godnatt!

2:a veckan

Vi är extremt effektiva. Efter en vecka hos Murray och Kate har vi sagt ”bye, bye” och redan flyttat in i en egen lägenhet som vi hyr i Subiaco (supermysig förort precis utanför Perth). Vi har åkt i skytteltrafik till Ikea och tokshoppat. Vi inser hela tiden att ”ja just det, vi behöver en sån också ?”

Vi har också fixat hemförsäkring (en hel djungel att ta reda på vilket bolag som är bäst). Telefonen kopplades in i går och nu väntar vi bara på att få internet. Sen är det viktigaste fixat. Fredrik tjatar om en tv, så vi måste väl i väg och köpa en i helgen.

För några dagar sen började jag jobba på Rusty. Första dagen var lite pirrig men det är väldigt slapp stil ? alla på kontoret går runt i badtofflor och surfshorts, till och med vd:n. Helt otroligt.

3:e veckan

Jag har köpt en bil. En liten Toyota Echo, tror den heter Yaris i Sverige.

Det är vänstertrafik här, så det kändes lite jobbigt att kasta sig rakt ut i trafiken på motorvägen. Men det går bättre och bättre för varje dag. Vägarna är ganska lättkörda, breda och flerfiliga, som i USA.

Det känns skönt att ha bil eftersom kollektivtrafiken är begränsad (buss och tåg används nästan bara av pensionärer och studenter).

Vi har varit på en husvisning också. Husen är helt enorma. Perth har flest miljonärer per capita i hela världen, så ni kan ju tänka er hur husen ser ut! Rena rama Hollywood.

Vi vill köpa ett eget hus ganska snart eftersom priserna går upp hela tiden. Helst vill vi bo nära Fremantle – en liten kuststad – men vi får se. Att låna pengar här är ganska dyrt, räntan ligger på 7–8 procent.

Vi har varit och tittat på ett annat hus också. Några svenska vänner till oss har köpt ett hus på internet. Vi fick i uppdrag att inspektera det och passade samtidigt på att palla citroner i deras trädgård. Grannen undrade vad vi höll på med, men sen kom han ut med en stege och hjälpte till. Folk är så vänliga här.

4:e veckan

Nu har Fredrik börjat jobba också – på ett företag som hjälper arkitekter och designer att planera trädgårdar. Det är ett enormt tryck på arbetsmarknaden. Företagen skriker efter arbetskraft – så det är bara att välja och vraka.

I dag fick jag reda på att jag ska få åka på inköpsresa med jobbet till Shanghai. Det ska bli kul. Annars är det ganska slött tempo på jobbet, inte som i Sverige där alla slavar ihjäl sig om dagarna. På fredagarna bjuder vd:n hela företaget på vinlunch.

Om en vecka åker vi till Margaret River (västra Australiens vindistrikt) och myser lite.

5:e veckan

Hej igen. Nu har vi varit i Margaret River över helgen. Vi bodde på en mindre vingård och passade på att äta lunch på en annan större vingård, Vasse Felix, där våra vänner ska gifta sig i december. Vi hann också med att hälsa på några av mina kollegor som deltog i en surftävling.

Jag har glömt att berätta om vädret! Det är vinter just nu men ändå cirka 20 grader varje dag. Om man går ner till stranden är det alltid någon som surfar,

eller motionssimmar.

ARTIKELN HANDLAR OM