Jag slår på min pung - är det normalt?

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på Er! Då sitter jag redo vid datorn...

Moderator säger: Hej Linn och välkommen. Här kommer första frågan.

säger: Hej va är en normal längd på penisen?

Linn Heed säger: För den västerländske, vuxne, mannen mäter penis i slakt tillstånd vanligtvis 8,5 cm till 10,5 cm med en medellängd på 9,5 cm. Omkretsen är mellan 6-10 cm med en medelomkrets på 8 cm. Man mäter penislängden på ovansidan med hård linjal från penisroten till toppen på ollonet. Omkretsen mäts med måttband runt roten. Vid erektion är intervallet 12-18 cm och medel 15 cm. Omkretsintervallet är mellan 8-12 cm och medelomkretsen 10 cm. TÄNK dock på att allt inte hänger på storleken!

Hanna säger: Hej linn, jag och min pojkvänn är lite nyfikna om dessa swingerclub's och undrar vad du vet om dem och hur man eventuellt får kontakt / går med dem.

Linn Heed säger: Det finns lite olika swingersklubbar, lättast tror jag det är om du söker via internet, så att du får kontakt med en klubb som passar er geografiskt och intressemässigt. Jag kan inte rekommendera någon, utan tänk på att nyfikenhet inte utesluter varsamhet och försiktighet. Det är lätt att råka illa ut, så tänk på att skydda er om ni har sex tillsammans med andra människor. Det är lätt att tänka bort risker, men det kan vara ödesdigra konsekvenser som blir svåra att ta hand om efteråt. Lycka till!

Hannah säger: hej linn! när jag har sex med en kille vill han alltid att jag ska suga av honom, något jag känner mig obekväm med. är detta något killar förväntar sig att tjejer ska göra? bör jag försöka komma över mitt obehag?

Linn Heed säger: Du skall bara göra sådant som du känner dig bekväm och tillfreds med. Sedan kan osäkerhet och oerfarenhet göra att det känns obekvämt i situationen. Att tvinga sig själv till olika sexuella handlingar är att göra våld på sin egen kropp och psyke, vilket jag tycker är förkastligt, oavsett om det handlar om oralsex, analsex, gruppsex och så vidare. Att vara rak i sin kommunikation är bra, om du vågar och kan. Förklara att du känner dig obekväm och att du gärna hittar på andra saker tillsammans med din kille i "sänghalmen". Det är viktigt att respektera varandra i en relation!

Julia säger: Kan könssjukdomar smitta genom oralsex?

Linn Heed säger: Ja det kan det faktiskt. Säkert sex är alltid sex med kondom, när man inte vet att båda parter är smittofria och helt friska. Munherpes (munsår) kan t ex sätta sig i underlivet. Var försiktig med oskyddat oralsex!

Annette säger: Hej Linn, vem är det som har bestämt att det är så fel att vara otrogen när man är i en relation? Vart kommer den regeln ifrån? Kram

Linn Heed säger: Det är väl ingen som har bestämt, men historiskt sett så är det ett äktenskapsbrott som få accepterar. Jag tycker att det viktigaste är att man i sin relation pratar om otrohet och hur var och en ställer sig till detta. Det är bra att ha ventilerat sådana känsliga frågor innan, så att man själv kan fatta sina beslut därefter. Det finns par som bestämmer sig för att ha en "öppen" relation, där man kan känna sig fri att ha sex med andra utanför relationen. Vissa bestämmer att man berättar om dessa äventyr, andra vill inte veta. Jag tycker att det naturligtvis är upp till var och en och tillsammans med sin partner att bestämma vad som gäller.

säger: Hej Linn ! har en fråga som jag undrar över och det är vad Näktergalen är? hur gör man den ? MVH K

Linn Heed säger: Ja du, det vet jag faktiskt inte. Borde jag det ;-) Nej jag kan tyvärr inte ge dig något svar.

pantsu säger: Hej Linn! Det är så att jag är en kille på 17 år som älskar att plåga mig själv. Ibland kan det hända att jag står och slår på pungen i ett par minuter så får jag utlösning. Nu undrar jag om detta är normalt.

Linn Heed säger: Sado-masochistiska inslag vid onani och vid samlag är inte helt ovanliga företeelser, och det finns ju också grader av detta. Jag tycker på ett sätt att det är ganska ointressant och diskutera om det är normalt eller onormalt. Om vi säger så här, det är färre människor som uppskattar den typen av plåga, än som gillar det, men för den sakens skull så behöver det inte betyda att du är konstig, annorlunda eller onormal. Så länge man inte skadar andra människor/djur med sin sexualitet, så tycker jag att man måste känna sig fri att experimentera, utan vare sig skuld eller skam. Så om du gillar det här, så fortsätt.

Danne säger: Jag har jättesvårt att komma över mitt ex. Hon var bortrest länge och när hon kom hem gjorde hon slut. Jag har en ny flickvän men tänker ändå på mitt ex ibland, och hon är med i mina drömmar ganska ofta. Jag tycker det är jättejobbigt eftersom jag är lycklig i mitt nuvarande förhållande och vill glömma men det går inte. Har du något bra råd?

Linn Heed säger: Det tar tid att komma över starka känslor och bindningar, framför allt om det även finns svek med i bilden. Det låter som att du blev lite överrumplad när hon kom hem och gjorde slut. Sådant smärtar och det viktiga är att du låter det få göra ont och kännas. Drömmar är ett utmärkt sätt att bearbeta förluster och sorg. Vi behöver många olika nivåer att bearbeta och sortera, för att kunna lägga bakom oss och gå vidare. Jag förstår att du tycker att det är jobbigt, men hoppar du över sorgeprocessen, så har du den kvar obearbetad. Det finns inga enkla genvägar eller bra råd. MEN jag vet att det kommer att kännas bättre så småningom. Ha förtröstan.

claes säger: Hej Såg en hemsida som heter penismanualen där man kunde få större penis utan operation, har du hört talas om den och vet du hur det fungerar och om det fungerar.

Linn Heed säger: Hej Claes! Nej jag har inte varit inne och tittat på den hemsidan, men jag vet att det finns metoder som säger sig förlänga penis utan kirurgiska ingrepp. DOCK, så är det svårt, och en lång process, med ganska föga resultat. Dessutom så förlängs penis i slakt tillstånd, och inte nödvändigtvis vid erektion. Jag tycker att man bör vara försiktig med penisförlängningar av den här typen. Satsa hellre tid, energi, kraft och pengar på att jobba med självkänsla och egenvärde. Låter kanske lite väl terapeutiskt, men det hänger ofta ihop med känslan av att ha ett för litet könsorgan, som man skämms över och så vidare. Kroppskomplex går att komma till rätta med på andra sätt än att t ex förlänga penis!

Stina säger: Hej Linn! Jag har talat om för min sambo hur jag vill ha det i sängen. Vad jag tycker om osv...men han verkar inte bry sig om det. Jag har absolut inte stora krav och inte heller några speciella eller konstiga läggningar så jag tycker inte att det är mycket jag begär. Det sker ingen förändring i allafall. Jag har frågat hur han vill ha det, men jag får aldrig något svar. Hur ska jag göra?

Linn Heed säger: Det låter som att er kommunikation är lite väl ensidig och att han stänger dig ute, antingen av rädsla och osäkerhet, och inte förhoppningsvis av ointresse. Är det mer osäkerhet, så finns det hopp om att ni kan nå fram till varandra. Kanske får du skruva åt tumskruvarna ytterligare och förklara för honom att du bryr dig om ert gemensamma sexliv och att det hänger på er båda två hur bra ni har det tillsammans och så vidare. Är han helt ointresserad, så behöver han faktiskt uttala det, så att ni kan besluta er för om ni skall fortsätta en relation eller har möjlighet att ta tag i det som upplevs som problematiskt.

Tjej 19 säger: Hej Linn! Jag har aldrig fått en riktig orgasm, jag har inga problem att bli våt när min pojkvänn och jag har sex men jag får inte orgasm. Har du några heta tips på hur jag ska gå till väga?

Linn Heed säger: Onanera mera! Genom onani kan du i lugn och ro utforska din kropp och dina erogena zoner. Vad njuter du av? Hur känns det när det pirrar till? Vad händer om du ökar på tryck och intensitet i smekningarna? Experimentera med stor fantasi. En del tjejer uppskattar en klitorisvibrator som hjälp, eller att föra in en dildo i slidan samtidigt som dom smeker klitoris. Försök att slappna av och krydda gärna fantasin med erotisk litteratur och inspiration. Tänk SEX! Ladda kroppen och sinnena med SEX! Rätt vad det är så är du där, jag lovar!

peter säger: Varför höjs den sexuella njutningen då man håller andan ?

Linn Heed säger: Jag kan inte svara exakt vad som händer fysiologiskt i kroppen, men orgasmen kallas ju som bekant för "lilla döden", som om allting står stilla och andningen upphör. Syreprocessen är involverad liksom blodtillförseln. Håll andan och fortsätt njut! Alla sätt är bra utom dom dåliga, du vet.

Moderator säger: Chatt-tiden börjar lida mot sitt slut och därför kommer dagens sitsa fråga här:

Jay säger: Hej Linn, finns det några onanihjälpmedel för killar? tjejer har ju en hel uppsjö av hjälpmedel.

Linn Heed säger: Ja det beror på vad du är ute efter. Vissa killar uppskattar så kallad penisring, som finns både i gummi, stål, läder och så vidare. Den träs över penis i slakt tillstånd och fungerar genom att den stasar upp vid erektion och håller kvar blodet i penis. Många tycker att penis känns större och att utlösningen blir annorlunda. Pröva så får du se. Sedan finns det olika anala leksaker som man kan stimulera sig själv med. Analkulor eller stavar med/utan vibration.

Moderator säger: Tack till Linn och tack till alla som chattat idag.

Linn Heed säger: TACK alla fina Chattvänner för i eftermiddag. Hoppas att ni har fått lite svar på era frågor och att vi hörs till nästa vecka. Idag är det en fantastisk höstsol som lyser över Stockholm. Det gör i alla fall mig glad. Kram på ER!